Autó Tudós

Az autó árverés már sokaknak hozott szerencsét

Az autó árverés már sokaknak hozott szerencsét

Az autó árverés már sokaknak hozott szerencsét

Rate this post

Az autó árverésen is megvásárolható, így sokszor potom összegekért juthatunk hozzá egy-egy szinte új autóhoz. Lehetőségünk nyílik például a NAV Elektronikus árverési felületén körbe nézni, vagy megtekinthetjük a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által kínált autókat, de a Lombard Lízing Zrt-nél is szert tehetünk egy-két olcsóbb darabra.

A NAV-os autó árverésről néhány szó

Ma már egyre több ingóságot lehet megvásárolni a NAV elektronikus árverési oldalán, többek között az autó árverésen is. Minden esetben változó számban kerülnek fel autók az oldalra, de azért szép számban válogathatunk a lehetőségek közül. Mai napon például 21 autó közül válogathatunk, amelyekre igen jó eséllyel pályázhatunk. A lefoglalt autók között Volkswagen, Suzuki vagy akár Fiat Ducato is megtalálható. Ezek az autók adóhatósági végrehajtás eljárásai keretében kerülnek fel az online felületre.

A minimál árakat, minden esetben a lefoglaláskor állapítja meg még a végrehajtó. A minimálár általában a piaci érték figyelembe vételével történik meg, így ennek az 50 százalékában szokták meghatározni. Minden nagykorú részt vehet ezeken az aukciókon, ha regisztrál az ügyfélkapun keresztül. Ezzel a lépéssel teljesen kizárják azt a lehetőséget, hogy az eredeti tulajdonos így szerezze vissza gépjárművét.

Mégis honnan származik a legtöbb árverésre szánt autó?

Leginkább a bedőlt hitelekből kerül ki jó pár gépjármű az árveréseken. A bankok és a lízingeléssel foglalkozó cégek saját zárt oldalaikon bocsájtják árverésre a visszavett autókat. Élő online árveréssel azonban csak kevés cég foglalkozik. Ilyen az Autó Aukció Kft. Heti rendszerességgel tűzik ki az autó árverések időpontjait. A gépjármű kereskedő partnerek és a magánszemélyek is lehetőséget kapnak arra, hogy egy online felületen keresztül licitáljanak az autókra.

Az élő árveréseken csak a kereskedők vehetnek részt és tulajdonképpen az online árveréseken is az autók 80 százalékára ők tehetnek érvényes ajánlatot. Ezek az autók a legtöbb esetben igazán siralmas állapotban vannak, de sok közülük még menthető.

Hogyan is jutottunk el odáig, hogy autó árverések léteznek ma Magyarországon?

Mindenki a túlköltekezésbe fekteti az összes megmaradt energiáját, ezen felül a túltermelés is talán oka a rengeteg árverésnek. A bankok és a hitelintézetek ezt a helyzetet csak súlyosbították azzal, hogy felelőtlen hitelpolitikát folytatva boldog-boldogtalannak hitelt adtak. 2009-ben 40-50 százalékkal több új autót értékesítettek a hitelezésnek köszönhetően, mint más európai országokban. A felmérés során figyelembe vették az egy főre jutó GDP mértékét és a népesség számát is. Ezután az időszak után következett mindenkinek a feketeleves, mert kiderült, hogy bizony a felvett hiteleknek a dupláját kell visszafizetni.

Ebben az időszakban olyan ügyfelek is felvették a hiteleket, amelyek elméletileg nem lettek volna fizetőképesek. A 0 százalékos önrész és a 120 hónapos futamidő sokakat a hitelfelvételre csábított. Az árverésekre beszállított autókat a beszállító cégek becsültetik fel saját értékbecslőikkel. Ezek az árak lesznek a kikiáltási árak. Bárki megteheti, hogy autó árverésre bocsátja autóját. Cég és magánszemély előtt is nyitva áll a lehetőség. Az autó árverés sokak számára jelenthet megoldást, ha éppen nem hitelt szeretnének felvenni, hanem idősebb, akár már használaton kívüli autójuktól szeretnének megszabadulni.

Exit mobile version