Így használd a gumi keresőket
Autógumi

Így használd a gumi keresőket

Rate this post

Hazánkban számtalan internetes áruház kínál különféle típusú és árkategóriájú abroncsokat, amelyekhez rendszerint különféle gumi keresők is társulnak, amelyek első blikkre – akárcsak a gumik oldalfalán elhelyezett jelölések sokasága – egy kicsit bizony ijesztőnek tűnhet.

Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a gumi keresők használata egyáltalán nem ördögtől való dolog, méghozzá olyannyira nem, hogy kellő körültekintéssel és megfelelő felkészüléssel még akkor is a legjobb eredményekre számíthatunk, ha teljesen kezdőként indulunk neki a keresésnek. Lássuk azonban két legáltalánosabb alternatívát ezen a téren!

A gumi kereső használata, ha teljesen kezdők vagyunk

A gumi kereső használata a legtöbb esetben azok számára okot fejtörést, akik relatíve nem tudják, hogy mi fán teremnek a gumiabroncsok, illetve milyen kitételek szerint kellene szűrni az egyes találatokat. Ilyen esetben az első és legfontosabb teendők éppen ezért az, hogy kimenjünk szépen a garázsba egy tollal és egy ceruzával annak érdekében, hogy leírjuk, jelenleg milyen abroncs is van az autónkon.

Persze nem elég csak a márkanevet rögzíteni, a legfontosabb ugyanis a méret, hiszen amennyiben ez megegyezik a régi és az új gumi kapcsán, akkor különösebb problémába már nem futhatunk bele.

Az abroncsok többségén általában így jelölik a méretet: 195/70 R 16 Ez egy teljesen általános jelölés, amelyben a 195 az abroncs szélessége milliméterben, a 70 a gumi szélességének és az oldalfal magasságának az aránya százalékos formában, az R arra utal, hogy a gumi radiál szerkezetű, a 16-os szám pedig a felni átmérőjét mutatja. Ha ezt a számot lejegyeztük, abban az esetben már indulhatunk is az internet irányába, hogy felüssük valamelyik gumi keresőt.

Mielőtt bármilyen márkanevekkel bohóckodnánk, a gumi keresőben az első dolgunk az legyen, hogy beírjuk a méretet, illetve a megfelelő helyen a mi guminknak megfelelő méretűek közül keresgélünk. Váltóméretekkel és egyebekkel kezdőként vagy hozzá nem értőként a biztonság kedvéért ne kísérletezzünk, hiszen biztosan rengeteg olyan találat ugrik fel, amelyik számunkra ideális lesz. Amennyiben a megfelelő méret megvan, leginkább az árat, a különféle teljesítményt és a márkát vegyük figyelembe.

A legolcsóbb kategóriát rendszeresen és hosszabb távokra is használt gépkocsik esetében inkább kerüljük el, a márka szempontjából pedig ragaszkodjunk azért a már legalább hallottakhoz, a teljesen ismeretlen, kínai darabokat pedig kerüljük el, ha lehet. A teljesítmény szempontjából elegendő lesz megnézni a súly- és sebességindexet, hiszen bár a méretben megegyező abroncsok általában biztosan jók lesznek az autónkhoz, ha viszont egy kicsit sportosabb alternatívát keresnénk, akkor itt variálhatunk egy kicsikét.

A gumi kereső használata, ha célirányosak vagyunk

A gumi kereső használata persze célirányosan is történhet. Ilyenkor rendszerint méret és konkrét márkanév alapján érdemes rögtön keresni, majd az ár szerint szűrni a lehetséges termékeket annak fényében, hogy azonnal átlássuk: mi az, amit még megengedhetünk magunknak, és mi az, amit már nem.

Érdemes a márkahűség mellett objektívnek is maradnunk, hiszen a gyártók között évről-évre óriási a verseny, ezáltal sok esetben más gyártók néha előrébb kerülnek, így mielőtt azonnal ráböknénk egy kiválasztottra, nézzük át a hasonló árkategóriában indulok teljesítményét is a legjobb választás érdekében. Ha így járunk el, biztosak lehetünk abban, hogy a legjobbat kapjuk a pénzünkért.

Szóljon hozzá!