10. születésnapját ünnepli a Bridgestone tatabányai üzeme
Autógumi Bridgestone

10. születésnapját ünnepli a Bridgestone tatabányai üzeme

Rate this post

A Japán óriáscég 2008 óta készít gumiabroncsokat a tatabányai gyártósorain. Az elmúlt 10 évben több mint 14 millió abroncsot adtak el a Világ minden részére, fejlődésük folyamatos.

A kezdetek

Európa zászlóshajójaként Magyarországon épült az első olyan Bridgestone gyár (Japán és Mexikó mellett), amely automata gyártósorral rendelkezik. A kezdetekben 66 hektáros tatabányai üzem 2008. 04. 03-án nyitotta meg kapuit, amely már akkor 200 munkahelyet biztosított. A beruházás értéke 190 millió Euró volt.

Már a kezdetekben a legmodernebb gépsorokkal és teljesen automata gyártási technológiával rendelkeztek, amely az abroncs készítésének minden egyes fázisát önállóan végezte. A BIRD-X névre keresztelt rendszer az abroncshoz szükséges alkatrészek összerakásától, a futófelület elkészítésén át, a gumi vulkanizálásáig minden folyamat automatizáltan történt végzett. Szükség is volt erre a technológiára, ugyanis az egyre növekvő igényeket csak gyors és precíz gyártással lehetett kiszolgálni.

Minden igényt kielégítenek, előttük nincs akadály

A BIRD-X rugalmasságának köszönhetően a méretezés egyszerűen állítható, így egy időben, akár 128 méretben is gyárthatóak az abroncsok, 15-től 22 colig terjedő tartományban. A Bridgestone kedvelt nyári abroncsai a Potenza és a Turanza, de a Firestone termékei közül is itt készül a Roadhawk többek között. Ezekből és egyéb abroncsokból a kezdetekben évente 400.000 darab készült el, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg 14.500.000 legyártott terméknél tartanak.

A tatabányai Bridgestone gyár ügyvezető igazgatója, Topolcsik Melinda elmondása szerint sikerük és fejlődésük kulcsa, hogy forradalmian új gépsoraiknak köszönhetően cégük felvette a kesztyűt a rohamosan változó piaci igényekkel és a modern technika által képesek magas minőségű gumikat szállítani a hazai és az európai nagyvállalatoknak.

Komoly fejlődés 10 év alatt

Az üzem megnyitásának idején alig több mint 47.000 m2-en zajlott a gyártás évi 400.000 legyártott abronccsal és 200 alkalmazottal. 5 évvel ezelőtt, 2013-ban azonban nagy előrelépés történt a gyár életében, ugyanis új szövetségesére talált, mégpedig a Magyar Kormány személyében, akivel stratégiai megállapodást kötöttek. E megállapodást követően 85 milliárd forintos beruházást hajtott végre a Bridgestone, ami a következő fejlesztéseket hozta magával:

  • Az addigi egyetlen csarnok mellé egy 97.000 m2-es épületet húztak fel, amely által a gyárterület több mint 144.000 m2-re nőtt.
  • A fejlesztés keretein belül egy új gumikeveréket előállító mixer került beszerelésre, amely egyenletesebb abroncs alapanyagot állít elő.
  • Az új mesterséges intelligencián alapuló technológia, az EXAMATION 480 ponton ellenőrzi az abroncsokat a gyártás során, amelynek köszönhetően szinte tökéletes gumik kerülnek le a gyártósorról.
  • Teljesen automatizált raktár, amely 70.000 db abroncs tárolására alkalmas.

A 2017-ben lezárult fejlesztéseknek eredménye évi 3,6 millió legyártott abroncs, több mint 1100 alkalmazott, 750 helyi beszállító és 47%-os bevétel növekedés (53,1 milliárd forint). A japán óriás itt azonban nem áll meg, terveik között szerepel az évente legyártott 7,2 millió gumiabroncs.

A Bridgestone világszerte több mint 150 országban értékesíti termékeit, a világ 25 országában 180 üzemmel rendelkezik, amelyek több mint 140.000 embernek adnak munkát.

Szóljon hozzá!