10 hiba, amit te is elkövethetsz a téli időszakban
Autózás

10 hiba, amit te is elkövethetsz a téli időszakban

Rate this post

A tél és a téli autózás tele van, veszélyekkel ezért ebben az időszakban még jobban oda kell figyelni a vezetésre. Vannak olyan baklövések, melyeket sok autós időről időre elvét, ezért pedig rendszeren pórul járnak az autósok, pedig csupán pár dologra kell kicsit jobban odafigyelni. Megmutatjuk mi az a 10 dolog, amit ha nem tartunk be, csúnyán megüthetjük a bokánkat.

1. Figyeljünk az időjóslókra!

Hiába jelzik előre a televíziókban, híradókban, vagy akár a rádiókban, hogy hatalmas hóvihar várható, senki nem veszi komolyan. Ilyen esetben pedig mindig felhívják a figyelmünket arra, hogy aki teheti, maradjon otthon. Ne a bevásárlás legyen ilyenkor a legfontosabb, hanem saját magunk és társaink épsége! Gondolkozzunk józanésszel és tegyük a dolgokat fontossági sorrendbe.

2. Vegyük komolyan a téli gumit!

Ne a téli gumikon spóroljunk. Annyi mindenen lehet, ne pont ezen tegyük! A téli gumi elengedhetetlen a téli időjárás okozta körülmények között, hiszen ilyen időjárásban a nyári gumi használata akár életveszélyes baleset okozója is lehet. Igenis vegyük komolyan azt, hogy ha a hőmérséklet 7 Celsius fok alá süllyed, akkor felszereltetjük a téli gumiabroncsainkat a kocsinkra.

3. Havas kocsival sose induljunk el!

Télen, munkába indulás előtt igenis számoljuk bele azt a 15-20 percet a reggeli készülődésünkbe, amíg letakarítjuk az éjjel lehullott hóréteget a kocsinkról. Sokan például úgy indulnak útnak, hogy ki se látnak rendesen a szélvédőn, így pedig (kimondottan egy csúszós úton) igen veszélyes lehet a vezetés. Ne feledkezzünk meg arról, se hogy a kocsi tetején lévő hótakarót is alaposan letisztítsuk, hiszen egy hirtelen fékezés következtében az egész a szélvédőnkön köthet ki.

4. Kapcsoljon lámpát!

Ne úgy gondolkozzunk, hogy „hogyan, csak a munkahelyemig megyek, nem kapcsolok lámpát” vagy: „Úgyis fejből ismerem már az utat, felesleges lámpát kapcsolnom”. Hatalmas balesetet okozhat az az autós, aki egy ködös, sötét téli napon lámpa nélkül indul útnak kocsijával.

5. Ne spóroljunk a fűtéssel!

Akkor se, ha nem messzire megyünk. Nem csak kényelmetlen, hatalmas téli kabátba a vezetés, de arról is beszélnünk kell, mennyire veszélyes! Egy vastag kabátban eleve nem olyan hirtelen tudjuk elrántani a kormányt, ha valami baj, van, illetve a biztonsági öv sem tud, olyan fokú biztonságot nyújtani mintha kabát nélkül ülnénk a volán mögé. Vezetés szempontjából az az ideális, ha vékony talpú cipőt, illetve egy vékonyka kabátot viselünk télen is. Ha nem vagyunk lusták fűtést kapcsolni, akkor így sem fogunk vacogni a kocsiban.

6. Cseréljük le az ablaktörlő folyadékot fagyállóra!

Egyszerű dolog, amire mindenki gondol, mégis sokan lusták megtenni. Az viszont, mikor egy ónos esőben történő vezetés során még az ablaktörlő folyadék is ráfagy az ablakunkra, több mint kellemetlen. Aprócska dolog ez, de ha elfelejtjük, csúnyán megüthetjük a bokánkat.

7. Készüljünk fel mindenre!

Főleg ha hosszabb útra indulunk télen (például rokonokhoz karácsonykor) akkor a legfontosabb, hogy mindenre felkészüljünk, ami csak érhet minket út közben. Gondoljuk végig, mikre lenne szükségünk, ha lerobbanunk szakadó hóesésben az út szélén. Készítsünk oda alap szerszámokat, meleg ételt, meleg pokrócokat, némi elemózsiát, zseblámpát és hozzá való plusz elemeket is. Telefonunk mindig legyen feltöltve, hogy ha bajba kerülünk, hamar segítséget tudjunk hívni!

8. Legyünk óvatosak, különösen, ha ismeretlen utakon járunk!

Az, aki minden egyes nap a havas, kanyargós úton közlekedik, annak már könnyebb dolga lehet, hiszen valamennyire rutinos. Akkor, viszont ha ismeretlen útra indulunk legyünk különösen óvatosak, hiszen nem ismerjük az utat és nem vagyunk jártassak abban sem, hogy havas környezetben vezessünk. Ilyenkor ne kapkodjunk, ne siessünk útközben!

9. Kormányozzunk óvatosan!

Téli időszakban különösen fontos az, hogy óvatosabban bánjunk a kormányzással, hiszen csúszós úton egy hirtelen mozdulat és hamar az árokban köthetünk ki. Ne idegeskedjünk vezetés közben, ha úgy könnyebben megy a koncentrálás, a zenét is kapcsoljuk ki. Ha úgy érezzük, nem állunk készen arra, hogy havas utakon vezessünk, akkor az út előtt részt vehetünk különböző vezetéstechnikai tréningeken is.

10. Ne üljünk az autóba feszülten!

A csúszkálás okozta szokatlan kilengés sokakban túlzott feszültséget vált ki és megfeszült izmokkal vezetnek. Erre csak az idővel szerzett rutin nyújt megoldást, illetve az említett tréningek.

Szóljon hozzá!