10 tipp a téli felkészülésre
Autózás

10 tipp a téli felkészülésre

Rate this post

Ahogy közeleg a hideg tél, szép lassan számunkra is előkerülnek a szekrény mélyéből a tavasszal elpakolt kesztyűk, sálak és sapkák. Készülünk a hidegre és a hóra, ám sajnos kevesen gondolnak arra, hogy nem csak saját magunkat kéne felkészíteni a hidegre, hanem autónkat is! Télen különösen fontos odafigyelni az autó állapotára és a téli gumi felszerelése mellett számos olyan praktika van még, amit érdemes még a hideg tél előtt megtenni annak érdekében, hogy autónk hideg időjárásban is megfelelő biztonságot nyújtson.

Tippek, hogy autónk zökkenőmentesen és biztonságosan fusson idén télen is

1. Sose halogassuk a téli gumi felszerelését

Téli gumikat akkor kell felszerelni, ha a hőmérséklet 7 Celsius fok alatt marad. Ez azért fontos, mert ilyenkor már este, vagy hajnalban észlelhetünk talaj menti fagyokat, amikkel egy hagyományos nyári gumi nem biztos, hogy meg tud birkózni. Téli gumi felszerelése előtt minden esetben alaposan le kell ellenőrizni azt, hogy minősége és állapota megfelelő-e ahhoz hogy az idei telet is végigvigye.

2. Fontos ellenőrizni az akkumulátort és a folyadékokat!

A hideg időjárás egyértelműen negatív hatást gyakorol az akkumulátor teljesítményére. Ezért a tél kezdete előtt célszerű szakemberrel tesztelni az akkumulátort, szükség esetén pedig cserélni kell. Fontos még ellenőrizni a hűtőfolyadék szintjét is, a mosófolyadékot és a fékfolyadékot is. Az a legjobb, ha a mosófolyadék fagymentes, így hideg időjárásban sem fog gondot okozni a szélvédő mosása.

3. Ellenőrizzük le az ablaktörlőket!

Ha ablaktörlés során csikorgó hangot észlelünk, vagy nem törli rendesen az ablakokat, akkor bizony itt az ideje, hogy lecseréljük őket. Ezt sem szabad elhanyagolni, hiszen kellemetlen lehet, ha egy ilyen „apróság” miatt nem látunk ki az autónkból, eső, havazás, vagy havas esőkor. Ha a hőmérséklet fagypont alatt van, akkor le kell azt is ellenőrizni, hogy a az ablaktörlő nem-e fagyott rá az üveghez.

4. Ellenőrizzük a lámpákat, az autó fényeit!

Ebben a ködös, hamar sötétedő évszakban különösen fontos, hogy megfelelően ki legyen világítva az autó, hiszen ezzel rengeteg balesetet megelőzhetünk. Ellenőrizzük és tisztítsuk meg a lámpákat, illetve ködlámpákat is. A nem működő, kiégett izzókat pedig cseréljük ki!

5. Kezeljük megfelelően az autó ajtaján található gumírozást is

Fagypont alatt a gumírozás sok gondot okozhat, hiszen sok esetben összefagynak, így pedig nehéz lehet kinyitni az autó ajtaját. Megelőzésként permetezzünk szilikont a gumira és töröljük át őket egy ronggyal.

6. Akadályozzuk meg, hogy befagyjon a kulcslyuk!

Rengeteg kellemetlenséget okozhat, ha sietünk valahova és szakadó hóesésben azt tapasztaljuk, hogy nem tudunk beülni a kocsinkba, ugyanis befagyott a kulcslyuk. Az egyetlen hatékony módja annak, hogy ezt megakadályozzuk, az az, ha grafitot permetezünk a lyukba, majd néhányszor behelyezzük a lyukba a kulcsot, hogy a folyadék az egész kulcslyukba eljusson.

7. Óvjuk a kocsit a hótól és a fagytól

A legjobb természetesen, ha legalább télen fedett garázsban tároljuk az autónkat, viszont erre sok embernek nincs lehetősége. Nekünk lehet tökéletes megoldás az egyéni, jégtakaró, mely megóvja az autónkat a jégtől és a hórétegről, így nekünk sem kell reggel indulás előtt takarítani a kocsinkat.

8. Ügyeljünk a szélvédők és az ablakok tisztaságára

A klímaberendezésnek köszönhetően a kocsi ablaka belülről is könnyebben porosodik, mely főleg télen okozhat számunkra sok kellemetlenséget. Ezért arra is ügyeljünk oda, hogy a kocsi ablakának belső felületét is megfelelően letakarítsuk, hogy könnyedén ki tudjunk látni.

9. Ne hagyjunk semmilyen nedves dolgot a kocsiban!

Hogy miért? Legyen szó egy vizes csizmáról, vagy egy nedves törlőrongyról. Senki sem gondol arra, hogy ha egy éjszakára a kocsiba hagyjuk őket, akkor bármi baj is keletkezhet belőlük. Pedig ezekben lévő víz az éjszaka folyamán elpárolog, és szépen lecsapódik az ablakok belső felületén. Indulás előtt pedig sok időt vesz igénybe, ha nem csak kívülről, de belülről is le kell takarítanunk a kocsi ablakait.

10. Mindig készüljünk fel a legrosszabbra!

Legyünk felkészültek arra is, ha valami ok miatt lerobbannánk az út szélén a szakadó hóesésben. Tegyünk az autó csomagtartójába meleg takarókat, vigyünk magunkkal termoszban meleg italt, esetleg ételt is, főleg ha hosszabb útra indulunk. Tegyünk be pár alapvető szerszámot, melynek segítségével talán mi magunk is megbütykölhetjük az autót. Legyen nálunk mindig zseblámpa, plusz elem és meleg kesztyű is! Ezekkel egy hatalmas hóvihart is túl élhetünk.

Szóljon hozzá!