Autó Tudós

10 tudnivaló a téligumikról amik közül az átlag autós nem is hallott

10 tudnivaló a téligumikról amik közül az átlag autós nem is hallott
Rate this post

A téligumik kapcsán rengeteg tévhit kering az emberek között, így nem véletlen, hogy igény esetén akár tíz olyan dolgot is fel tudunk sorakoztatni az autósoknak, amelyek könnyedén meglepetést okozhatnak számukra. Amennyiben úgy gondolod, hogy téged nem érhet már meglepetés ezen a téren, olvasd el az alábbiakat, és lepődj meg bátran magad is!

1. Nem a hó a lényeg!

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak akkor kell téli gumit felszerelni, ha odakint már leesett az első hó, hiszen azt vélhetően komoly hideg előzte meg. Az íratlan szabály ugyanis az, hogy 7 Celsius fok alatt már szükség van a téligumira, hiszen a nyári abroncsok ezalatt képtelen ellátni alapvető feladatukat.

2. Nem a jogszabály a lényeg!

A jogszabály kimondja, hogy egy téligumi 1,6 milliméteres kopásig bátran használható, sőt a műszaki vizsgán is átengedhető. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy 3-4 milliméter alatt egy téligumi már nem képes ugyanazt a tapadást garantálni, mint újkorában, ergo csereéretté válik.

3. Az évjárat is fontos!

Sokan úgy vannak vele, hogy mindegy milyen, csak téligumi legyen. Ez ebben a formában sajnos komoly tévhit és probléma, hiszen például az évjárat is nagyon fontos tényező lehet ezen a téren. Ha túl öreg egy téligumi, ergo több mint 5 éves, abban az esetben a hozzá kapcsolódó biztonság már erősen megkérdőjelezhető.

4. Itthon nem kötelező!

Sokan úgy tudják – például a taxisok miatt -, hogy a téligumi Magyarországon kötelező. Ez azonban nem igaz, nincs jogszabályba foglalva, de elővehetnek minket abban az esetben, ha nyári abronccsal okozunk balesetet télen, szóval emiatt és saját biztonságunkból kifolyólag is érdemes váltani.

5. Külföldön más a szabály!

Külföldön azonban nagyon mások a szabályok! Olyannyira, hogy a legtöbb környező országban például kötelező a téligumi használata, ha tehát külföldre indulnánk, mindig alaposan tájékozódjunk arról, hogy odakint mi a törvény ezen a téren, máskülönben akár nagyon súlyos büntetést is kaphatunk miatta.

6. Ismered a 7 Celsius fokos szabályt?

A 7 Celsius fokos szabály a legfontosabb, amit a téligumi kapcsán meg kell jegyeznünk. Amint odakint a hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökkent, azonnal le kell cserélni az abroncsokat, máskülönben balesetveszélyt kockáztatunk vele.

7. Nem csak a mintázata más!

A téligumi kapcsán óriási tévhit, hogy az abroncsok csak mintázatukban különböznek. Tévedés! Felépítésüket és gumikeveréküket tekintve egyaránt nagyon fontos változások vannak a téli és a nyári gumik között, így a télik rendszerint puhábbak annak érdekében, hogy jobban tapadjanak hideg aszfalton is.

8. Nem mindig az ár a lényeg!

A téligumi kapcsán soha ne az ár legyen a döntő! Sokan olcsón meg akarják úszni a vásárlást, aminek könnyen tragédia lehet a vége, hiszen az olcsóbb gumik rendszerint silányabb minőségűek is, és ha nagyobb teljesítményre képes az autónk, akkor soha nem szabad leragadnunk az alacsony kategóriánál.

9. Használtat soha!

A használt téligumik azért veszélyesek, mert ellenőrizhetetlen honnan származnak. Talánn egy balesetet éltek túl, talán olyan sérülés van rajtuk, ami nem is látható. Ne felejtsük el, valaki korábban egyszer már kidobta őket, és nem véletlenül!

10. Az autó választ, nem a sofőr!

Soha ne csak a mi igényeuink döntsenek, ha téligumi vásárlásáról van szó! Bár nyilván fontos az ár, azonban hiába akarunk olcsót venni, ha az autónk nehéz vagy nagy teljesítményre képes. Ilyenkor inkább az autóhoz igazítsuk döntésünket, és ne a pénztárcánkhoz!

Exit mobile version