5 kiemelkedő autótrend 2017-re
Autó trendek

5 kiemelkedő autótrend 2017-re

Rate this post

A legújabb autómodelleket nem túlzás négy keréken guruló számítógépnek tekinteni. De az eredmények nagyon is figyelemre méltóak. Már rég magunk mögött hagytuk a 20. század mechanikus autóit.

Nézzünk szét a hibrid gyártmányok között, ugyanis ezek a személygépkocsik a legújabb technológiákat hozzák el a felhasználóknak. Milyen trendek várnak ránk 2017-ben, mi válik elérhetővé szélesebb körben is?

Új külső? Okos kiegészítések? Fokozott vezetői élmény? Nemcsak megjósolni tudjuk, a gyártók előre jelezték, mivel készülnek 2017-re. Íme.

Viszlát, parkolás!

Nemcsak a forgalmi vizsga egyik legrettegettebb pontja a parkolás, sokszor a forgalmas utcák még a gyakorlott vezetőket is megizzasztják. A fejlesztők ezt a kényelmetlen helyzetet segítenek megoldani, méghozzá a prémium autók többsége párhuzamos parkolást biztosít majd.

Automatikus parkolás

Sietünk, lassan tudjuk belőni a távolságot? Bízzuk rá a hibrid autókra, a szenzorok elvégzik a szükséges tájolást, nekünk csak a gázpedálra kell megfelelően rálépni.

Azonban néhány világcég, mint a BMW és a Mercedes, saját parkoló szolgáltatást indít. 2017-ben már akár egy okostelefonnal is megoldhatjuk az autónk biztonságos elhelyezését. Gondoljunk csak bele, előkapjuk az androidos készülékünk, néhány érintéssel leparkolhatunk.

Robusztusosabb autókra számíthatunk

A Volvo fejlesztői 2020-ig szeretnék elérni azt, hogy többé egy felhasználójuk se halhasson meg az autóban. Misszió és kihívás, amelyre egy sokkal masszívabb karosszériával, hegesztéssel és erősebb anyagok felhasználásával válaszolhatnak a szakemberek.

Erősebb, vaskosabb hibrid modellek kerülnek a piacra, amelyek hatékonyabban vesznek részt az ütközések csillapításában. A szerkezeti elemek megerősítésével mi is nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat a volán mögött, és egy esetleges balesetben is jobban számíthatunk az autónk nyújtotta védelemre.

Szabadkezet kapunk az autópályákon – most szó szerint

Az autópályán rendekkel kevesebb váratlan helyzet áll elő, mint például a városi közlekedésben. Nem meglepő, hogy a gyártók igyekeznek még inkább segíteni a helyzetet. Már az 1990-es években kifejlesztették a sebességtartó dinamikát, azonban jövőre válhat elterjedtebbé az alkalmazkodó változata.

Szabadkezet kapunk az autópályákon

Ez a trend elhozza nekünk az autópálya pihentető kényelmét: átadhatjuk egy számítógép vezérelte rendszernek az autó felügyeletét, amely radarérzékelők segítségével kontrollálja a teljes közlekedést. Mi történik, ha valaki hirtelen bevág elénk? A hibrid autók alkalmazkodó sebességtartó dinamikájának köszönhetően a helyzethez hozzálassul a saját autónk is.

Érkeznek az okos fényszórók

Míg korábban csak luxusautókat szereltek fel LED-világítással, 2017-re ez is megváltozhat. Az új technológia nagyobb teret kap, akár már egy Ford Focusról is visszaköszönhet ránk. Sokat köszönhetünk majd annak, hogy végre a fényszórókat is hozzáigazítják a kerékmozgáshoz, így, ha kanyarodunk, az autó fényforrása is leköveti az irányt. Sokkal biztonságosabban közlekedhetünk, hiszen nagyobb felületen tájékozódunk majd az út viszonyairól.

Az Audi pedig egy sajátos technológiával igyekszik csökkenteni a fényszórók vakító hatását, hogy a szembe jövő forgalom is zavarmentesen közlekedhessen. Talán nem gondoltuk, hogy a fénytechnika ekkora szerephez jut majd, pedig a biztonságos vezetés egyik alapfeltétele, ezért mi nagyon örülünk az új trendnek.

Még vonzóbb hibridek készülnek

Nézzünk rá egy kicsit az autók külsejére. Már a BMW is felhívja a figyelmet arra, hogy 2017-ben vonzó kialakítással várja a rajongókat. A hibridek stílusa egyre határozottabban körvonalazódik, minden adott hozzá, hogy biztos helyet kapjanak az autópiacon: nem kell szégyenkezniük a régi modellek mellett sem.

Forrás: www.littlegatepublishing.com – Kiemelt kép: Wikipedia (licenc: CC by-SA 4.0)

Szóljon hozzá!