5+1 tipp: így vásároljunk autót 2017-ben
Autózás

5+1 tipp: így vásároljunk autót 2017-ben

Rate this post

Az autóvásárlás tipikusan az a helyzet, ahol nem érdemes szerelem-első-látásra elv alapján dönteni. Elsősorban közlekedési eszköz, de egy rossz választás időpazarláshoz és vaskos szerviz számlákhoz vezethet, nemcsak a kényelmes, önálló utazásról kell lemondanunk. Ha 2017-ben valóban szeretnénk beszerezni egy autót, most azonnal tervezzük el, hogyan tudjuk a költségeket a bevételeinkből kivitelezni.

Ezzel a fontos lépéssel sok mindent előre biztosíthatunk magunknak. Mutatunk néhány tippet, hogy feszültségmentesen essünk túl a vásárlás kötelező körein, és végül örömmel ülhessünk be abba az autóba, amit igényeink alapján elképzeltünk magunknak. Legyen az egy Lexus, egy BMW vagy Opel, ezek az apró lépések minden esetben döntőek lehetnek.

A háztartás költségvetése

Létezik egy aranyszabály, amelyet valójában a gyakorlat igazol: a háztartás bevételének 25%-át ne haladja meg a családhoz tartozó autók havi kiadása. Számoljuk ide a törlesztő részleteken túl a benzinköltséget, a fenntartás- és szervizdíjakat. Ha figyelembe vesszük a saját anyagi hátterünket, nem kell kedvezőtlen ajánlatokba belelovalnunk magunkat. Egy okosan megválasztott autós hitelt is lehet gondmentesen törleszteni, amennyiben jól mértük fel a rendelkezésünkre álló pénzforrásokat. Ne hagyjuk ki ezt a lépést, sok problémát megelőzhetünk, ha már az első lépést tudatosan tesszük meg.

Újonnan vagy használtat? Vegyünk vagy béreljünk?

Az elvárásainkon túl a pillanatnyi anyagi helyzetünk is közrejátszik abban, milyen lehetőség mellett döntünk. Fontosabb számunkra a biztonság, a terepről újonnan kiguruló jármű, amelyet mi veszünk először használatba? Vagy megbízunk saját, illetve a szakemberek hozzáértésében, és hosszas keresgélés után egy szimpatikus használt autó mellett döntünk? Valószínűleg az utóbbi a pénztárca barát megoldás, azonban sosem lehetünk teljesen biztosak a felénk közölt adatokban. Az enyhe kockázatot a relatív jobb árak kompenzálják. Amennyiben a bérlésre szavazunk (felénk kevésbé kedvelt forma), a határidőkre kell különösen ügyelni, nehogy ráfizessünk a késedelem miatt.

Rövidebb találati listával könnyebb

Az igények tisztázásával már körvonalazhatjuk, milyen típusú autó passzol az életünkhöz, szokásainkhoz. Válasszunk ki néhány konkrét autómárkát, és tájékozódjunk online különböző fórumokon a típusok előnyeiről és hátrányairól. Ilyenkor nemcsak új szempontokat kaphatunk, de felvértezve állhatunk majd az autókereskedő elé. Már pedig érdemes készülni a találkozásra, egy kevés előnyre tenni szert, ha ez lehetséges. Miután jobban megismertük az autótípusokat, sokkal könnyebben is kommunikálhatunk mind a kereskedőkkel, mind viszonteladókkal.

Mérjük fel a fenntartási költségeket és a saját kereteinket

Különösen, ha először kerül saját fenntartású autó az otthonunkba, pontosan nézzünk utána, milyen havi és éves díjakra kötelez bennünket a biztosító, az állam, illetve milyen költségek várhatóak a járművel kapcsolatban. Például egy családi autó, főleg, ha régebbi típus, nem bánik finoman a benzinmennyiséggel. Tudjunk meg minden fontos információt a kiszemelt márkákról, és igazítsuk saját költségvetésünkhöz a döntést.

A kereskedő ajánlata nem kőbevésett

A kereskedő elsősorban a maga szempontjaival igyekszik jó üzletet köni, ne lepődjünk meg, ha első körben határozottabban érvel a hivatalos ár mellett. Egy bizonyos százaléknyi kedvezményre szinte mindig számíthatunk. Ha utánanéztünk a típus előnyeinek, hátrányainak, ügyesen szólíthatjuk meg, akár még többet is lefaraghatunk az árból. Az ajánlat, különösen, ha használtan választjuk, nem kőbe vésett.

Ne spóroljunk a próbaúttal

Adjunk időt magunknak, hogy ténylegesen megismerhessük a kiszemelt autót. Üljünk a volán mögé, vigyük forgalomba a járművet, próbáljuk ki a fékrendszert. Parkoljunk le vele. Járjuk körbe, ott, a helyszínen gondoljuk át többször, valóban erre a konkrét autóra van-e szükségünk, megfelel-e az elvárásainknak. A próbaút sok kellemetlenségtől mentett már meg leendő autótulajdonosokat. 2017-ben is ajánlott felírni a lista aljára.

(Forrás: www.bankrate.com)

Szóljon hozzá!