Autós praktikák

5+1 hasznos tipp az üzemanyag fogyasztás csökkentése érdekében

Rate this post

Minél jobban odafigyelünk az autónk üzemanyag fogyasztásának csökkentésére, annál kevesebb pénzt fogunk autónk tankolására költeni, illetve annál kisebb mértékben fogjuk károsítani a környezetünket is.

Sok autós próbál különböző módszerekkel dolgozni azon, hogy kevesebb legyen a gépjárműve üzemanyagfogyasztása, ezt azonban nagyon sok dolog tudja befolyásolni. Felsoroljuk most, hogy mire kell kicsit jobban odafigyelnünk ahhoz, hogy ritkábban kelljen tankolnunk.

Ezeket tartsd szem előtt, ha szeretnéd, hogy kevesebb legyen az autód üzemanyag fogyasztása

 • A mondás bizony igaz: Jó fogyasztást tényleg csak jó minőségű üzemanyaggal tudunk elérni. Ha valamilyen oknál fogva silányabb minőségű üzemanyagot tankolunk autónkba, akkor számíthatunk arra, hogy sokkal többre lesz majd szükségünk ugyanahhoz a teljesítményéhez, mint egy hatékonyabb üzemanyagból.
 • Jelenleg a benzin és a dízel (gázolaj) ára is az egekben van, tehát érthető módon a legtöbb autós megpróbál olcsóbb tankolási megoldások után nézni.
  Ha lehetőségünk van rá érdemes a különböző benzinkutak árait összehasonlítani, mielőtt tankolnánk, hogy valóban a legjobb ár-érték arányban tudjunk üzemanyagot vásárolni.
 • Öreg, vagy nem megfelelő típusú motorolaj is sok problémát elő tud idézni, többek között az autónk motorjának teljesítményét is le tudja rontani, arról nem is beszélve, hogy egy régi, vagy rossz olaj akár komoly károkat is tud okozni a gépjárművünkben.
  Mivel minden autó eltérő igényekkel rendelkezik, a legjobb, ha egy szakembert kérdezünk meg arról, hogy autónknak szükség van-e olajcserére.
  Általánosságban elmondható, hogy a motorolaj cseréje a legtöbb esetben 10-15 000 kilométer megtétele után, de maximum 2 évente szükséges.
 • Fontos, hogy a levegőszűrő, üzemanyagszűrő, gyújtógyertyák (benzines), izzítógyertyák (Diesel) gyárilag előírt időnként, minőségi alkatrészre cserélve legyenek.
 • Sok minden múlik az abroncsok minőségén, típusán és állapotán is, ezért, ha az üzemanyag fogyasztás csökkentése a célunk, a legjobb, ha hetente ellenőrizzük az abroncsok állapotát, és a megfelelő légnyomását. Egy nem megfelelően felfújt abroncs növeli a defekt valószínűségét, rontja a tapadást, így csökken a biztonságos vezetés, az üzemagyag fogyasztást pedig, akár 20-30 % -al is növelheti.
 • Érdemes lehet a vezetési stílusunkon is változtatni. Fontos, hogy az autó menet közben ne erőlködjön, hanem szépen, kiegyensúlyozottan tudjon haladni. Induláskor soha ne túráztassuk álló helyzetben a motort, minél hamarabb elindulva hagyjuk, hogy menetközben érje el a motor az üzemi hőmérsékletet. Általánosságban elmondható, hogy a legkisebb üzemanyag fogyasztást akkor érjük el, amikor az adott motor legnagyobb forgatónyomatékához tartozó fordulatszám 75-85 % -án igyekszünk tartani a fordulatot. A túl alacsony fordulatnál történő magasabb fokozatba kapcsolás növeli a motor, váltó terhelését, csökken a teljesítmény, viszont jelentősen megnő a motorban a koromlerakódás mennyisége, mely közép-hosszú távon drága meghibásodásokat eredményez. A túlpörgetett motor pedig felesleges túlfogyasztást, magasabb hőterhelést okoz.
 • Hegymenetben a felfelé menet használt sebességi fokozattal azonos fokozatba kapcsolva közelítsük visszafelé úton a lejtőt. Ez növeli a motorfék hatékonyságát és csökkenti a fékrendszer nem kívánatos túlmelegedését is, mely biztonsgátechnikailag igen fontos!
 • Egyenletes menetben –ha a felszereltség része- használjuk bátran a tempomatot, mely akár 0,5 -1 liter üzemanyag megtakarítást is eredményezhet egy hosszabb úton.
 • Piros lámpához közeledve, gázt már időben elvéve, fokozatosan alacsonyabb fokozatokba kapcsolva közelítsük a kereszteződést.
 • Tartsuk tisztán az autónkat, mely a jobb kilátás és az álagának megóvása mellett, nagy sebességnél a légellenállást is csökkenti.
 • Tetőcsomagtartót szereljük le, amennyiben nem használjuk.
 • Lehúzott oldalablakokat pedig mellőzük, főleg városon kívüli menetben.
 • Kevesen tudják, de a megfelelő fordulatszám betartásával drasztikusan csökkenthető autónk üzemanyagfogyasztása.

 

+1 Tipp: Rendszeresen használjunk olyan, jó minőséggel rendelkező üzemanyag adalékokat, melyek tisztítják, és védik az üzemanyagellátó rendszert.

Mit tudnak a Xeramic üzemanyag adalékai?

A Xeramic hatalmas termékkínálatában olyan kiváló minőségű üzemanyag adalékanyagokat találunk, melyeket több nemzetközi autógyártó elismerése is garantál, és rendszeres használatuk hozzájárul az üzemanyagellátó rendszer folyamatos tisztántartásához, és az üzemanyag fogyasztás optimális szinten tartásához.

Ezek az adalékanyagok megvásárolhatók külön benzin, dízel és hibrid változatokban is.
Segítségükkel minimalizálható a káros kipufogógázok kibocsájtása is.

Az üzemanyag adalékok rendszeres használata minden esetben növeli az autó motorjának hatásfokát, teljesítményét, élettartamát, továbbá sarkalatos pontja az üzemanyag fogyasztás csökkentésének.

Szóljon hozzá!