ADAC 2017 téli gumi teszt
Autógumi Autógumi tesztek Téli gumi

ADAC 2017 téli gumi teszt

Rate this post

A téli gumit akkor ajánlatos felszerelni az autónkra, ha a hőmérséklet 7 Celsius fok alatt van. A szakemberek szerint a magyarok szeretik elhúzni ezt a dolgot addig, míg megérkezik az „igazi” tél és leesik az első hó. A gumisok szerint ilyenkor más sokszor ne tudnak szabad időpontot se adni gumicserére, ezért lehet, hogy hetekig elhúzódhat a dolog. Érdemes inkább kicsit korábban felszereltetni a téli abroncsokat, még a nagyon hideg előtt.

Az őszi időjárásban már jó, ha felkészülünk a közelgő télre és erre a hidegre megfelelően felkészítjük autónkat is. Rengeteg baleset történik azért, mert az autós nem cserélte le időben az abroncsokat, így kénytelen volt nyári gumival vezetni a havas, jeges utakon.

Hogyan válasszunk téli gumit?

Ha korábbi években már használt téli gumit szeretnénk újra felszerelni, akkor két lehetőségünk van. Vagy megpróbáljuk saját magunk felszerelni azokat, vagy szakember segítségét kérjük. Nem bonyolult felszerelni őket, de némi tapasztalat nem árt. Sok esetben van lehetőség arra, hogy a szezonon kívüli (jelen esetben a nyári) abroncsot tárolhassuk a gumiszervizben és ez a legjobb, hiszen ők garantáltan tudják biztosítani azt a körülményt, mely kell ahhoz, hogy a gumit évekig tudjuk még használni. Ha azonban elhasználódott már a régi téli gumink és el jött az ideje teljesen újat vásárolni, akkor sem kell kétségbe esnünk!

Rengeteg márka, endeget gyártó közül válogathatunk. A téli gumikba talán el is veszünk, ha nem étünk hozzá, ám egy jó gumis biztosan segítségünkre lesz pár tanáccsal, ha gumivásárlás előtt állunk. Szuper megoldás lehet ilyenkor minden fajtának utána olvasni, megismerni a márka előnyeit és hátrányait egyaránt. Az összehasonlításokban pedig hatalmas segítség lehet számunkra a német autósklub, az ADAC gumi tesztjei, ami minden évben szezonról szezonra bemutatja a legjobb abroncsokat.

A 2017-es legjobb téli gumik az ADAC teszt szerint

Az idei évben is vizsgálat alá helyezte az ADAC a piacon megtalálható téli gumikat. Ennek a tesztnek kimondottan az a célja, hogy azokat az autósokat segítse, akik téli gumi vásárlás előtt állnak. Ezeket az abroncsokat ugyanazokkal a módszerekkel, ugyanazokon a körülmények között vizsgálják meg. A téli gumikat két méretben tesztelték, idén a 195/65R15-ös méretben egy VW Gold volt a tesztautó. A tesztelés során a T sebességindexű abroncsokat hasonlították össze.

Ebben a méretben „Jó” minősítést kapott a Continental WinterContact TS 860, Az ESA + Tecar Super Grip 9 és a Kleber Krisalp HP3. Ezek az abroncsok egyaránt kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, az ADAC 2,1-es pontszámával pedig a Continental lett az idei év legjobb téli abroncsa ebben a kategóriában. A középmezőny két legjobb abroncsa a Dunlop Winter Response 2 illetve a Goodyear UG9 lett. És „elégséges” értékelést csupán egyetlen egy téli gumi kapott, az pedig a Semperit Master-Grip 2, mely főleg száraz úton messze lemaradt a többiekhez képest.

A 215/65R16-os méretben 16 abroncsot teszteltek le, egy VW Tiguanon. Ebben a méretben a legjobban teljesített a Dunlop WinterSport 5. A Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 és a Nokian WR D4 minta egyaránt kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. Ebben a kategóriában sokan, összesen 14-en végeztek a „kielégítő” értékeléssel. A tesztet a „nem ajánlott” minősítéssel zárta a Nankang Snow SV2 , ami nedves illetve havas úton botrányosan rosszul teljesített.

Szóljon hozzá!