Autó Tudós

ADAC téli gumi teszt 2017

ADAC téli gumi teszt 2017
Rate this post

Az abroncs a gépjármű egyik legfontosabb eleme, hiszen ez az a dolog, mely közvetlenül érintkezik az úttesttel. Egy rossz méretű, vagy rossz minőségű abroncs pedig rengeteg gondot okozhat. Nagyon fontos, hogy ha abroncs vásárlása előtt állunk, akkor ne a legolcsóbbat vásároljuk meg, hiszen annak általában minősége is jóval gyengébb kategóriába tartozik. Talán ez az az dolog, amin nem érdemes spórolni, hiszen akár az életünk is függhet tőle, milyen abroncsot választunk ki.

Ha nem értünk a gumikhoz és nem vagyunk jártassak a témában, akkor nagy segítség lehet számunkra a különböző téli gumi tesztek tanulmányozása, melyeknek kimondottan az a célja, hogy bemutassák, melyek, azok az abroncsok, amelyek a legjobban teljesítenek.

A német autósklub, az ADAC évről évre, szezonról szezonra elvégzi a gumi teszteket. Az ADAC téli gumi teszt pedig 2017-ben is figyelembe vette a gumik száraz, illetve nedves tapadását, zaj kibocsátását, kopási illetve fogyasztási mutatóit is.

Teszteredmények 195/65/R15 méretben

A 2017-es ADAC Téli gumi teszteken a tesztautók egy Volkswagen Golf illetve egy Tiguan volt. Ebben a méretben összesen 16 abroncs szettet vizsgáltak meg, melyből természetesen azokat ajánlják, melyek az első helyeken végeztek. A rangsor legtetején a „különösen ajánlott” kategóriába került a Continental TS860, az Esa-Tecar Super Grip 9, a Kléber Krisalp HP3 is. Ők száraz, jeges és nedves úton is kiemelkedően teljesítettek, zaj, kopás és fogyasztást tekintve is a legjobb választás lehet.

Mögöttük sorakozik a Dunlop Winter Response 2 abroncsa, a Goodyear UltraGrip 9, a Hankook Winter I*Cept RS2 W452, A Vredestein Snowtrac 5, a Yokohama W.drive V905, a Falken Eurowinter HS1, a Firestone Winterhawk 3, a Nokia WR D4, a Michelin Alpin 5, az Aeolus SnowAce 2 AW08, a Kumho Wintercraft WP51, illetve a Sava Eskimo S3+ abroncs is. Ezek mind „ajánlott” értékelést kaptak, így tehát nem lőhetünk mellé, ha ezek közül választunk egyet. Utolsó helyen, a „feltételesen ajánlott” kategóriába csúszott le a Semperit Master Grip 2, mely a négy csillagból csak kettőt kapott meg.

Teszteredmények 215/65 R16 méretben

Ebben a méretben összesen 15 gumiabroncsot vizsgáltak és teszteltek le. „Nem ajánlott” értékelést csupán egy szett kapott, a Nankang Winter Activa SV-2 abroncs, mely a legrosszabbul teljesített. 13 abroncs kapott „ajánlott” értékelést, így velük biztosan nem lőhetünk mellé. Ilyen például a Hankook Winter I*Cept RS2 W452 abroncs, a Firestone Destination Winter, a Barum Polaris 3 4×4, az Avon Wv7-es abroncs, Apollo Apterra Winter, a Filda Kristall Control HP2, a Pirelli Scorpion Winter, a Continental TS850P, a Sava Eskimo HP2, a Michelin Alpin 5, a Nokia WR D4, illetve a Bfgoodrich G-Force Winter 2 abroncsa is.

A dobogó legtetején, a „különösen ajánlott” értékeléssel, tökéletes teljesítménnyel vizes, száraz és havas úton is, a Dunlop Winter Sport 5 abroncs végzett, amely körülbelül 22 000 Ft-tól megvásárolható már. Igen alacsony az abroncs zajszintje, fogyasztást és kopást tekintve is remek választás lehet!

Kép: Flickr (CC-by-2.0)

Exit mobile version