Audira csak ilyen téli gumit tegyen fel
Audi Autógumi Téli gumi

Audira csak ilyen téli gumit tegyen fel

Rate this post

Habár sokan hajlamosak lenézni és leszólni az Audit, nagyon sok emberből azonban csak az irigység beszél, hiszen akár tetszik, akár nem, ez a márka a jellemzően precíz és nagyszerű német autógyártás egyik csúcskategóriájának tekinthető a Mercedes és a BMW mellett. Ez nemcsak kialakításán, minőségén és egyéb tényezőin mutatkozik meg, hanem természetesen árkategóriáján is, ami mellett egy  Audi tulajdonosnak a későbbiekben is rengeteg fontos dolgot számításba kell venni, így például olyan alapvetőségeket is, minthogy milyen téli gumit tegyen fel a gépjárműre.

Amit feltétlenül szem előtt kell tartani!

Amennyiben Audit vásároltunk magunknak, akkor bizonyára már szembesültünk vele, hogy a német gyártó egyetlen modelljét sem igazán kínálja kis motorral, ami azt jelenti, hogy bár egyik sem kifejezetten versenyautó – noha vannak sportos szériák –, azonban óriási bennük a nyomaték és a teljesítmény, avagy pontosan ugyanúgy ideálisak a száguldozásra, mint a BMW vagy a Mercedes.

Ez nyilván nem jelenti azt, hogy padlóig kell nyomni bennük a gázpedált, azonban a legtürelmesebb sofőrrel is előfordul, hogy sietnie kell valahová, és ilyenkor nem árt, ha nemcsak a tapasztalatunkra hagyatkozunk az óriási teljesítmény kordában tartásakor.

Merthogy ezt az óriási teljesítményt, amit az Audik motorja képes leadni, azt bizony közvetíteni kell valahogyan az útfelületre is, ami nemcsak az elinduláshoz szükséges megkapaszkodás kapcsán nagyon fontos, hanem rendszerint azért is, hogy menet közben ideális tapadást tudjunk elérni a segítségével. Aki életében csak 1000-1200 köbcentis gépkocsikat vezetett, átlagosan 50-60 lóerővel, az el sem tudja képzelni, hogy milyen érzés hirtelen mindezt megduplázni, és átülni egy 2000 köbcentis, 100-130 lóerős motorral ellátott gépkocsiba.

Az ilyen autók ugyanis valóban kétszer olyan erősek és gyorsak, ezáltal nagyon könnyű velük olyan tempókat elérni – akár akaratlanul is –, amelyek egy rossz minőségű vagy olcsó téli gumival egyszerűen nem biztonságosak.

Audira csak jó minőségű téli gumit!

A fentiek alapján bizonyára már mindenki előtt világossá válhatott, hogy Audira csak jó minőségű téli gumit szabad megvásárolni, ezáltal nyilván nem lényeges, hogy a legdrágábbat vagy az éppen aktuális kategórianyerteseket vegyük meg, de feltétlenül lényeges a márka mellett a sportosság, a jó vízelvezetés, a sűrű lamellázás, a szilárdság és így tovább. Nyilván az sem hátrány, ha a kiválasztott téli gumi csendes, alacsony gördülési ellenállásából kifolyólag a fogyasztás terén is a legtöbbet hozhatjuk ki belőle, de ezek azok a tulajdonságok, amelyek kapcsán egy kis kompromisszumot köthetünk, minden más tekintetben ugyanis tilos a kompromisszum. Egy Audi esetében ugyanis óriási teljesítményről beszélünk, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagy szükségünk lesz a megfelelő tapadásra mindig és mindenhol.

Éppen emiatt jó választás lehet minden olyan téli gumi, ami nyert például a legutóbbi teszteken, így a Continental TS 850, a Nokian WR D4, a Goodyear UltrGrip 9, valamint a Michelin Alpin 4 is ide sorolható. Ezek eltérő árkategóriák, ellenben mindegyikük megfelelő értékeléseket kapott a teszteken, és nagyszerű értékekkel rendelkezik a gyakorlatban. Persze azért vegyük figyelembe, hogy milyen Audiról van szó, hiszen akadnak régebbi típusok, amelyek ma már ellustultak, vagy csak egyszerűen nem hajtják őket annyira, hovatovább léteznek a gyártó kínálatában kisebb, kompaktabb autómodellek, amelyekre az olcsó, maximum középkategóriás abroncsok is tökéletesen megfelelők.

Kép forrás: Flickr (licenc: CC by 2.0)

Szóljon hozzá!