Autógumi hotel – ahová a gumiabroncsok járnak pihenni
Autógumi Nyári gumi Téli gumi

Autógumi hotel – ahová a gumiabroncsok járnak pihenni

Rate this post

A címből akár egy Hollywood-i animációs mesére vagy egy Disney rajzfilmre is asszociálhatnánk, pedig az Autógumi hotel igenis egy valós, létező szolgáltatás, amit már Magyarországon is minden tizedik autós igénybe vesz. A tíz évvel ezelőttig még nem is létező szolgáltatás egy valós piaci rést kívánt betölteni és úgy tűnik nagy rá a kereslet és egyre több kisebb-nagyobb szolgáltató képviselteti magát már a piacon.

A célközönségük kezdetekben a nagyobb cégek voltak. A céges flották idényszerű gumicseréi ugyanis felhalmozódott csere abroncsokat eredményeztek. Ezek szezonális tárolása igen nagy helyigényűvé nőtte ki magát, amelyet a cégek már nem bírtak feldolgozni. Erre született meg az autógumi hotelek alapötlete, ahol a téli gumik nyaralhatnak és a nyári gumik telelhetnek. A professzionális körülmények között nagy mennyiségben autógumikat befogadni képes állomások ezerszámra nyelik el a beérkező abroncsokat, hogy azokat gondosan őrízzék a következő szezonig.

Az ötlet nem újdonság már az Európai Unióban. Szinte minden tagállamban működnek kerék tároló telepek egyre nagyobb népszerűséggel. Lengyelországban például már minden második autó kerekei a számukra létrejött hotelben pihennek két használati idény között.

Magyarországi autógumi hotelek

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a szolgáltatás. Mára már minden tízedik autótulajdonos, ilyen modern környezetben tárolja abroncsait. A legnagyobb fejlesztések Komárom-Esztergom megyében történtek ezen a területen, ahol Baj községben 2,5 milliárdos beruházás eredményeként valósult meg egy több mint száz főt foglalkoztató telephely fejlesztése. Az országos szinten már kilenc különböző helyről szállítják ide nagy tételben tárolni az autógumikat, hiszen az abroncs hotel több mint 120 ezer gumiabroncs befogadására képes.

Hazánkban több településen már kisebb autógumi szervizek is bevezették kicsiben is ezt a szolgáltatást, így a városokba költözött, szűk panellakásokban élő autótulajdonosok is lehetőséget kapnak, hogy gumiabroncsaik békésen és biztonságban vészeljék át a két szezon közti kimaradó időszakokat. A társasházi mentalitás egyébként is hungarikum, így az autógumi hotelekkel elkerülhetjük az összetűzést szomszédainkkal, akik szerint már két emelettel lejjebb is érezni a tömény gumiszagot ami a tárolóból járja át a közös folyosót.

Csúsznak a téli-nyári gumicsere szezonok

Foghatjuk a globális felmelegedésre vagy akár valamilyen tetszőleges háttérhatalomra is, de tény, hogy egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás. Eddig március 15-én mindenki tudta, hogy ideje a gumicserének. Manapság azonban azon sem lepődünk meg ha április végén még esik a hó, így a korábbi időszakokhoz képest hetekkel vagy hónapokkal is későbbre nyúlhat egy-egy gumicsere időpontja.

Ezt persze nemcsak a gumiszervizek de az autógumi hotelek is megérzik és a hirtelen jött rohamokra csak az igazán felkészült szolgáltatók tudnak felkészülni. Érdekesség, hogy az ország különböző szegmenseiben, különböző módon változnak meg ezek az időszaki eltolódások, valószínűleg a helyi időjárási szokásoktól függően.

Amit viszont minden szolgáltató észrevett, hogy a világválság óta, egyre több – általában olcsóbb árkategóriás autóval rendelkező személygépjármű tulajdonosok – inkább kockáztatnak és négyévszakos abroncsokat vásárolnak, így megspórolva a tárolás és a szerelési költségeket.

Szóljon hozzá!