Az autó akkumulátor helyes megválasztása talán az egyik legfontosabb feladatunk
Autózás

Az autó akkumulátor helyes megválasztása talán az egyik legfontosabb feladatunk

Rate this post

Az autó akkumulátor kiválasztásakor a következő kérdések merülhetnek fel. Mekkora akkumulátorra lesz szüksége, milyen legyen a kialakítása, melyek a polaritásra és a sarura vonatkozó legfontosabb szempontok, mekkora legyen az indítási teljesítménye?

A tároló kapacitás

Röviden Ah-nak szokták mondani. Ezt e legegyszerűbben úgy dönthetjük el, ha leolvassuk a már meglévő akkumulátorunkról. Ez lehet 12v 35Ah, vagy például 45 Ah, 55 Ah és így tovább. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor a jármű teljesítménye és energiafelhasználása alapján kell a döntést meghoznunk. Az autó akkumulátornak mindig igazodnia kell az autó fizikai paramétereihez és minél, több fogyasztóval rendelkezik, annál nagyobb akkumulátor kell bele.

Kialakítás szerint két csoportot különböztetünk meg

Az autó akkumulátoroknál két csoportot különböztethetünk meg kialakítás szerint: EU és Ázsiai szabvány. Az EU szabvány szerinti akkumulátoroknál az akkusaru az akkufedélbe kerül besüllyesztésre és teljesen eltérő fizikai paraméterekkel rendelkezik, mint az Ázsiai. Az Ázsiai szabványnál az akkusaruk már kiemelkednek az akkufedél síkjából. Általában a Honda, a Toyota vagy a Suzuki rendelkezhet ilyen típusú akkumulátorral.

Polaritás szerint is megkülönböztetjük az autó akkumulátorokat

Újra csak két csoportra bonthatjuk az akkumulátorokat, hiszen jobb vagy bal oldali pozitív kivezetés szerint különböztethetjük meg őket. Ez egy nagyon fontos szempont, hiszen a vezetékek hossza nem mindig teszi lehetővé azt, hogy ellentétes polaritással bíró akkumulátort kössünk be. Ezt mindig úgy állapítsuk meg, hogy szembe álljunk az akkumulátorral.

A saru átmérője és az indító áram is fontos

Ázsiai típusoknál tapasztalhatunk eltéréseket, hiszen ott előfordulhat akár 12 milliméteres átmérő is. Az EU szabvány 18 milliméter. Az indító áram már egy fontosabb dolog, hiszen ménél nagyobb a látható érték, annál nagyobb indítási teljesítmény jellemezheti az akkumulátort. Akár az azonos tároló és méretű akkumulátorok között is hatalmas eltérések lehetnek. Ha ezekkel az információkkal tisztában vagyunk, akkor már nem olyan nehéz kiválasztani a megfelelő autó akkumulátort.

Hol érdemes akkumulátort vásárolni?

Mindenképpen olyan cégnél vásároljunk, amely autó alkatrész kereskedelemmel foglalkozik, hiszen ezeknél a cégeknél fontos az akkumulátorok állagmegóvása is. Az egy helyben sokáig álló akkumulátorokat mindig kezelni kell, a szulfát képződésektől meg kell óvni és vásárláskor is a megfelelő töltöttségi szinttel szükséges átadni az új tulajdonosnak. Másik fontos szempont a garancia, hiszen nem mindenhol foglalkoznak garanciális ügyintézéssel. Fontos, hogy az akkummulátorhoz igen gyorsan hozzá lehessen jutni, hiszen általában sos ügyintézés kell. Főleg akkor fontos a sürgősség, ha az autót szeretnénk használni, de egyetlen egy akkumulátor hiányzik ahhoz, hogy üzemképes legyen.

Mindig a megfelelő helyen vásároljunk. Olyan üzletben ahol szakképzett eladók is képesek segíteni a kiválasztást. Mindig a megfelelő márkát válasszuk ki és ne a legolcsóbb akkumulátor megvásárlására törekedjünk. Ügyeljünk a fizikai méretre, a polaritásra, az indítóáramra és a kapacitásra is. Mindig tartsuk be azokat a feltételeket, amelyek a jótállási jegyben szerepelnek, hiszen csak így tudjuk majd a garanciát adott esetben érvényesíteni. Igyekezzünk a tárolásra és a karbantartásra is figyelni.

Szóljon hozzá!