Az autó árverés már sokaknak hozott szerencsét
Autóvásárlás

Az autó árverés már sokaknak hozott szerencsét

Rate this post

Az autó árverésen is megvásárolható, így sokszor potom összegekért juthatunk hozzá egy-egy szinte új autóhoz. Lehetőségünk nyílik például a NAV Elektronikus árverési felületén körbe nézni, vagy megtekinthetjük a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által kínált autókat, de a Lombard Lízing Zrt-nél is szert tehetünk egy-két olcsóbb darabra.

A NAV-os autó árverésről néhány szó

Ma már egyre több ingóságot lehet megvásárolni a NAV elektronikus árverési oldalán, többek között az autó árverésen is. Minden esetben változó számban kerülnek fel autók az oldalra, de azért szép számban válogathatunk a lehetőségek közül. Mai napon például 21 autó közül válogathatunk, amelyekre igen jó eséllyel pályázhatunk. A lefoglalt autók között Volkswagen, Suzuki vagy akár Fiat Ducato is megtalálható. Ezek az autók adóhatósági végrehajtás eljárásai keretében kerülnek fel az online felületre.

A minimál árakat, minden esetben a lefoglaláskor állapítja meg még a végrehajtó. A minimálár általában a piaci érték figyelembe vételével történik meg, így ennek az 50 százalékában szokták meghatározni. Minden nagykorú részt vehet ezeken az aukciókon, ha regisztrál az ügyfélkapun keresztül. Ezzel a lépéssel teljesen kizárják azt a lehetőséget, hogy az eredeti tulajdonos így szerezze vissza gépjárművét.

Mégis honnan származik a legtöbb árverésre szánt autó?

Leginkább a bedőlt hitelekből kerül ki jó pár gépjármű az árveréseken. A bankok és a lízingeléssel foglalkozó cégek saját zárt oldalaikon bocsájtják árverésre a visszavett autókat. Élő online árveréssel azonban csak kevés cég foglalkozik. Ilyen az Autó Aukció Kft. Heti rendszerességgel tűzik ki az autó árverések időpontjait. A gépjármű kereskedő partnerek és a magánszemélyek is lehetőséget kapnak arra, hogy egy online felületen keresztül licitáljanak az autókra.

Az élő árveréseken csak a kereskedők vehetnek részt és tulajdonképpen az online árveréseken is az autók 80 százalékára ők tehetnek érvényes ajánlatot. Ezek az autók a legtöbb esetben igazán siralmas állapotban vannak, de sok közülük még menthető.

Hogyan is jutottunk el odáig, hogy autó árverések léteznek ma Magyarországon?

Mindenki a túlköltekezésbe fekteti az összes megmaradt energiáját, ezen felül a túltermelés is talán oka a rengeteg árverésnek. A bankok és a hitelintézetek ezt a helyzetet csak súlyosbították azzal, hogy felelőtlen hitelpolitikát folytatva boldog-boldogtalannak hitelt adtak. 2009-ben 40-50 százalékkal több új autót értékesítettek a hitelezésnek köszönhetően, mint más európai országokban. A felmérés során figyelembe vették az egy főre jutó GDP mértékét és a népesség számát is. Ezután az időszak után következett mindenkinek a feketeleves, mert kiderült, hogy bizony a felvett hiteleknek a dupláját kell visszafizetni.

Ebben az időszakban olyan ügyfelek is felvették a hiteleket, amelyek elméletileg nem lettek volna fizetőképesek. A 0 százalékos önrész és a 120 hónapos futamidő sokakat a hitelfelvételre csábított. Az árverésekre beszállított autókat a beszállító cégek becsültetik fel saját értékbecslőikkel. Ezek az árak lesznek a kikiáltási árak. Bárki megteheti, hogy autó árverésre bocsátja autóját. Cég és magánszemély előtt is nyitva áll a lehetőség. Az autó árverés sokak számára jelenthet megoldást, ha éppen nem hitelt szeretnének felvenni, hanem idősebb, akár már használaton kívüli autójuktól szeretnének megszabadulni.

Szóljon hozzá!