Autó Tudós

Egyre többen a használt nyári gumi mellett teszik le a voksukat

Használt autógumi megízhatóság

Használt autógumi megízhatóság

Rate this post

Ma már egyre drágábbak az új nyári gumik, ezért nagyon sokan inkább használt nyári gumikat vásárolnak a gépjárművekre. Érdemes alaposan áttekinteni a kínálatot, hiszen akár szinte újnak mondható nyári gumikat is vásárolhatunk jóval az új abroncsok ára alatt.

Itt azonban érdemes az ismerősök tapasztalataira is hagyatkozni, hiszen aki már vásárolt minőségi használt gumit az megfelelő információt tud nyújtani az adott kereskedőről. Aki nem rendelkezik ilyen ismerőssel, annak ott van az internet és számos gumi kereskedő kínálata közül válogathat.

A használt nyári gumik kiválasztásában a keresők hatalmas segítséget nyújtanak

Több ezres nagyságrendben érhetők el a gumik és ezek közül lehet választani. A különböző méretű gumikra méret szerint rá lehet keresni. A megjelent listából már nagyon könnyen ki lehet választani a számunkra megfelelő abroncsot. A használt nyári gumik paraméterei fel vannak tüntetve, így a keresgélés is sokkal gyorsabb, mintha személyesen mennénk el egy kereskedésbe és órák hosszat keresgélnénk a raktárban. Minden gumit lefényképeznek így nincsen lehetőség a hibázásra, hiszen annak a guminak a paramétereit láthatjuk, amely a képen is szerepel. A gumi mérete mellett annak gyártási időpontja is szerepel.

Az adatok alapján már egyszerű lesz a jó döntést meghozni. Általában a kereskedők még azt a lehetőséget is felkínálják, hogy a náluk megvásárolt gumikat kedvezményes áron szerelik fel, ezt az ajánlatot semmiképpen sem érdemes kihagyni.

Mire figyeljünk nyári gumi vásárlásnál?

A használt nyári gumik hatalmas kínálatából okosan érdemes csemegézni. Mindenképpen olyan kereskedőt válasszunk, aki fel is szereli az abroncsot, hiszen sok hibára ekkor derül fény. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ezek a gumik agyonhasználtak, pedig ez nem így van. Nagyon sok autó tulajdonos már a gyárból kijött gumival sincsen megelégedve, ilyenkor gyorsan eladja azt és újat vásárol. A fiatalok körében pedig a sportosabb abroncsok a menők, így ők is hamar túladnak a szinte teljesen új abroncson.

Legtöbbször Ilyen okok miatt kerülnek a kereskedésekbe a használt nyári gumik. A használt abroncsok azoknak persze nem ajánlottak, akik sokat használják az autót, de akik városban tesznek meg vele pár kilométert, vagy inkább nyaraláskor választják az autókázást, bátran válogathatnak a használt gumik közül. A legfontosabb, amire figyelni kell az a gyártási év, az egyenletes kopottság és a profil mélység.

A gyártási időt az oldalfalba nyomva találjuk meg DOT számmal feltüntetve. Az első két számjegy a gyártás hetét, az utolsó két számjegy pedig az évet jelöli. A nyári gumik tulajdonképpen 5 évtől tekinthetők öregnek, erre figyeljünk oda. Hatósági előírás szerint a profilmélység 1,6 milliméter, de a szélesebb abroncsoknál már a 4 milliméteres mélységűeket sem szabad megvásárolni.

Miért érdemes a használt abroncs mellett dönteni?

Figyelembe véve, hogy a gyárból 8 milliméter profilmélységgel jönnek ki az abroncsok, úgy igenis jó vételnek mondható, ha egy 4-5 mm profilmélységű abroncsot szinte harmadáron kapunk meg. Egy keveset használt autóra ez az abroncs tökéletes lesz. Nagyon figyeljünk oda, hogy egy tengelyre mindig azonos abroncsokat válasszunk, lehetőség szerint olyanokat, amelyeknek még a gyártási éve is azonos. ha ezt betartjuk, akkor ezek a gumik hasonlóan fognak viselkedni és természetesen egyszerre kell majd őket lecserélni.

Akik télen sem használják túl sokszor az autót, bátran választhatnak négy évszakos abroncsot is, hiszen ezek a gumik akár az újhoz képest nyolcad áron is beszerezhetők. Itt még nagyobb árkülönbségeket fedezhetünk fel. Ezt azonban tényleg csak azoknak ajánljuk, akik szinte bevásárlásra, vagy egy-két rövidebb útra használják autójukat.

A használt téli gumi sokak számára nyújt optimális megoldást

Használt téli gumi mellett egyre többen teszik le voksukat. Ma már egyre több azon gépjármű tulajdonosoknak a száma, akik tényleg a használt abroncsokat részesítik előnyben, hiszen rájöttek, hogy számukra egyáltalán nem éri meg új abroncsot vásárolni.

Mire figyeljünk oda használt téli gumi vásárlásnál

Használt téli gumi vásárlása előtt érdemes a különféle teszteket is áttekinteni, hogy minél optimálisabb megoldást találjunk. Amennyiben ismerőseink között akad olyan, aki kellő tapasztalattal bír az abroncsok tekintetében, természetesen az ő ötleteit is szívesen fogadhatjuk. Van azonban egy alap elvárás minden gumival szemben, ez a biztonság, a hosszú élettartam, a komfort és a minél kisebb fogyasztás elérése.

Mikor mondható biztonságosnak egy abroncs?

Biztonság szempontjából a rövid fékút, a megfelelő tapadás téli körülmények között, a tapadás vizes útfelületen. A rövid fékút a megfelelő gumikeveréknek köszönhetően elérhető, hiszen a minél nagyobb felfekvő felület ezt biztosítja számunkra. Mivel a keverékeket folyamatosan fejlesztik és kutatják a gyártó cégek, így évről évre jobb abroncsokkal rukkolnak elő. Ilyen nagyobb gyár a Continental, a Michelin, a Goodyear vagy akár a Hankook.

A tapadást a megfelelő mintával lehet elérni, ezt is folyamatosan fejlesztik. Minden minta kifejlesztését egy hosszabb tesztelési időszak előz meg. Sokszor hosszú évek tapasztalat szükséges ahhoz, hogy a legjobb abroncsot állítsák elő a gyártók. A legfontosabb mégis a megfelelő vállrész kialakítás, hiszen ez felelős a tapadásért.

Mit jelent a hosszú élettartam?

Használt téli gumik esetében az élettartam is igen fontos tényezőnek számít. Ma már az abroncsok kémiai összetétele miatt az abroncsok sokkal hamarabb öregszenek el. A gumikba talán kevesebb a kaucsuk és több a kémiai összetevő, ezért történhet meg az, hogy ezek az abroncsok már nem annyira időjárás állók. Ha azt vesszük figyelembe, hogy télről télre egyre jobban sózzák az utakat, talán érthető, hogy a gumik is sokkal hamarabb öregszenek el. Számtalan tesztelés bizonyította már, hogy minél szélesebb mintaárok található meg az abroncsok felületén, annál rövidebb azok élettartama. Viszont ha a vízkiszorítást vesszük alapul, akkor bizony előnyös a széles mintaárok.

Mikor beszélhetünk komfortos abroncsról?

A használt téli gumi akkor mondható komfortosnak, ha minél egyszerűbb mintázatot választunk. Talán már sokaknak feltűnt, hogy első szerelésű abroncsnak soha nem választanak a gyártók látványos mintázattal rendelkező abroncsot, ez nem véletlen. Egyre többen az aszimmetrikus autógumik mellett teszik le a voksukat, hiszen a nagyobb komfort érzés eléréshez a magasabb oldalfalú abroncsok a megfelelők. Ma már egyre kevesebben választják a divatos peres gumikat, hiszen azok nem nyújtanak akkor komfortérzetet.

A következő fontos szempont a fogyasztás

A gördülési ellenállással arányos egy gépjármű fogyasztása. Ezt nem csak a minta kialakításával és a gumikeverékkel lehet elérni, hanem magának a guminak a szerkezeti felépítésével is. Sokkal alacsonyabb fogyasztást érhetünk el egy jól felépített gumiabronccsal. A gyártók általában Saver vagy co elnevezéssel illetik az ilyen típusú abroncsaikat. Léteznek azonban olyan gyártók, amelyek nem élnek ezzel a lehetőséggel, ilyen például a Continental is. Nekik pontosan elég, ha a teszteken jól szerepelnek az abroncsaik, amikor a fogyasztásra kerül a sor. Érdemes abroncs választásnál a nagyobb gyártók kínálatából választani. Prémium kategória: Continental, Michelin, Goodyear, Dunlop, Bridgestone. Közép kategória: Semperit, Uniroyal, Barum, BF Goodrich, Kleber, Fulda, Firestone. Buget kategória: Matador, Sportiva, Kormoran, Kelly, Debica, Dayton

Exit mobile version