Autógumi Nyári gumi

Életveszélyes balesetet is okozhatnak az autógumik

Rate this post

Számtalan beleset hírét lehet olvasni akár az újságárusnál kapott napi- és hetilapokban, akár az online sajtóban. Ezek egy részének sokszor pont a hibás vagy kopott autógumik az okozói. A közúti balesetek jó része is elkerülhető lehetne, ha mindenki megfelelő gumiabroncsokkal szereltetné fel a személygépjárművét és mellette betartaná a KRESZ szabályait és a sebességkorlátozásokat is.

Egy rossz minőségű vagy elkopott nyári gumi még a száraz, jó időben is képes akár 5 méterrel később megállítani a gépjárművet mindössze 60 km/órás sebesség mellett, mint egy minőségi, drágább de új gumiabroncs. Így el tudjuk képzelni, ugyanezt egy zord, esős vagy jeges úton milyen balesetveszélyes lehet.

A gumiabroncs balesetek ezer arca

Az autógumik nem csak egy egyszerű durrdefekt miatt veszélyesek a közutakon, de a kerék nem megfelelő rögzítése vagy egy szerelés közbeni túlnyomás is okozhat szörnyű tragédiákat.

Nemrégiben járta be a világhálót annak a videófelvételnek az anyaga, amely Oroszországban készült egy szórakozóhely parkolójában, ahol egy csoport fiatal italozgatott és cigarettázott. A forgalmas autóútról, szinte a semmiből egyszer csak nagy sebességgel elindult feléjük egy óriási, feltehetően egy nagy kamionról származó kerék. Szerencséjükre egy parkoló autó felfogta a becsapódást és a fiatalok ezzel időt nyerve éppen el tudtak ugrani, a helyükre becsapódó gumiabroncs elől. Bár az anyagi kár jelentős volt, a szerencsének köszönhető hogy egy személy sem sérült meg a balesetben.

A teherautó gumik egyébként is veszélyesek, hiszen a bennük uralkodó nyomás iszonyatos nagy robbanásra képes. Egyetlen apró hiba, vagy a gumiabroncs meghibásodása is végzetes lehet. Szintén a neten kering az a műhelyben készült felvétel is, melyben egy autógumi szerelő egy óvatlan pillanatban egy túlnyomásos robbanás áldozatává válik. A gumikban uralkodó maximálisan 8 bar nyomás a túlfújástól szétrobbant és az erejétől az ott dolgozó szakember is csúnyán megsérült.

Videó rögzítette Torontóban azt a balesetet is, ami egy autópályán történt. A fedélzeti kamera brutális realitással vette fel, ahogy a nagy sebességgel közlekedő autók között egyszer csak felbukkan egy elszabadult gumiabroncs. Sajnos a sofőr már nem tudott kitérni a feléje görgő kerék elől és az óriási sebességgel csapódott be a szélvédőn, totálkárosra téve az egész járművet. A csodával határos módon a sofőr itt is túlélte a balesetet.

Sajnos nem minden történet végződik szerencsésen. Egy brassói kis településen néhány fiatal úgy gondolta, hogy jó móka lesz a lejtőről legurítani egy elhagyatott gumiabroncsot. Azzal sajnos nem számoltak, hogy a lejtőn olyan nagy gyorsulást ér el a kerék, hogy a lejtő alján játszadozó gyereket eltalálva végzetes kimenetelű balesetet okoz majd.

Legyünk biztonságban! Vizsgáltassuk meg gumiabroncsainkat!

Mindig bízzuk szakemberre a gumik ellenőrzését, vizsgálatát, akár magán célra, akár céges autóra is szereltessük majd fel azt. Az elhasználódott kerekeket időben váltsuk újakra és ne spóroljunk a minőségen. Szolgáljon ez az írás jó tanulságként, hogy egy jó autógumi életeket is menthet!

Szóljon hozzá!