Ellentmondást nem tűrően tapadó nyári gumi, az abszolútumok szerelmeseinek – itt a Dunlop Sport Bluresponse
Autógumi Dunlop Nyári gumi

Ellentmondást nem tűrően tapadó nyári gumi, az abszolútumok szerelmeseinek – itt a Dunlop Sport Bluresponse

Rate this post

A Dunlop név hallatán már jól megszokhattuk a kiegyensúlyozott teljesítményt, és szélsőséges időjárási körülmények között is kiváló tapadást, mind a nyári, mind pedig a téli gumiabroncsok tekintetében. A gumivállalat ezen a nyáron sem tette lejjebb a nívómércét, és széles méretválasztékot kínál Sport Bluresponse márkájából a magyar vásárlóközönségnek is.

Újításai leginkább abban rejlenek, a Dunlop cég mérései szerint, hogy a versenytársi átlaghoz mérten 2,8 méterrel kedvezőbb nedves féktávolságot képesek biztosítani nedves és száraz aszfaltfelületen. Ebből adódóan 3 méterrel kedvezőbb száraz féktávolság a többi, azonos kategóriás termékhez viszonyítva, továbbá elődjénél 30%-kal kedvezőbb üzemanyag-megtakarítást, és alacsonyabb zajszintet tapasztalhatunk, ennek a nyári gumiabroncsnak a használata során.

A Dunlop Sport Bluresponse kiváló nedves tapadást és elsőrangú üzemanyag-hatékonyságot ígér minden kompakt és közepes méretű járműnek. A speciális tervezés kombinálja a dinamizmust és a hatékonyságát, és csökkenti a gördülési ellenállást is. És ez nem minden a Dunlop e nyárigumijának tulajdonságait tekintve, mert a polimer futókeverék révén biztosít jobb tapadást és kezelhetőséget a nedves utakon.

A nagyméretű középső mintaárkok pedig gyors vízkiszorítást eredményezve csökkentik az aquaplaning (vízenfutás) veszélyét. A már említett rövidebb féktáv is nagy előnyére válik ennek a márkának, mivel az innovatív Short Braking fékező blokkjai csökkentik a fékutat nedves és száraz utakon egyaránt. A gumigyár fejlesztőmérnökei tervezésekor a hangsúlyt főként a nagy teljesítményre fektették, ezért a kifejezetten merevnek mondható blokkok fékezés közben hatékonyan fokozzák az gumiabroncs úttapadás-intenzitását.

A környezettudatosság mellett, a pénztárcakímélő ,,üzemmód” is előny ennél a típusnál, mert a Sport Bluresponse alacsony légellenállású kialakítást és alacsony hőképződésű futókeveréket alkalmaz, így gördülő ellenállása 30%-kal kedvezőbb eredményeket mutat, mint elődei. Ez ígéretes megtakarítást eredményez, ami évi 100 eurót jelent, azaz hozzávetőlegesen 32-35.000 Forintnak felel meg.

Természetesen még nincs vége a Dunlop márka által nyújtott előnyök sorának, nem elhanyagolható módon a Sport Bluresponse alacsonyabb zajszintet produkál elődeinél, mivel a zárt vállmintaárkok csökkentik a zajkibocsátást, ezáltal halkabb és kényelmesebb vezetési élménnyel gazdagodhatunk. Ez azonban nem csupán a zajcsökkentés miatt előny, ugyanis innovatív megoldásként e gumiabroncsnál változtatható a mintaárok-arány is.

Ezzel együtt az aszimmetrikus mintázatkialakítás kiemelkedő ellenállást tesz lehetővé a vízen futással (aquaplanning) szemben. A masszív felépítésű vállblokk gyors és turbulenciamentes vízelvezetést nyújtanak, ugyanakkor kiemelkedő kanyarstabilitás is biztosított nagyobb sebesség esetében. Kiváló kormányozhatóság és fokozott tapadás jellemi, ami köszönhető annak is, hogy a fejlesztések során úgynevezett csatlakozás nélküli övet (JLB) alkalmaztak.  Ez egy, a gumiabroncs nagy sebességnél jelentkező kerületi deformációt csökkentő, hibrid kialakítású átlapolási eljárás. Így nagy sebességnél is egyenletes és sima az abroncskopás.

Újításként ezt megfejelték még egy úgynevezett Maximum Flange Shield-rendszerrel (MSF) is, ami egy felnivédő rendszer. Az e rendszerrel rendelkező gumiabroncson a felni vonala felett gumiprofil fut végig. Ez a profil extra védelmet nyújt a felninek, hatékony a felütődés ellen, megvédi a drága könnyűfém felniket; ez azonban gumiméret függvénye.

A Dunlop abroncsok új generációja laposabb futófelület-profillal jelentkezik, ami a gumi méretétől és típusától függően 4–8%-kal nagyobb tapadási felületet eredményez. A nagyobb tapadási felület markánsabb stabilitást és fokozottabb visszacsatolást tesz lehetővé, ezért az abroncsok gyorsabban, pontosabban reagálhatnak a kormánymozdulatokra, így segítik az autó kormánymű-érzékenységét is.

A megnövekedett stabilitás és kormányzási pontosság csökkenti kopást gázfröccsös visszaváltás során, és kiváló kanyarodási stabilitást, valamint biztos tapadást nyújt száraz utakon.

Nem utolsó sorban említésre méltó innováció a Multi Radius Tread (MRT). Az MRT-megoldás tíz különböző sugarat alkalmaz, ezért sokkal precízebb. Ennek köszönhetően az úttal érintkező felületen sokkal hatékonyabban oszlik el a nyomás, és finomabb az egyenesből kanyarba való átmenet. Sokkal precízebb és progresszív reakciókkal számolhatunk a Dunlop Sport Blurespones esetében. Ami kitűnik a jelentősen jobb irányíthatóságban, minden vezetési körülmény esetén.

Összegezve, a Dunlop új nyári gumiabroncsával nem csupán rentábilissá válik gumiválasztásunk, hanem a számos előny révén, biztonságunkat és sportos vezetési élményünket is garantálja e márka.

Szóljon hozzá!