Ezeket nem árt, ha tudod a téli gumikról!
Autógumi Téli gumi

Ezeket nem árt, ha tudod a téli gumikról!

Rate this post

A téli autózás rengeteg veszélyt hordoz magában, még akkor is, ha éppen nem havas vagy jeges az úttest. Nem kell hó ahhoz, hogy hatalmas baleset kialakuljon, ezért ilyenkor mindig jobban oda kell figyelnünk vezetés közben. Hatalmas bajt okozhatnak a csúszós, vizes falevelek az úttesten, a nagy szél, az áradások, vagy esetleg nagy vihar közben úttestre dőlt fák.

A tanulmányok szerint a járművezetők hatszor nagyobb valószínűséggel szenvednek autóbalesetet télen. Havas és jeges út felületen pedig extrán fontos az, hogy a gumi jól tapadjon az úton, ez pedig csak egy megfelelő minőségű abronccsal érhető el.

Milyen abroncsot válasszunk télen?

A normál abroncsok, melyek megfelelően fel vannak szerelve, sértetlenek, nem kopottak, nincsenek elhasználódva, egy normál téli időjárásban tökéletes biztonságot és védelmet tud nyújtani. A speciális téli gumiabroncsok használatával azonban még jobban hozzájárulhatunk saját magunk és társaink épségéhez. Erre akkor érdemes kiváltképp odafigyelni, ha havas, jeges úton utazunk el egy új területre, ahol nem szoktuk még meg a vezetést.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy rengeteg országban általában novembertől áprilisig kötelező a téli gumik használata, ha ezt elfelejtjük, csúnya pénzbírságba is belefuthatunk. Sok országban pedig még a hólánc használata is kötelező.

Mit tudnak a téli gumik?

Sokan nem is tudják, hogy miben különbözik egy téli gumi, egy négy évszakos, vagy egy nyári gumitól. Ezeket a téli abroncsokat speciálisan úgy tervezték és fejlesztették ki, hogy a hideg vezetési körülmények között is tökéletes tapadást biztosítson az utakon. A téli gumikat egy lágyabb keverékkel készítették, mint a nyári társaikat, ezért van az, hogy ezek az abroncsok 7 Celsius fog alatt sem válik merevé, sőt még jobban is teljesítenek.

Az anyagösszetételén kívül fontos még azt is megemlítenünk, hogy az abroncs futófelületén található barázdák és lamellák is különlegesek, hiszen olyan mély barázdákat találhatunk, melyek segítenek a latyakot, a vizet vagy a havat, hókását elvezetni az abroncs felületén, ezáltal kevésbé fog megcsúszni a gumi és javítja a vonóerejét is. Soha nem szabad téli útviszonyok között nyári gumival felszerelt autóval elindulni, hiszen hatalmas balesetet okozhatunk.

A nyári gumi télen merevvé válik, ezáltal csúszik, az egész autó irányíthatatlanná tud válni, nehezebb kormányozni, illetve megállni is. Minden szezon előtt ellenőrizni kell a felszerelendő téli gumi minőségét, kopását és állapotát is. Csak azokat az abroncsokat szerelhetjük fel, melyek nincsenek még elhasználódva, hiszen csak ezekkel tudunk biztonságosan közlekedni jeges, havas útviszonyok között.

Ha hosszabb útra indulunk télen, akkor mindenképpen készüljünk fel, mindenre, ezért tegyünk be a csomagtartóba meleg takarókat, zseblámpát, meleg italt és némi ételt is. Nincs is annál rosszabb, mint egy lerobbant, fűtés nélküli autóba kell várni az út szélén -10 fokban az autómentőt. Vezessünk lassan, óvatosan és mindig figyeljünk társainkra is!

Szóljon hozzá!