Ezért ne hanyagoljuk el a téliguminkat!
Autógumi Téli gumi

Ezért ne hanyagoljuk el a téliguminkat!

Rate this post

Sok ember úgy van vele, hogy felesleges téligumira cserélnünk abroncsainkat, hiszen már nincs is az az igazi, több méteres hóval járó tél. Sokan azt gondolják, hogy a nyári gumi is teljesen megfelel télen, hiszen azt valamiért az emberek strapabíróbbnak találják. De jó, ha azt észben tartjuk, hogy a téligumi nem kimondottan a csapadék, inkább az alacsony hőmérséklet miatt van!

A téli és a nyárigumiban pedig sok minden nem egyezik ezért nem szabad mindkét évszakban használni őket. Nagyon sok baleset történik hasonló, meggondolatlanság miatt, ezért jobb, ha nem ezen spórolunk, ezzel magunk, és utasaink épségét is védjük.

Miért nélkülözhetetlen a téligumi használata?

Nagyon fontos tudni, hogy mikor kell lecserélni az abroncsokat? Sajnos sok ember még ezzel sincs tisztában, és évszakhoz, hónaphoz köti a gumicserét. Pedig a legfontosabb azt fejben tartani, hogy 7 Celsius fok alatt már egyáltalán nem biztonságos a nyárigumi használata.

Ám ezt a hideget nem kell megvárnunk! Ha megoldható, várhatóan a havas szezon előtt oldjuk meg a cserét, így nem érhet kellemetlen meglepetés, ha egyik reggel jóval hidegebbre ébredünk, mint előző nap. Azzal, hogy időben lecseréljük az abroncsokat, nagy mértékben óvjuk a nyári gumikat is, így azok tovább lesznek használhatók, ezzel növeljük az élettartamukat.

Természetesen a biztonságos közlekedés sem elhanyagolható, hiszen nem csak magunkat, de sajnos még utastársainkat is nagy bajba keverhetjük, ha spórolunk az abroncs cserén. Például vegyünk egy kis sebességű koccanást, ezeket legtöbb esetben a nem megfelelő abroncs használat okoz.

Vegyük figyelembe a megemelkedett biztosítási díjakat és az esetleges büntető pontokat is!

Miben különbözik a téligumi a nyárigumitól?

Jó tudni, hogy a téligumi mintázata, és anyagösszetétele is jelentősen eltér a nyárigumiétól. Az anyagösszetétel megváltoztatása azért fontos, mert így a speciális adalékanyagoknak köszönhetően a téligumi nagyon hideg időjárásban is megőrzi rugalmasságát, nem válik rideggé. A mintázata pedig azért más, mert a gumin lévő barázdák úgy vannak kialakítva, hogy jobb tapadást biztosítsanak a jeges, és havas utakon.

Ennek köszönhetően sokkal precízebb lesz az irányíthatósága a gépjárműnek, illetve hamarabb le tud lassítani. Egy igazi téligumi oldalán megtalálható az M+S felirat, ami annyit jelent, hogy „sár+hó”. Emellett pedig egy hópehely mintázatnak is szerepelnie kell rajta. Ha ezt nem találjuk az abroncsunkon, akkor viszont nagyon hideg időben bizony korlátozottak lehetnek a képességei.

A téli abroncsok mintamélysége 4 mm-es, ennél pedig ugrásszerű romlát tapasztalható vízelvezetési és tapadási útmutatókon is. Ezért fontos tudni, hogy több éves téligumik már számítanak annyira kopottnak, hogy nem nyújtanak kellő biztonságot számunkra! Ha nem érezzük magunkat kellően tapasztalnak, akkor az a legjobb ha, szakembernél cseréltetjük ki abroncsainkat, hiszen ők felszerelés előtt alaposan megvizsgálják azt, hogy az adott autógumi alkalmas-e még a biztonságos közlekedésre?!

Szóljon hozzá!