A fogyasztásoptimalizálás a kerekeknél kezdődik – a Michelin EnergySaver+ nyárigumija
Autógumi Nyári gumi Új technológiák

A fogyasztásoptimalizálás a kerekeknél kezdődik – a Michelin EnergySaver+ nyárigumija

Rate this post

A környezettudatos gondolkodásmód egyre inkább szerepet kap mindennapjainkban, ideértve autózási szokásainkat is. Igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni a fogyasztás optimalizálására, ami a környezetünket, és nem mellesleg a pénztárcánkat is kíméli. Erre keresett megoldást a francia Michelin cég is, amikor piacra dobta továbbfejlesztett EnergySaver+ nyárigumi-abroncsát.

A Michelin gyár törekvései között első helyen szerepelt olyan gumiabroncs fejlesztése, mely egyidejűleg gazdaságos és környezetbarát. Figyelembe véve, hogy az európai személygépjárművek többsége a nagyobb városokban koncentrálódik, az Energy Saver+ nyárigumit kifejezetten a városi autók, egyterűek és szedánok optimális gumiabroncs-választásának szánta a cég.

Az EnergySaver+ jó tulajdonságait a 2017-es ADAC nyári gumiabroncstesztje összességében 3,0 osztályzattal az ,,ajánlott” kategóriába sorolja. Továbbá a Michelin büszke arra, hogy az ,,Energy Saver + gumiabroncs továbbra is a legjobb az élettartam és az üzemanyag-takarékosság tekintetében.” (Michelin Magyarország) Így nem meglepő, hogy Az EnrgySaver+ az Európában legnagyobb számban értékesített gumiabroncs.

Vegyük is sorra ezeket a jó tulajdonságokat. Minden gumiabronccsal szemben elsődleges elvárásaként a biztonságot kell tekintenünk, szerencsére ez a fogyasztók legfőbb szempontja is. Ebből fakadóan az abroncsoknak minden körülmény között, – a lehető legszélsőségesebb időjárási – és útviszonyokat is ideértve – optimális irányíthatóságot kell biztosítania.

A gyártó így a tapadás és a menetstabilitás érdekében technikai újításokat vetett be, amelyekkel elérte, hogy nedves úton akár 3 méterrel is rövidebb lehet a fékút az elődjéhez képest. Optimalizálta az abroncsprofilt is, aminek köszönhetően a gumi mérsékeltebben melegedik fel, mivel a súrlódási hőleadás megoldását a bordázat újszerű kialakításával oldották meg a fejlesztőmérnökök. Mindezek eredményeként a saját gyári tesztjeiken az EnergySaver+ jobb tapadással bír az optimalizált futófelületnek köszönhetően, ami számokban annyit tesz, hogy 10%-kal nagyobb érintkezési felületet biztosít a korábbi generációkhoz képest.

A biztonságot követő második számú elvárás a gumiabronccsal szemben a hosszú élettartam. Az európai fogyasztók körében a gumiabroncsokkal szembeni elégedettség első számú tényezője továbbra is a gyors kopás, – a megkérdezettek 72%-ának válasza alapján. Így a francia gumigyártó a hosszú élettartam biztosításának érdekében innovatív gyártástechnológiai eljárásokat alkalmazott, ezek eredményeképpen pedig az Energy Saver + – a korábbi konstrukciókhoz képest 20%-kal több kilométer megtételét teszi lehetővé, az átlagos, legfőbb prémium márkákkal összehasonlítva az európai piacon. A Dekra Teszt Központban végzett tesztek (175/65 R 14 T és 205/55 R 16 V méreteken 2012-es, 2013-as és 2014-es eredményeire alapozva állítja a Michelin.

A harmadik, de nem utolsónak számító elvárás pedig az alacsony üzemanyagfogyasztás, amit szintén sikerült csökkentenie a gyártónak; ígéretük szerint akár 60 liter üzemanyag-megtakarítás az előző generációhoz képest a technológiai újításoknak köszönhetően, melyek:

1. az Eco’N’Grip-technológia, ami nagyobb mértékű üzemanyag-megtakarítást és hosszabb élettartamot eredményez azáltal, hogy: javítja a molekuláris kohéziót és mérsékli a hőfejlődést az abroncsban, és

2. a belső polimer réteg, ami ezt a nagyobb mértékű üzemanyag-megtakarítás eredményezi. Mert a futófelület alatt polimerekből álló réteg található, ami csökkenti a gördülési ellenállást és az energia felhasználást.

A Michelin EnergySaver+ gumiabroncsának számos előnye a vásárlók számára is meggyőző lehet, amellett, hogy ez a gumitípus a megfizethető kategóriába tartozó gumiabroncsok körét szélesíti, főként, hogy jó hatással van az üzemanyagfogyasztásra, és az élettartamnövekedése révén is megtérülő beruházásnak tekinthető.

Szóljon hozzá!