Fontos tudnivalók abroncs csere esetén
Autógumi Nyári gumi

Fontos tudnivalók abroncs csere esetén

Rate this post

Ön szokta ellenőrizni abroncsainak állapotát? Sokan megfeledkeznek erről a fontos dologról, pedig ajánlatos hetente ellenőrizni, hogy milyen állapotban vannak a gumik, fontos odafigyelni az abroncsnyomásra, az oldalfal épségére. Alapvetően jó, ha le tudjuk szerelni az abroncsot a keréktárcsáról, hiszen így az esetleges belső sérülésekre is fényt deríthetünk.

Ha Ön nem érzi magát elég tapasztaltnak, kérjen segítséget egy rutinos szakembertől. Ő biztosan megtudja mondani, alkalmas-e az abroncsa mennyire biztonságos, jó állapotban van-e és alkalmas-e további használatra.

Mikor kell az autógumit lecserélni?

Mindig saját maga, és utasai biztonsága legyen szem előtt, és az legyen a legfontosabb, hogy biztonságba utazhassanak. A mostani modern abroncsok erősen ellenállóak, strapabíróak és a legtöbb dologgal megtudnak birkózni, ám ennek ellenére is bármikor megtörténhetnek a defektek, utazás során. Ilyen esetben tapasztalt szakemberrel ellenőriztetni kell az abroncsot, hogy megfelelő állapotban van-e.

Teendők defekt esetén

Ha menet közben defektet kap, azonnal húzódjon le az út szélére, megfelelően biztonságos helyre. Ezután húzza be a kéziféket, a motor leállítása után, a sebességváltót hagyja alacsony fokozaton. Kapcsolja be a vészvillogót. Mielőtt nekiállna a kerékcserének mindenképpen szüksége lesz sárga láthatósági mellényre. Ezután a gépkocsi mögött 100 méterrel helyezze ki az elakadásjelző háromszöget.

Célszerű egy strapabíró kesztyűt magunknál tartani, és egy nagy zsákot, arra a helyzetre is felkészülve, ha a leszerelt abroncs sáros lenne. Jó tanács lehet az is hogy tartson a kocsiba egy erős falapot, melyet majd az emelő alá tud helyezni, így biztonságosabban fel tudja emelni az autót, és nem fog a puha talajba besüppedni az emelő.

Lehetséges, hogy kerékcsere után nem sikerül teljesen felfújni levegővel az új kereket, ezért a biztonság érdekében célszerű lassan vezetni, és amint lehet, keressen fel egy autószervizt, hogy kellően felfújassa az abroncsot. Azután ellenőrizni kell azt is, hogy megfelelően megvannak-e húzva a anyák, hiszen a rosszul meghúzott kerékanyák nagy kárt tehernek a féktárcsákban.

Abroncsok kopása

Ellenőrizni kell azt is, hogy az abroncsok mennyire vannak megkopva, ezáltal mekkora veszélyt jelenthet vezetés közben. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy milyen módon kell megvizsgálni a kereket. A abroncsok felületén található jellegzetes minta segít abba, hogy eldöntsük mennyire kopott a kerék. A gumiabroncsok kopása nagyban függ az abroncs menőségétől, és kategóriájától.

Gumiabroncs elöregedése

Fontos arra figyelnünk, hogy azt is ellenőrizzük, hogy mennyire van elhasználódva a abroncs. Az egyik oka lehet annak, hogy le kell cseréljünk az abroncsot, ha a gumi egyszerűen elöregedett, és elhasználódott. Attól függetlenül, hogy mikor gyártották az abroncsot, más tényezők is erősen befolyásolják a gumi élettartamát. Ilyen például, hogy hogyan tároljuk, milyen a hőmérséklet, a használati körülmény, és fontos a karbantartás. A legnagyobb gyártók azt ajánlják, hogy ebben az esetben is az a legjobb, ha szakember ellenőrzi le a kerekek minőségét, így ők biztosan megtudják mondani, hogy meddig használható még.

Szóljon hozzá!