Gömbök fogják leváltani a hagyományos gumiabroncsokat?
Goodyear Nyári gumi Új technológiák

Gömbök fogják leváltani a hagyományos gumiabroncsokat?

Rate this post

Talán különleges-fantasztikus filmekben találkoztunk már olyannal, hogy egy autó gömbökön gurult, ám ez a váló életben eddig lehetetlennek tűnt. Most azonban a híres gumigyártó cég, a Goodyear hasonló ötlettel állt elő. Probléma talán az lehet, hogy ezeket a gömböket egy ponton sem lehet rögzíteni a autó vázához, ám a cég úgy gondolja, felfüggesztés helyett mágneses mező tartaná őket a helyükön.

Az Eagle-360 névre hallgató kerék a kerék a beépített mágnesekkel nem fog érintkeznie, ezáltal a kocsi gyakorlatilag a kerekeiken fog lebegni. Ezáltal nem lesznek tengelyek, rudak, se gömbcsuklók, mint egy hagyományos autónál. A gyártók azonban felkészültek arra, hogy hiba esetén se legyen gond abból, hogy a kerekek külön életet éljenek. Ezért a gömbök egy három oldalról zárt térbe fognak elhelyezkedni. A gyártó tervei szerint sokkal egyszerűbb lesz egy ilyen autót irányítani, nagyon megkönnyíti majd a sofőr dolgát.

A gumigömbök előnye

A speciális kerekek hatalmas előnye az, hogy minden irányba képes elforogni, így az autó is sokkal könnyebben fog mozogni. Ezekkel a kerekekkel az autó nem csak a meghatározott ívben tud például kanyarodni, mint a hagyományos kerekekkel, hanem akár oldalra is tud menni a gépjármű minden probléma nélkül. Ezzel például egy sima parkolást sokkal egyszerűbb lesz, hiszen nem kell tolatva parkolni, mert ezek a gömbök sokkal jobban irányíthatók és kezelhetőbbek.

Emellett nagy előnye az is hogy sokkal egyszerűbb vele a sávváltás, és az előzés is. Hiszen itt sem kell nagy ívekben kikerülni az előttünk haladót, hanem mivel a kerekek oldalirányba is képesek haladni, egyszerűen megelőzzük, és beállunk elé.

A modern kerekek már okos gumikkal lesznek felszerelve

Jó tudni azt is hogy ezek a gömbök gyakorlatilag okos gumik, bőségesen meg van pakolva szenzorokkal, így megkönnyíti dolgunkat, hiszen saját állapotáról, pontos jelzést tud leadni.

A gyártók azt ígérik, hogy ezek a kerekek annyira fejlettek lesznek, hogy képes lesz adatcserét folyatni környezetével, ezáltal előre felkészülni az útviszonyok változására. A fejlesztők eleve az önvezető autók igényeit és lehetőségeit tartják szem előtt, ezért úgy is tervezték ezeket a gömböket, hogy az autó számítógépe információkat kapjon a kerekektől. Ráadásul ezeket az információt a közelben lévő, más autóval is meg tudja osztani. Nagy fejtörést okozhatott az is, hogy ezek a csodakerekek hogy fognak nedves talajon, vagy akár nagyobb tócsákban viselkedni.

A Goodyear tervezői egy különleges futófelülettel látja el a gömböket, mely olyan speciális összetételű, mely százaz állapotban kemény, esőben viszont valamivel puhább lesz, hogy így is a legjobb tapadást biztosítja.

A mágneses térben lebegő gömbkerekek egyelőre még csak tervek, nem valószínű az, hogy az elkövetkező évtizedben sorozatgyártásba kezdenének belőlük, viszont a Goodyear egyik prémium kategóriás, hagyományos abroncsaiba már beleépítették a kerék állapotát figyelő elektronikát.

Szóljon hozzá!