Goodyear: Téligumi vásárlási tippek
Nyári gumi

Goodyear: Téligumi vásárlási tippek

Rate this post

Azt az abroncsot nevezzük téli guminak, ami arra lett megtervezve és kifejlesztve, hogy bírja a fagypont alatti hőmérsékletet is, illetve jól tapadjon a téli időjárás okozta havas, jeges utakon is. Fontos hogy ezeket az abroncsokat ne használjuk nyáron, hiszen akkor hamar kopnak, elhasználódnak, illetve nem megbízható velük a vezetés a hatalmas kánikulában. Hogy hogyan működnek a téli gumik? A téli abroncsokat úgy tervezték és fejlesztették ki, hogy megfelelően tapadjon a hideg, fagyos utakhoz is. A megfelelő tapadásnak köszönhetően nem fog megcsúszni és nem válik irányíthatatlanná latyakos úton sem az autó.

Miért különlegesek a téli gumiabroncsok?

Sokan azzal sincsenek tisztába, hogy miért használható a téli gumi csak télen, illetve a nyári gumi csak nyáron. Ennek pedig két oka is van. A téli gumi egyik különlegessége az anyag összetétele, hiszen gyártás során a téli gumik kapnak egy olyan speciális adalékanyagot, melynek köszönhetően a kész abroncs nagyon hideg időjárásban sem válik rugalmatlanná és merevvé.

Értelem szerűen a nyári gumikból kihagyják ezt az anyagot, így ha téli utakon nyári gumival felszerelt autóval közlekedünk, akkor annak abroncsa hamar megkeményedik, nem viseli jól a hideget, ennek következménye pedig az lehet, hogy megcsúszik az úton, hiszen nem tapad megfelelően. A másik különbség a téli és a nyári gumi között a bordázottsága.

A téli gumi felületén ugyanis olyan vízelvezető lamellákat találhatunk, melynek köszönhetően nem okoz gondot vele vastag hófedte utakon, vagy hó kásás felületeken sem a közlekedés. Ezek a mélyedések tökéletesen elvezetik a felesleges csapadékot és nem okoz semmi kellemetlenséget.

A nyári gumik mintázata ennél sokkal egyszerűbb, ezért könnyen lehet, hogy egy havas útfelületen irányíthatatlan és kormányozhatatlanná válik az autó. Emellett a legtöbb téli gumiabroncs speciális futófelületi vegyületeket és fejlett futófelület-kialakításokat is tartalmaz, ennek köszönhetően kiváló fék illetve vontatási távolságot biztosít.

Ezekre érdemes odafigyelni a téli vezetés során

A Téli vezetés során fontos figyelnünk az útviszonyokra, hiszen a kemény téli időjárás mellett, ha sok hegyet illetve éles kanyarokat találunk a környéken, akkor már érdemes lehet ellenőrizni a téli kerekek állapotát. Így nyugodtan vezethetünk olyan területen is, melyhez cseppet sem vagyunk hozzászokva, hiszen egy megfelelő minőséggel rendelkező téli abroncs nagy segítségünkre lesz, hogy szembe nézzünk a szélsőséges útviszonyokkal.

Ha gumiabroncs vásárlása előtt állunk, mindenképpen fontos szem előtt tartanunk, hogy a gépjármű kezdési, megállási illetve fordulási képességei valószínűleg csökkeni fognak, havas vagy jeges útfelületen való közlekedés során.

Mindig legyünk körültekintők, vigyázzunk saját magunk és társaik épségére is. Sokan a gumiabroncs szavatossági idejével sincsenek tisztában, pedig ez is nagyon fontos, hiszen attól hogy nincs folyamatosan használatban egy szezonális abroncs, még folyamatosan veszít minőségéből. Minden abroncs oldalán megtalálhatjuk a DOT számot, mely azt jelöli, hogy mikor került le a gyártósorról az abroncs. Az a jó, ha 3 évnél fiatalabb abroncsot vásárolunk, hiszen ezt nevezik „Friss abroncsnak” illetve azt az abroncsot, mely már 10 éves, mindenképpen le kell cserélni, attól függetlenül, hogy mennyire van megkopva.

Szóljon hozzá!