Gumiabroncs sebesség index, tudod mit jelent?
Autógumi Nyári gumi Téli gumi

Gumiabroncs sebesség index, tudod mit jelent?

Rate this post

Azért, mert autótulajdonosok vagyunk, az még nem jelenti azt, hogy szakembereknek is kell lennünk, ezáltal mindent tudnunk kellene a gépjármű műszaki állapotáról, illetve például a gumikon való jelzésről, ezáltal például a gumiabroncs sebesség indexéről. Az viszont tény, hogy minél több dolgot tudunk meg, és minél többet ismerünk erről, annál alaposabbak lehetünk például egy gumicsere esetén.

Az ugyanis tény, hogy a gumicserét minden esetben lényeges megfelelő szerelőre bízni, sőt mi több, vásárlás előtt fontos lehet kikérni egy szakember véleményét is ezzel kapcsolatban, mert ha nem vagyunk tisztában a méretekkel, az árakkal, a váltóméretekkel, vagy éppen az imént említett gumiabroncs sebesség index-szel, akkor könnyedén átverhetnek minket, esetleg olyan gumikat vásárolhatunk magunknak, amelyek nem megfelelőek a mi autónkra.

Ennél is lényegesebb, hogy messze nemcsak a mérettel kell tisztában lennünk ilyen esetekben, hanem természetesen a lényegtelennek tűnő jelölésekkel is, mint amilyen a súlyra vagy a sebességre vonatkozó értékek.

Miért is fontos a gumiabroncs sebesség indexe?

Egy gumiabroncs sebesség indexét nem véletlenül, és nem ok nélkül tüntetik fel az oldalfalon, hiszen ennek ismerete és meghatározása sok esetben nagyon fontos lehet a választáshoz. Habár általánosságban kijelenthető, hogy ha megfelelő kategóriából választunk magunknak, akkor a méreten kívül más miatt nem kell aggodalmaskodnunk, de azért fontos rápillantanunk az értékre, ha szeretjük néha átlépni a sebességhatárt.

Erre nyilván mi senkit sem buzdítanánk, hiszen Magyarországon a leggyorsabb útszakaszokon, avagy az autópályákon is legfeljebb 130 km/h-s sebességgel lehet csak haladni, erre pedig minden egyes gumiabroncs tökéletesen alkalmas, azonban valljuk be bátran: ha olyan autónk van, ami képes jobban menni, akkor néha azért szeretjük megtapasztalni a határait úgy, hogy azzal ne veszélyeztessük a forgalomban résztvevő többi autós életét. Ilyenkor pedig egyáltalán nem mindegy, hogy az adott gumiabroncs sebesség indexe 190 km/h-ig bírja csak a terhelést, vagy esetleg még a 240 km/h-t is képes meghaladni.

190 km/h-ig ugyanis nyilván kevés forgalomban lévő autó képes gyorsulni, a legtöbb jóval előbb letiltja az autó vezetőjét, azonban érdemes tudni, hogy ezek a számok csak viszonyított adatok, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy korántsem biztos, hogy az előbbi értékre kalibrált abroncsok nem durrannak ki már 170 km/h-nál. Pláne nagy ennek a veszélye abban az esetben, ha nem új, hanem már elöregedőben lévő, például 5-6 éves gumikról van szó.

A gumiabroncs sebesség indexének jelölése

A gumiabroncs sebesség indexét jellemzően az ABC valamelyik betűjével jelölik a gumi oldalfalán. Maga az index egyébiránt a maximálisan megengedett legnagyobb sebességet jelenti, és minden egyes jelölt betű egy-egy értéket jelöl, amelyek kapcsán az európai termékekre a következők kerülnek fel nagy valószínűséggel. A legolcsóbb abroncsokon általában a Q és az S jelöléseket látjuk, amelyek közül előbbi a maximum 160 km/h-t, utóbbi a 180 km/h-t jelöli.

A középkategóriás abroncsok többségén már jellemzően a T és a H betű kapnak helyet, amelyek közül az első azt jelenti, hogy maximum 190 km/h-val közlekedhetünk vele, utóbbi pedig a 210 km/h-t takarja. A prémium abroncsokra ezzel szemben a V és a W jelölések a jellemzőek, amelyek közül a szimpla V-s gumikkal 240 km/h-s sebességig gyorsíthatjuk a gépkocsit, míg a W-s abroncsokkal akár 270 km/h-val is közlekedhetünk.

Szóljon hozzá!