Guruló kiskert az autó alatt: Bemutatjuk a Goodyear Oxygene abroncsot
Autógumi Goodyear Nyári gumi

Guruló kiskert az autó alatt: Bemutatjuk a Goodyear Oxygene abroncsot

Rate this post

A mai Világban, ahol már nagyon nehéz újat mutatni a Goodyear-nak mégis sikerült. Megalkották az Oxygene névre hallgató gumiabroncsot, amely menetközben tisztítja a levegőt.

A 2018-as Genfi Autószalon eseményének keretén belül mutatta be a Goodyear egyedülálló fejlesztését, amely nem csak szokatlan és egyedi, de előrelátó is. Az Oxygene névre keresztelt gumiabroncs fenntarthatóbb közlekedést és tisztább környezetet biztosít számunkra.

Goodyear: előre a környezetért!

A forradalmian új abroncs belsejét teljes egészében mohával töltik fel, amely élete során oxigént bocsájt ki, valamint minimális elektromosságot is termel. Hogyan teszi mindezt? Az abroncs olyan egyedi futófelülettel rendelkezik, amely felszívja és hasznosítja a menetközben útjába kerülő nedvességet. Ezt maga a moha hasznosítja, ami elősegíti a fotoszintézist. Ennek a folyamatnak köszönhetően szén-monoxidot vesz fel, ezáltal pedig tiszta oxigént bocsájt ki a légtérbe.

Az amerikai gumigyártó találmánya egyelőre szürreálisnak tűnhet, ám közel sem olyan bolondság, mint ahogy azt most többen is gondoljuk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szennyezett levegővel rendelkező városokban élő emberek 80%-a lélegzett már be/lélegez be folyamatosan az egészségügyi határértéket meghaladó minőségű levegőt. Ezért is fontos lehet minden apró újítás, amely védi a környezetünket.

„Mivel a Világ népességének közel kétharmada él majd városokban 2050-re, a városokban és az azt körülvevő úthálózatok, és ez által a környezet terhelése jelentősen megnő. Az intelligensebb, környezetbarátabb közlekedési hálózat döntő fontosságú lesz a városi infrastruktúra fejlesztésének legégetőbb kihívásainak kezelésében.” – mondta Chris Delaney a Goodyear európai, közel-keleti és afrikai elnöke.

A Goodyear Oxygene főbb előnyei

Legújabb fejlesztésüket a gazdasági újrahasznosítás inspirálta. A tervezés folyamatában kiemelt figyelmet fordítottak a káros anyagok kibocsátásának, a keletkező hulladékok és az energiaveszteség minimalizálására. Nézzük milyen pozitív tulajdonságokkal sikerült felruházni a Oxygene-t:

Környezet és levegő tisztítása: A fentebb említett nedvesség hasznosító folyamatnak köszönhetően az abroncs élhetőbb környezetet és tisztább levegőt biztosít a nagyvárosok lakosságának. A Goodyear mérnökei merész számolgatásba kezdtek, amelynek a végeredménye a következő lett: egy Párizs (és kertvárosai) nagyságú városban, ahol 2.500.000 autó közlekedik, évente 4000 tonna CO2 elnyelhető, valamint 3000 tonna friss oxigén termelhető az amerikai gyártó gumiabroncsaival.

Energiatermelés: Az abroncs oldalfalába egy speciális fénycsíkot építettek a mérnökök, amely azt a célt szolgálja, hogy jelezzen a környezetének mikor a vezető egy adott manővert hajt végre, például fékez, gyorsít vagy sávot vált. Többek között ennek a fénycsíknak az üzemeltetéséhez használt energiát és a műszerfalon, az abroncs érzékelőit működtető áramforrást állítja elő a gumi fotoszintézis segítségével.

Gyors kommunikáció: Az Oxygene rendelkezik egy LiFi nevű kommunikációs eszközzel, amely kapcsolódik a dolgok internetéhez, valamint az infrastrukturális rendszerekhez. Ezáltal képes kommunikálni például a forgalomban résztvevő, hasonló rendszerekkel rendelkező járművekkel, ami segítheti a gyorsabb és biztonságosabb közlekedést, adatgyűjtést.

Újrahasznosítás: A Goodyear új abroncsa kizárólag újrahasznosított gumikból és csakis 3D nyomtatással, a lehető legköltséghatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb módon készült.

Igaz, hogy kis lépés a tisztább környezet felé, de, ha versenyre készteti a piac többi szereplőjét és inspirálja őket, az élhetőbb városok megteremtésére és a tiszta levegő előállítására, annak megtartására, már megérte az amerikai gumióriás erőfeszítése.

Kép: Goodyear

Szóljon hozzá!