Hankook technológiai innovációk és futurisztikus közlekedési opciók
Autógumi Hankook Új technológiák

Hankook technológiai innovációk és futurisztikus közlekedési opciók

Rate this post

A Design Innováció 2016-os témája a „csatlakozás a csatlakoztatott világhoz” volt, melynek keretében a Hankook egy olyan projektet indított el, ami kiaknázza a gumiabroncsok terén feltárható lehetőségek tárházát.

Egy pillantás a szállítás jövőjébe – ezzel a frappáns címmel ellátott videót tekinthetjük meg itt: https://www.facebook.com/GIGadgets.Fans/videos/1402959069783378/. Olyan nagyszabású terveket láthatunk okos szállítóeszközok bevezetéséről, amelyeket mesterséges intelligencia vezérel.

A glimpse at the future of transportation.

Közzétette: GIGadgets – 2017. május 8.

 

A jövőbeni transzportáció körül komoly viták, nézeteltérések alakultak ki, ezért a Hankook a felmerült „afférek” elsimítására tesz törekvéseket. Ennek érdekében pedig, egy olyan megoldás-potenciállal állt elő, amivel szolgálhatja a kreatív vezetés egyik szóba jöhető, reálisnak ítélhető alternatíváját.

A fentiek során megnevezett téma, azon a direktíván alapszik, mely belátást kíván szerezni a jövőbeli mega városok mobilitási struktúráinak változásaiba, ugyanakkor megkísérli bemutatni a potenciális jövőkép-opciókat.

A jövő intelligens gumiabroncs-opciói

A Hankook kiindulópontja az, hogy a jövő mobilitási innovációi a gumiabroncs fejlődéssel startolhatnak. A gépjármű-megosztás, az autonóm vezetés és a kapcsolódó autók megjósolható érájában, a jármű és a vezetési környezet egyaránt módosulnak.

A Hankook iFlex gumiabroncstípusai folyamatos technológiai fejlesztés alatt állnak. Törekvéseik abban mutatkoznak meg, hogy a hagyományos légnyomású gumiabroncsokat újítás tárgyává tegyék. Ezek a fejlesztések a tradicionális abroncsok összes gyakorlati előnyét elérve, kiegészülnek a nagysebességű gumiabroncsok tulajdonságaival.

A szállítás forgatókönyvéhez figyelembe vették a mega városok utcáit, normál útjait és lépcsőit, és ezekbe helyezték az autonóm járművek, a vészhelyzeti autók futurisztikus megnyilvánulási lehetőségeit.

A jövő-orientált ötletek találkozása a Hankook gumiabroncsok globális technológiájával, öt olyan jövőszerű koncepciógumit hoztak napfényre – a Cincinnati Egyetem és a lenyűgöző Hankook gumiabroncs-technológia terveinek ötvözésével -, amelyek sokakat ámulatba ejthetnek.

A design a következő komponensek együttes kombinációjával született meg: technológia, új kultúra, és a Discovery For Future Driving (A vezetés jövőbeni felfedezése) gumiabroncs-terveinek szereplésével.

5 futurisztikus gumiabroncskoncepció a Hankooktól

Lássuk a továbbiakban, azt a bizonyos öt koncepciógumit, amely figyelemfelkeltő lehet sokak számára:

  1. Magfloat

A Magfloat esetében egy olyan mágneses terek kiterjesztése- és forgatása elvén alapuló technológiai nóvumról beszélünk, amely egyetlen felhasználó mobilitási lehetőségeit szolgálja. Szabadon mozog, 20 km/óra, vagy igény szerint, ennél kisebb sebességgel, és beltérben használható.

  1. Flexup

Biztosítja a szabad mozgást, még abban az esetben is, ha lépcsők gátolják a tovább haladás útját. A megosztott futófelületek segítségével, midőn az útfelület találkozik a gumiabroncs felszínével, ezek kibővülnek, vagy éppenséggel összehúzódnak, az úthelyzettől függően. A Flexup ugyancsak egy futurisztikus, egyfelhasználós mobilitási lehetőséget nyújthat a jövő közlekedői számára.

  1. i-Play

A megnyerő kék-fehér színek remekül társulnak a feketével a tervezés során. A kétkerekű mozgékonyságot indukáló i-Playtől sem marad el a vonzó, attraktív megjelenés. A városi autómegosztó-rendszer hatékonyságát és kanyarodását maximalizálja.

A rugalmas felfüggesztésnek köszönhetően, a hangerő készenléti állapotban a minimálisra csökken.

Egy olyan felhasználói mobilitást generál az i-Play, amely nagy sebességgel és kanyarodáskor is optimális teljesítményt képes biztosítani a kerékszög változtatásával.

HyBlade gumiabroncsok a Hankooktól, amelyek tökéletes megoldást jelentenek nagy esőzések beálltakor. A gumiabroncsok ugyanakkor vízikerékkel és küllőkkel vannak ellátva. Funkciójuk az, hogy könnyű vezetést biztosítsanak kavicsos utakon.
  1. Shiftrac

Rendőrökre a „futuristák” mostani elképzelései szerint, a jövőben is szükség lehet. Ebből a célból mutatták be a Shiftrac típust, amely az egyre kifinomultabb és sűrűbb városok okából kifolyólag, olyan továbbfejlesztett gumiabroncsokkal van felszerelve, amelyek lendületesek és egyszerűen kezelhetőek, vezethetők.

Az okos gumiabroncs biztosítani hivatott az erős kanyarodást, a gyors sávváltást.

  1. Autobine

A tömegközlekedést szolgáló járművek is fejlesztésre szorulnak. Az Autobine egy autonóm buszkoncepció, amellyel a Hankook állt elő. A karosszériát bővíti és összehúzza, miközben az intelligens gumiabroncsok automatikusan csatlakoznak és leválnak az utasok számához igazodva.

Az intelligens gumiabroncs felismeri a jármű súlyát, majd ezt kiindulópontnak tekintve csatlakozik a busz korpuszához.

Vélemények a videóról

A vélemények igencsak széles skálán mozognak. Enyhe túlzással azt is állíthatjuk, hogy minden embernek más és más a meglátása ebben a mindannyiunkat érintő, jövőbeni kérdéskörrel kapcsolatban.

Néhányat ezek közül behozunk a továbbiakban, csupán ízelítő gyanánt. A vegyes, állaspont-kavalkádokat szemlélve a környezet, a megvalósíthatóság és a költségek szinte mindig jelen vannak.

Néhányan aggodalmuknak adnak hangot a videó kapcsán, hiszen úgy vélik, hogy ebben a marketing elnyomja a valódi mondanivalót. Mások úgy vélik, hogy a változás igen kis mennyiségben mutatkozik meg, és mire megvalósulhatna egy-egy, a kezdetekkor eredményesnek ígérkező tervek közül, már újabb koncepciók ütik fel a fejüket és az ezt megelőző elképzelések ennek függvényében már elavultaknak tekinthetők.

Sokak szerint a videóban felmutatott tervek azért nem valósulnak meg a jövőben, mert kimondottan költségesek, ezért nem mindenki számára lesznek elérhetőek. Olyanok is vannak, akik nem bíznak az autonóm szállításban, az automatikus, számítógép-vezérelt funkcionálásban.

A tény az, hogy a változásra mindannyian természetes igényt tartunk. Ennek kapcsán viszont felmerülhet egy probléma, mely azt foglalja magába, hogy hiába a technológiai készenlét adottsága, ha a hozzáállások szöges ellentétben állnak egymással.

Milyen technikai-gazdasági nóvumokkal kecsegtet még a jövő?

Lebegő gazdaságok, agyhullám-jelszavak, kávéval funkcionáló autók, hogy csak néhányat hozzunk fel a jelenlegi tervek közül példaként.

Az ingázási idő csökkentésén is fáradoznak már. Egy vákuumcsövön keresztül működő vonatszerű eszközt léptetnének életbe, mely sűrített levegővel és indukciós motorokkal működik. Elkészülte esetében, egy jelen pillanatban: hét és fél óra utazást igénybe vevő – San Francisco és Los Angeles közötti – vonatozás, 35 percre redukálódna.

A környezetkímélő attitűdök sem titulálhatók divatjamúltnak, sőt, ez a magatartás lehet a jövőbeni projektek egyik kulcsfontosságú mozgatórugója, ugyanakkor a vállalkozó szellemű embereket is cselekvésre késztetheti.

Lásd példaképpen a londoni kávéipar esetét, ahol évente több mint 200 ezer tonna hulladékot hoznak létre. Ezt kiküszöbölendő, Arthur Kay vállalkozó egy olyan ötlettel állt elő, amellyel a felhalmozódott kávéhulladék, akár 85 százalékát bio-üzemanyagként használhatnánk fel (épületek fűtésére, közlekedésre egyaránt alkalmazható módon, a kávé erejét használva, a tiszta energia – clean energy – elvével).

Erdőtűz esetén drónokat használhatnánk, egyes gondolkodó-újítók szerint.

Ezek a drónok hangos zajokat sugároznának. Fizikából tudhatjuk, hogy a hangnyomás hullámokból áll, amely tudás felhasználható arra, hogy a generált hang megzavarja a tűz körül elhelyezkedő levegőt. Ezzel a fellépéssel lecsökkentve az oxigénellátást.

A megfelelő frekvenciával a tűz egyszerűen „elhalálozik”. Ezen kísérleteztek a virginiai George Mason Egyetem kutatói a közelmúltban. Az eddigi kísérletezések alapján úgy tűnik, hogy az ún. basszus-frekvenciák bizonyulnak a legjobbnak a tűz megszüntetésére.

Itt vannak még kóstolóként az alkoholfogyasztást mérő eszközfejlesztések esetei is, amelyeket a kormánykerékre szerelnek, és a vezető indulás előtt ellenőrizheti saját magát (alkoholkérdésben).

Végül, ám nem utolsó sorban nem hagyható ki a felsorolás vázlatos listájáról Elon Musk internethez kapcsoló elképzelése. Ennek tekintetében azt tervezik, hogy 4000 apró műholdat küldenének az alacsony földi pályára, amely egy nagy sebességű, vezeték nélküli jelet küldene a bolygón élő minden ember számítógépe számára. A projektet 2020-ig befejeznék, ám nagy a verseny, hiszen a brit milliárdos, Richard Branson, a wi-fis internet életben tartásán fáradozik.

A fejlesztés labdája fel van vetve. Sokan beszállnak a játékba. Vajon milyen jövőt kreálunk magunknak?

Addig is Hankook téligumit és nyárgumit itt tudunk magunknak vásárol. 😉

Felhasznált képek forrásai:

http://www.damngeeky.com/2014/12/17/28115/hankook-unveils-transforming-tires-adapt-terrain.html

http://www.hankooktire.com/global/about-hankook-tire/media-center/press-room.54727.html

https://blog.imagesource.com/blog-radar-jorg-rothhaar/

Szóljon hozzá!