3 meghökkentő autógumi fejlesztés, amire jobb ha már most felkészülünk
Dunlop Hankook Nyári gumi Új technológiák

3 meghökkentő autógumi fejlesztés, amire jobb ha már most felkészülünk

Rate this post

Egy csokorba gyűjtöttük a három legérdekesebbnek vélt fejlesztést, amivel az autógumi ipar jelenleg foglalkozik. Bevalljuk, van közte olyan, ami meglepően triviális, mégsem gondoltuk volna, hogy egyszer valaki a tervező asztalra fogja vinni. Az meg már csak hab a tortán, hogy ezekkel az újításokkal, akár már néhány éven belül is találkozhatunk az utakon.

A Canadian Tires színes autógumikat fejleszt

Bár a Canadian Tires Magyarországon nem egy ismert márkanév, mivel főként Amerikában használják gumiabroncsaikat. A vállalatról azonban köztudott, hogy szívesen kísérletezget és szakembereik sikeresen vezetnek be modern megoldásokat a termékfejlesztések során. A legújabb ilyen elrugaszkodott ötletük az volt, hogy a hőmérséklet hatására változtassa a színét az autógumi.

A színváltós autógumi ötlete azonban nem csak esztétikai jelentőségekkel bír, ugyanis elképzelésük szerint, a nyári autógumik kékre színeződnének, ha a környezeti hőmérséklet 7 Celsius fok alá esne. Ezzel jelezve az autósoknak, hogy ideje téli gumira váltani a balesetmentes közlekedés érdekében. Bár hazánkban nem írja elő törvény kötelezően télen a nyári gumiról való átállást téli szettekre, a váltás mellett mégis számtalan teszt és hozzáértő vélemény is tanuskodik.

Dunlop, a csendes gumiabroncsok sorozatgyártója

Az Audi már korábban is alkalmazott egy hasonló megoldást, ami segít csökkenteni az autógumik álltal kibocsájtott zajt, de tömeggyártásig még a termékük nem jutott el. Ellenben a Dunalop már most futószalagon tudhatja legújabb innovációját, a csendes autógumit, ami egy új technológiai megoldásnak köszönhetően akár 4 decibellel is képes csökkenteni a kiadott zajt.

Az új megoldásuknak már el is keresztelték Noise Shield-nek (zaj páncélnak), mivel a fejlesztés lényege, hogy a gumiabroncs belsejében egy vékony, speciális szivacsréteget helyeznek el. A futófelület alatt elhúzódó habszivacs a tesztek alapján sikeresen képes elnyelni a mozgás okozta hanghatások jelentős részét. A gyár így már nem csak a biztonságos gumiabroncsok gyártásában jeleskedik, de kiérdemelték a leghalkabb gumi gyártójának címet is.

Hankook nyári gumi, levegő nélkül

Korábban már a Bridgestone gumiabroncs gyártó cég is próbálkozott már a levegő nélküli gumi fejlesztésével, de ők elsősorban a hadipart célozták volna meg termékükkel. Azonban a hazánkban is sok millió gumit készítő gumióriás vállalat egy következő szintre emelte a gondolatmenetet. Innovatív megoldásaikat ugyanis szeretnék, ha a hétköznapi emberek számára is megfizethető áron vezethetnék be a piacra.

A legkorszerűbb megoldásoknak köszönhetően, a tervezett levegőmentes gumiabroncs egy összetett geometriával rendelkező, sejtszerű formát felvevő, mai szemmel nézve még igen futurisztikusnak ható termék kíván lenni. A hihetetlen látványon felül, a gyártó azt ígéri, hogy legalább 95%-ban újrahasznosíthatóvá teszi ezen termékeit. Ráadásul, ha hihetünk az előrevetítéseknek, akkor a gumi hatására elképesztő módon fogja az üzemanyag felhasználást is csökkenteni az ilyen, légmentes gumival felszerelt kerék.

Szóljon hozzá!