Sokan döntenek a használt autók megvásárlása mellett, mi a helyzet az elektromos autókkal?
Autó trendek Elektromos autók

Sokan döntenek a használt autók megvásárlása mellett, mi a helyzet az elektromos autókkal?

Rate this post

A használt autók nagyon sok család számára az egyetlen megoldást jelentik, hogy a családnak végre megvételre kerüljön az első szeretett családi autója. Magyarország mára már a használat autók országává vált, hiszen egyre többen döntenek a kicsit idősebb autók megvásárlása mellett. A statisztikai adatokból láthatjuk, hogy a járművek egyre régebbiek. 80 százalékban 10 évnél is idősebbek a forgalomba lévő járművek, hiszen két év alatt 13,4-ről egészen 13,9 évre nőtt a használt autók életkora az országban.

Az új autó árak sokak számára elérhetetlenek

A használt autók mellett az új autók ára miatt is döntenek sokan. Egy több millió forintos kiadást már nem engedhetnek meg maguknak a családok, azt az összeget inkább lakás vagy ház vásárlásra költik. Ma már a régebbi autóka pár száz ezer forintból meg lehet vásárolni, így talán felesleges kiadásnak is tűnhet egy új autóra kiadott összeg.

A használt autók piacán belül az elektromos meghajtású gépjárművek is megtalálhatók

Tavaly szeptember hónapban körülbelül 700 ilyen típusú autó volt üzemben az ország területén. 2015 évben összesen 115 új elektromos autót értékesítettek és helyeztek forgalomba. 2016 év végén a kormány meghirdetett egy pályázatot, amelyen 2+3 milliárd forint áll azok rendelkezésére, akik új elektromos autót szeretnének pályázat útján megvásárolni.

Ez az összeg körülbelül 3000 darab elektromos autó megvásárlását fedezné. Eddig összesen 228 pályázat érkezett be és már 167 okiratot ki is adtak az igénylőknek. 212-en pedig már élvezhetik is az új elektromos autójukat. Érdekes, hogy csupán pár száz darabról beszélünk és a keretösszeg 3000 darabra elég. Vajon mi az oka ennek?

Az elektromos autók forradalmának még csak a szele érintette meg Magyarországot

Az adatokból tisztán látni, hogy csekély az érdeklődés az elektromos autók iránt, hiába a rengeteg reklám és kampány az ilyen típusú autók mellett. Ma még nem tud az ország az új elektromos autók felvevő piacaként létezni. Talán sokan inkább a használt autók piacán fognak élni a vásárlás lehetőségével.

A gond talán az árakban keresendő, hiszen egy új Tesla Model S 30 millió forintnál kezdődik, egy új Nissan Leaf pedig 8,5 millióért vásárolható meg. ha figyelembe vesszük a kormány által nyújtott 1,5 millió forintos támogatást, akkor is minimum 7 millió forinttal kell előrukkolniuk azoknak, akik új elektromos autóról álmodoznak. Ez sokak számára elérhetetlen.

A használtauto.hu adatbázisát áttekintve láthatjuk, hogy most éppen valamivel több mint 300 db elektromos autó közül válogathatunk. Egy 2012-es évjáratú Nissan Leaf 4 millió forint körül vásárolható meg. Ezek a járművek természetesen nincsenek agyonhajszolva így egy közel 90 000 kilométert futott autó még igen megkímélt állapotúnak mondható.

Az elektromos autók esetében már nem lesz annyira fontos figyelni a megtett kilométert

A használt autók megtekintése során már nem azon kell aggódni, hogy vajon mennyivel tekerték vissza a megtett kilométeróra állását, sokkal inkább az akkumulátorra kell majd figyelni, hiszen annak állapotát kell igen jól megítélni ahhoz, hogy tudjuk, mennyire van „agyonhasználva” leendő autónk. Az akkumulátorok kapacitása és állapota az, amely fontos ebben az esetben. Sokakban felmerül a kérdés vajon mennyit bírnak ezek az akkumulátorok.

A tesztek szerint az elektromos autók 4-5 év múlva is képesek egy töltéssel ugyanazt a távolságot megtenni. Továbbá fontos azt is tudni, hogy meghibásodás esetén nem kell a teljes akkumulátort kicserélni, hiszen elég cellánként vagy cellacsoportonként a felújítást elvégezni.

Az eladó autók számtalan internetes portálon megtekinthetők

Ma már nem szükséges használt autó kereskedésről használt autó kereskedésre járni, hogy álmaink autóját megtaláljuk, hiszen az internet hatalmas segítséget nyújt. Időt takaríthatunk meg azzal, ha ezeken a portálokon nézzük meg az eladó autók aktuális kínálatát. Ezeken az oldalakon minden paramétert feltüntetnek. Tulajdonképpen a kiválasztás folyamatát akár otthonunkból is könnyű szerrel elintézhetjük.

Az eladó autók között számtalan különleges darab is megtalálható

Az oldalakon lehetőségünk nyílik új vagy akár használt autók között is keresgélni. Általában egy praktikus kereső segít bennünket a minél gyorsabb választásban. Az autó márkáját, a forgalomba helyezés idejét, az árat beütve máris számtalan ajánlatot kapunk. Természetesen a keresést tovább is lehet szűkíteni, hiszen sokan konkrét színben keresnek gépjárművet.

Ezen felül kiválaszthatjuk a modellváltozatot és még akár a karosszériaformát is. A még pontosabb találatok érdekében a váltó fajtáját és az üzemanyagfogyasztás típusát is be lehet állítani. Tulajdonképpen szinte mindent, ami még közelebb visz minket álmaink autójához.

Eladó autók statisztikája a használt autó piacon

Eladó autók statisztikáit nézegetve és azon belül is a használt autókra koncentráltan a következőket láthatjuk. 2013 év 2. negyedévéhez képest a használt autók piaca töretlenül ível felfelé. Egyetlen egy visszaesés látható 2015 évben, amikor a 2014 évi 134,4 százalékpontról visszaesett 122,8 % pontra az értékesített használt autók száma. 2016. IV. negyedévében már 191,9 százalékponton áll mutatónk.

2017 évre azonban a következőket tudjuk elmondani. 2017 első negyedévében a használt autó inde növekedési üteme megtörni látszik, hiszen az év végén 132,4 százalékponton állt, míg a 2017-es év első negyedévében 128,4 százalékpontra esett vissza. Láthatjuk, hogy azonos átlagár mellett az eladott autók száma mintegy 3 százalékkal csökkent. Sokan ezt annak tudják be, hogy bizony az áremelkedés szele a használt eladó autók árát is elérte.

Ma már akár két számjegyű növekedésről is beszélhetünk, hiszen 1,9 millió Ft környékén jár a használt autók átlagára. Egyre többen a belföldön elérhető használt autók mellett döntenek, hiszen a külföldről behozott autók felé a bizalom megtörni látszik. A 2016-os év eleji adatokhoz képest a 2017 év eleji adatok 24 százalékkal alacsonyabb értéket mutatnak. Az eladott autók többségét a Suzuki, az Opel és a Volkswagen teszi ki.

Milyen áron kapunk használt Opelt?

Az eladó autók között keresgélve a következőt tapasztaljuk. Jelenleg közel 10 000 eladó Opel közül válogathatnak az érdeklődők. A sportos vonalat kedvelők egy 2014-es kiadású Opel Insignia Sports Tourert 139 990 megtett kilométerrel már 3 790 000 Ft környékén vásárolhatnak meg. Ez az autó a megtett kilométerek alapján szinte újnak mondható. A 2017-es kiadású modellt 7 860 000 Ft környékén lehet újonnan megvásárolni a szalonokban. Láthatjuk, hogy közel fele árban hozhatunk el egy szinte újnak mondható autót.

Opel Insignia

Tényleg érdemes inkább a használt autók mellett dönteni, akiknek fontos, hogy pénztárcabarát megoldást találjanak, hiszen az árkülönbség hatalmas. Egy szintén 2014-es évjáratú 79 000 kilométert futott Opel Antara, amelyhez 4 db új nyári gumi is jár 4 490 000 forintért vásárolhatunk meg. Egy új diesel motoros Opel Antara 5 799 000 Ft-os áron érhető el a szalonokban, ez persze fapados ár, erre még számtalan költség jön rá, mire azt a felszereltséget elérjük, mint amelyet a használt változat kínál. Itt is elmondhatjuk, hogy közel kétharmad áron hozzájuthatunk ugyan ahhoz az autóhoz, igaz futott már pár kilométert.

Talán ezeknek a hatalmas árkülönbségeknek is betudható, hogy a használt autók eladási statisztikái folyamatosan szárnyalnak. Érdemes naponta megnézni a különböző internetes portálokon a kínálatot, hiszen soha sem tudhatjuk, mikor jön velünk szembe álmaink autója kicsit olcsóbban, mint ahogy azt a szalonban megvásárolhatnánk. A várakozási időről nem is beszélve, hiszen nem mindig áll rendelkezésre a szalonban az autó, akár több hónapot is várhatunk, mire végre az autóba ülhetünk.

Képek:

Honda Insight (licenc: CC-by-sa-2.0)
Opel Insignia (licenc: CC-by-2.0)
Nissan Leaf (licenc: cc-by-sa-3.0)

Szóljon hozzá!