Hogy vásároljunk megfelelő abroncsot az autónkra?
Autógumi Nyári gumi

Hogy vásároljunk megfelelő abroncsot az autónkra?

Rate this post

Vajon melyik a jó a rengeteg autógumi között? Az egyre nagyobb választékban egyre jobban veszítheti el az ember a fonatalat, ha autógumi vásárlás előtt áll. Fontos, hogy tudjuk, hogy autónk számára melyik a legmegfelelőbb abroncs. A gumiabroncs a személygépkocsink nélkülözhetetlen berendezése, ez az egyetlen része az autónak, amely a talajjal érintkezik.

Mielőtt gumit vásárolnánk, fontos sok szem előtt tartanunk a biztonságot, a minőséget, a kényelmet. Gondoljunk a költséghatékony megoldásokra is, ám tartsuk észben, hogy a vezetéssel felelősséget vállalunk saját magunk és környezetünk épsége iránt.

Fontos tudnunk, hogy minden egyes mozdulatot, amit a kormánnyal, fékkel, gázpedállal folytatnunk, azt a gumiabroncs érintkezési felületén át továbbítja az aszfaltra. Ennek következtében, ha a gépjármű olyan kerekekkel vannak felszerelve, melyek el vannak öregedve, kopottak, nem megfelelően vannak felfújva, ha nem megfelelő az időjárásnak, vagy a környeznek, a terepnek, akkor azzal veszélybe keveri saját magát, és másokat is.

Fontos tudnivalók abroncs vásárlás esetén

Talán a vásárlás során az a legnagyobb hiba, melybe az vevők könnyedén beleesnek, hogy nem tudják az autójuk gyári kerékméretét. Az abroncs oldalán lévő kód fontos információkat jelez számunkra. Ilyen például a gumi kapacitása, képessége, és gyári mérete.

Szóval legelőször ki kell derítenünk, hogy mekkora méretű kerékre lenne szükségünk, hiszen jó tudni azt, hogy a nem megfelelő méretű abroncs veszélyes lehet vezetés közben, hiszen nehezebb a jármű irányítása is.

A nem gyári méretű kerekek sokkal kedvezőbb ár kategóriába tartozhatnak, talán mégsem ezen kell spórolnunk, hiszen ezzel saját magunkat is veszélybe keverhetjük, illetve környezetünket is. Jó tudni azt is, hogy ha valami probléma miatt biztosítóhoz kell fordulnunk, akkor az hamar beleköthet abba, hogy nem megfelelő méretű abroncs van az autón.

Milyen célból vásároljuk a gumiabroncsot?

Meg kell határoznunk azt is, hogy milyen körülmények között fogjuk az abroncsot használni. Például, hogy téli vagy nyári gumira van szükségünk, esetleg megvásároljuk a négy évszak abroncsokat, mely minden évszakban megfelelően gördülnek az utakon. A körülmény azért fontos, mert a hétköznapokon, kisebb távolságokra használva egy átlagos sebesség mellett egy gazdaságos nyári gumi teljesen megfelel számunkra, ám ha autópályán, megterhelt gépjárművel a kanyarstabilitásunk elmaradhat egy egyszerűbb nyári gumi esetében.

Ha többnyire nagy sebességgel, hosszú távokat teszünk meg autónkkal, ajánlatos beruházni egy prémium minőségű abroncsra. Azonban, ha csak városi útviszonyokon használjuk autónkat, normál gyorsasággal, akkor teljesen megfelel számunkra egy gazdaságosabb gumiabroncs is.

A fentiek alapján, talán könnyebb dolgunk lesz, ha megfelelő autógumit szeretnénk vásárolni gépjárművünkre. Az abroncs ár kategóriája mutatja az abroncs minőségét. Ha prémium kategóriájú kerekeket szeretnénk vásárolni, készüljünk fel arra, hogy az egy magasabb ár fekvésbe tartozik. Van középkategóriás abroncs, és gazdaságosabb, mely kicsit gyengébb minőségű, de kevesebbe is kerül.

Szóljon hozzá!