Horvátország a legnépszerűbb autóval felfedezhető tengerparti ország
Autózás Nyár

Horvátország a legnépszerűbb autóval felfedezhető tengerparti ország

Rate this post

Az idei horvátországi nyaralást célszerű időben lefoglalni, hiszen ebben az évben is nagyon népszerű úticélnak számít. 2016-ban a horvát turizmus mintegy 15 százalékos növekedést ért el, ami összesen 16,3 millió vendéget jelentett az országnak. Ezek a vendégek mintegy 91,3 millió éjszakát töltöttek el a horvátországi városkákban. Az ország 2017-ben 800 millió eurót költ a turisztikai fejlesztésekre.

Melyek a legnépszerűbb régiók?

A legnépszerűbb régiók az Isztria, a Kvarner-öböl, a Split régió, a Zadar régió és a Dubrovnik régió. Ezek a régiók az olcsónak mondható szálláslehetőségek miatt annyira közkedveltek. Bármelyik utazási ajánlatokkal foglalkozó oldalon meg lehet tekinteni az aktuális szoba árakat. Az utazási portálok a nyári szezonban folyamatosan akciókkal és olcsó lehetőségekkel várják az érdeklődőket. Dubrovnik a tavalyi évben az egyik legkedveltebbek közé tartozott, hiszen 1 millió turista látogatott el ide és mintegy 3,5 millió vendégéjszakát töltöttek el itt.

Mivel az ország nagyon közel fekszik Magyarországhoz, ezért országunkból nagyon sok magyar család tűzi ki nyaralása színhelyéül Horvátországot. Semmivel sem drágább, mint ha itt Magyarországon elmennénk egy wellness szállodába nyaralni.

A magyarok többsége a Kvarner öblöt választja ki, hiszen itt található meg Krk, Rab sziget és Crikvenica is. A másik legnépszerűbb honfitársaink körében a Split régió, ahol Trogir, Makarska, Brac sziget az, amelyet sokan kedvelnek. Ezekre a helyekre akár már május végén el lehet utazni, vagy akár a szeptemberi időpontot is választhatjuk, hiszen ekkor is már nyári idő fogadja a turistákat.

Hol találhatók meg a legolcsóbb helyek Horvátországban?

Olcsó nyaralásra érdemes egy Vrsar-i, Novigradi- vagy Fazan-i lehetőségeket mérlegelni. Ezek a városok kevésbé ismertek az Isztrián így a látogató és az érdeklődő is kevesebb. Magyarországhoz a legközelebb például Cres szigete fekszik, amely szintén pénztárcabarát megoldásokat kínál. Ez csak 550 kilométerre található meg Budapesttől és a Horvát határtól is csak 320 kilométer.

Ide akár egy tank benzinből is elutazhatunk, amely igazán pénztárcabarát nyaralásnak számíthat. Itt nagyon sok olcsóbb apartmant bérelhetünk ki a tulajdonosoktól, akik igazán vendégszeretők. Ha kicsit tovább megyünk, akkor Valun, Martinscica és Osor is számításba jöhet.

Mit kell tudni az autópálya díjakról?

Az autópálya díjak 2017-ben egy kicsit drágulni fognak, hiszen először 5 majd 10 százalékos emelést fognak végrehajtani. Ez a drágulás minden járműre vonatkozik. Autóra, kisbuszra, utánfutókra és a motorokra is igaz lesz.

Horvátországi autópálya díjak

Az interneten számos táblázatot találhatunk erre vonatkozóan (ezen a linken találjuk az aktuális árakat). Ami talán kiemelendő, hogy Vir és Pag hidakon az átkelés teljesen ingyenes. A táblázatokban fellelhető kunát érdemes átváltani forintra, így talán sokkal jobban érzékelhető, hogy mekkora összeggel érdemes kalkulálni.

Hogyan készítsük fel az autót a nyaralásra?

Mint minden utazás előtt a nyári időszakban is fokozottan kell figyelni arra, hogy felkészülten vágjunk neki az útnak. Érdemes utazás előtt egy teljes átvizsgálásra bejelentkezni a közeli műhelybe, nehogy az autópályán hagyjon cserben bennünket kedvenc autónk. Ilyenkor általában a motorolaj, a hűtőfolyadék, a fékolaj, a kerekek megfelelő nyomásának ellenőrzése a legfontosabb.

Aki kicsit is ért ehhez az akár otthon is elvégezheti ezeket a teendőket. Amire viszont érdemes pár forintot szánni az az autó klímájának kitakarítása illetve átvizsgálása. Senki sem akar a 40 fokos hőségben klíma nélküli klímás autóban utazni. Az autópályákon sokszor lehet számolni torlódásra, ilyenkor nem annyira népszerű az utasok körében az elromlott klíma.

Szóljon hozzá!