Ilyen téligumi való egy Mercedesre
Autógumi Mercedes Téli gumi

Ilyen téligumi való egy Mercedesre

Rate this post

Amennyiben Mercedes típusú gépjárművel rendelkezünk, és nagyon fontos számunkra, hogy mindig a lehető legnagyobb biztonságban közlekedhessünk az autóval, akkor biztosan bennünk is felmerült már a következő kérdés: vajon milyen téligumi való egy Mercedesre?

A kérdés talán egyszerűnek tűnik, azonban mint megannyi más a gumis szakmában, úgy természetesen ez is összetettebb megállapítást és megközelítést igényel abban az esetben, ha szeretnénk megtalálni a lehető legjobbat a gépkocsi számára.

Amit azonban már itt az elején fontos megjegyezni, hogy egy Mercedes típusú gépkocsi van olyan erős és karizmatikus, hogy abroncsválasztás esetén kijelenthessük: ne a pénztárcánk, sokkal inkább az autó igényei döntsék el, hogy milyen téligumi is kerüljön fel a gépkocsira.

Ha a legjobb téligumit keressük Mercedesre

Amennyiben egy Mercedes típusú gépjárműre keressük a legjobb téli gumit, akkor érdemes előtte tisztáznunk, hogy nem egy középkategóriás autóval rendelkezünk, hanem a német autógyártás egyik műremekével, amely olyan gépkocsikkal említhető egy lapon, mint a BMW vagy éppen az Audi.

Nyilván egy ilyen autóra nem vásárolhatunk olcsó Debica, Fulda, esetleg bármilyen kínai abroncsot, és most nem csak azért, mert sznobok lennénk, hanem mert egyszerűen egy nagyobb Mercedes megköveteli magának a jobb minőségű, ezáltal nagyobb árkategóriát képviselő gumiabroncsot.

A legtöbb Mercedes ugyanis jellemzően nagy motorral, komoly lóerőkkel és nagy nyomatékkal rendelkezik, miközben általában kasztnijuk is elég súlyos, illetve nehéz ahhoz, hogy egy átlagos gumiabroncs helytálljon alattuk, így nagyon fontos lesz odafigyelni például arra, hogy megfelelő súly- és sebességindexszel rendelkezzen az adott téli gumi, máskülönben gyorsabb kopásra, de ami ennél is nagyobb baj: problémás tapadásra számíthatunk tőle.

Persze mindez azért nyilván nem jelenti azt, hogy ha Mercedesünk van, akkor feltétlenül, illetve csak és kizárólag a legdrágább abroncsok közül válogathatunk magunknak. Ez hatalmas tévedés, méghozzá olyannyira az, hogy váltóméret nélkül is léteznek olyan abroncsok, amelyek nem túl drágák, mégis bátran ajánlják a német márka mellé.

Ilyen például a 30 ezer forint körüli árkategóriában a Nexen WinGuard Sport, de ha egy kicsit többet költenénk, mert fontosabb a biztonság, akkor a BF Goodrich g-Force Winter 2 vagy a Kleber Krisalp HP3 még megfelelő alternatívának tűnnek.

Létezik persze itt is a felső kategória, és a drágább Mercedesekre nem is szabad ezeknél alacsonyabb szintűt vásárolnunk, így jó választás lehet ilyenkor a Pirelli Winter SottoZero 3, noha készüljünk fel ezzel kapcsolatban, hogy egy teljes szett már 200 ezer forint felett van.

Az autó döntsön, ne az autós

Persze dobálózhatunk mi abroncsnevekkel, ha egyszer nem ismerjük az adott Mercedes típusát. Mercedesek ugyanis már több évtizede róják az utakat, ennek megfelelően mindmáig vannak bár nagyobb teljesítményre képes, azonban idősebb modellek, amelyek kapcsán erősen elgondolkodtató, hogy van-e értelme 100-150 ezret kiadni egy új téligumira.

Az ilyen típusokra és modellekre nyilván tökéletesen megfelelnek a kisebb kategóriás téligumik abban az esetben, ha nem szeretjük megszegni a szabályokat, ezáltal mindig a megadott sebességhatárokon belül autózunk.

Ilyen esetekben egy olcsó téligumi is tökéletesen el tudja látni a feladatát még egy nagyobb motorral ellátott Mercedesen is, de ha szeretünk sportosabban közlekedni, akkor ezt a lehetséges alternatívát inkább felejtsük el.

Szóljon hozzá!