Kisvárosi autóra ilyen téligumival már biztonságosan tud közlekedni
Autógumi Téli gumi

Kisvárosi autóra ilyen téligumival már biztonságosan tud közlekedni

Rate this post

Egy kisvárosi autóra rendszerint a legkönnyebb téligumit választani még annak ellenére is, ha első blikkre talán kifejezetten nehéznek is tűnik ez a feladat. Mint ismert, a kisvárosi autók rendszerint a középkategóriából kerülnek ki, vagyis gyári méretük többnyire az R14-es.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a 185/60 R14-es abroncsok pontosan tökéletesek lehetnek az adott gépkocsira, ebben a méretben pedig rendszerint csak az olcsóbb kategóriára koncentráló gyártók készítenek téligumikat, noha természetesen vannak azért kötelező kivételek is, ezáltal néhány prémium kategóriás gyártó terméke ugyanúgy megtalálható, de csak elvétve.

Ennek az oka az, hogy a kisvárosi autókra felesleges túl drága téligumit vásárolni, mert egyrészt az autót nem tudjuk annyira meghajtani, amennyire kihasználhatnánk az abroncs teljesítményét, a biztonságos megállást, fékezést és kanyarodást pedig egy ekkora autónál már természetesen az olcsóbb, úgynevezett budget kategóriás abroncsok is tökéletesen el tudják látni.

Kisvárosi autóra csak budget kategóriás téligumit

Egy kisvárosi autó rendszerint önmagában sem kerül túl sokba, az ár-érték arány tekintetében tehát nem kizárt, hogy egy prémium szett összértéke kitenné az autó vételárának a felét. Sokan ódzkodnak a budget kategóriás téligumitól, márpedig városi körülmények között ezek nagyon is jónak mondhatók, a 185/60 R14-es méretben így a jelenleg kapható legtöbb mint a teljesítmény tekintetében abszolút pozitív értékeket mutat fel, sőt mi több, ebben a kategóriában sem igazán találunk E és C értékektől rosszabbakat, ha nedves úton való fékezési tulajdonságokról van szó, a kellemes komfortról és az üzemanyag-takarékosságról nem is beszélve.

Nyilván egy prémium kategóriás abroncs ebben a méretben lényegesen jobb eredményeket tud szülni, ami azonban az árán is megmutatkozik, de ami ennél lényegesen fontosabb, hogy feltegyük magunknak a kérdést: vajon megéri gyakran több tízezer forinttal többet kiadnunk azért, hogy egy nagyobb név szerepeljen az abroncsunk oldalfalán? Sajnos nem minden esetben, és mutatjuk is, hogy melyek jelenleg a kisvárosi autók kategóriáján belül a legjobb budget kategóriás téligumik!

A budget kategória legjobbjai

Kisvárosi autóra tehát érdemes az olcsóbb téligumik közül válogatni, amelyek kapcsán például az említett méretben nagyszerű választás lehet a Hankook-hoz tartozó Laufenn LW31-es és az Infinity INF-049-es abroncs. Ez a kettő tökéletesen alkalmas kisvárosi autóra, és miközben mindkettő alacsony zajszinttel dolgozik – alig 71dB-n -, a Laufenn egy fokkal jobban tapad a nedves úton, mint az Infinity, hiszen míg előbbi C jelölést kapott a teszteken, addig az Infinity terméke csak E minősítést.

Nagyjából hasonló árkategóriában találhatók és hasonlóan teljesítenek továbbá az olyan téli abroncsok is, mint a Kumho WP51-es, amely a tapadás tekintetében C, az üzemanyag-takarékosság kapcsán pedig E jelölést kapott, de ennél lényegesen jobb eredményeket mutat fel a Nexen Winguard Snow, amely mindkét tekintetben C értékeléssel büszkélkedhet.

Ha még lejjebb adnánk a mércét, a General Altimax Winter Plus-ig még elmehetünk egy kisvárosi autó téligumi választása során – F értékű tapadás és üzemanyag-takarékosság mellett –, de azért érdemes inkább pár száz, vagy ezer forinttal többet kiadni egy Nexen Winguard Snow WH2-esért, amely ugyanabban az árkategóriában helyezkedik el, mint az előzőek, de nedves tapadása már B előjelű, így sokkal biztonságosabb.

Szóljon hozzá!