Környezetbarát, „zöld” gumiabroncsok nyomában
Autógumi Nyári gumi

Környezetbarát, „zöld” gumiabroncsok nyomában

Rate this post

Egyre-másra hallani különféle technikai fejlődésekről a világban, amelyek hol a modern világunk számítógépesítésében vagy szoftveres fejlesztésében látják a jövőt. A mobiltelefonok már egyre több mindent tudnak és mindennel össze vannak kapcsolva és lassan már nincs olyan elektromos készülék az otthonunkban vagy munkahelyükön amiből ne lenne „okos” verzió. Egyedül a környezetbarát megoldások fejlesztése szorult mostanában a háttérbe. A környezetvédelmet látszólag feláldoztuk a technikai fejlődés oltárán.

Szerencsére mostanában már különböző támogatásokkal, pályázatokkal segítik a káros anyagokat kibocsájtó vagy azt termelő nagyvállalatokat így egyre több területet ér el a tudatos, „zöld” szemléletmód. Így érte el az autógumi gyártást is ez a környezeti forradalom és ezért fog hamarosan, egyre több környezetbarát autógumi készülni a gyárakban.

Most akkor növényeken gurul majd az autó?

Tulajdonképpen már most is azon gurul, hiszen a kaucsuk az egyik alkotó eleme a mai gumiabroncsoknak is, ami szintén egy növényszármazék. Viszont a feldolgozások során, a túl sok káros adalék miatt, egy olyan elegy keletkezik, melyet a természet csak nagyon-nagyon sokára tudna lebontani önmagától. Persze többen készítenek az elhasznált autógumikból kreatív hétköznapi tárgyakat és több gyár foglalkozik az elhasznált gumik újrahasznosításával is, de az emberiségnek lépnie kell a „zöld” gumik irányába ha meg szeretnénk óvni a környezetünket és hosszútávon fenntartani ezt a kialakult, egészséges természeti ökoszisztémát.

Az Amazonas folyó mentén honos kaucsuk egyik legfőbb alternatívája lehet a sivatagos területen megtalálható Guayule cserje, amely azonos tulajdonságokkal rendelkezik ám nem okoz allergiát és sebészkesztyűk illetve katéterek gyártásához már jelenleg is használják.

A korábbi évtizedekben számtalan latex alapú növényt is kipróbáltak már, de sajnos egyik sem bizonyult hosszú távon is megfelelő és fenntartható alapanyag forrásnak – legalábbis az autógumi gyártás területén. A sok ezer ismert faj közül leginkább a körte perfa, a meténgfélék, az őszirózsafélék és a kutyatejfélék tartalmazzák a legtöbb latex alapanyagot. Ezen növények – bár nem forradalmasították meg a gumiabroncs ipart – például a golflabda gyártásban előszeretettel használják őket. Talán egy későbbi áttörés a fejlesztések során még sikeresen fogja a gumikerekek piacára is behozni ezen növényeket.

Egy kis gumi történelem

A legkorábbi feljegyzések még az 1500-as évek elejéről származnak, amikor is egy híres történetíró: Pietro Martire d’Anghiera arról számolt be, hogy Mexikóban rugalmas labdával játszadozó őslakosokra lett figyelmes. A valószínűleg Gumipitypangból készülő játékkal nagyon sokáig nem találkozott senki. Egészen az 1700-as évekig, amikor Európaiként elsőnek a francia matematikus: Charles Marie de la Condamine, akinek a nevéhez fűződik többek között a latex elnevezés (a spanyol tej = leche alapján) és a nevét minden szerelmes éjszakán megemlítjük, ugyanis őróla nevezték el a gumi óvszert kondomnak (Condomine).

A fejlesztések bizalomra adnak okot, hogy akár egy más területen már sikeresen használt természetes alapanyag, akár egy új, eddig még számításba sem jövő növény fogja a megoldást nyújtani a gyorsan és környezet kímélően lebomló de mégis tökéletesen használható autógumi gyártására.

Szóljon hozzá!