Kötelező téli gumit akarnak a magyar autósok
Autózás Téli gumi

Kötelező téli gumit akarnak a magyar autósok

Rate this post

Hazánkban a téli gumiabroncsok használata nem kötelező, és ha nem szereljük fel a gumikat az autónkra, nem is tudnak érte megbüntetni. Sokan azonban azzal nincsenek tisztában, hogy milyen okokból és mikor kell felszerelni az autókra a téli gumit. Szakértők szerint ezt akkor kell megtenni, mikor a hőmérséklet már tartósan 7 Celsius fok alatt marad. Ilyenkor már számítani kell talaj menti fagyokra, amikor a nyári gumi hamar megadhatja magát. Tehát nem kötelező, de saját magunk és társaink érdekében igen ajánlatos télen téli gumival felszerelt autóval közlekedni.

Az autó vezetők 75%-a azt tartaná jobbnak, ha igenis kötelező lenne a téli gumi használta, hiszen így sokkal többen felszerelnék azt és ezáltal a téli időjárásban is biztonságosabbá válna a közlekedés.

Sokan úgy nyilatkoztak, valamilyen szinten mindegy hogy ők bajlódnak-e a gumi cserével, ha az aki velük szemben lévő sávban halad, nem törődik ezzel és nyári gumival csúszkál a jégpáncél fedte úttesten. A felmérésből azt is kiderült, hogy a válaszadóknak csak 68%-a cseréli le szezononként az abroncsokat az autóján. Lustaságról lenne szó, vagy spórolásról?

A legnagyobb különbségek abroncsok között

Sokan sajnos azzal sincsenek tisztában, hogy mi az az alapvető két különbség melyben eltér a téli és a nyári gumi egymástól. Nevükben is benne van, hogy a nyár gumi a nyári kánikulára, míg a téli gumi az alacsony hőmérséklethez és a hóhoz lett kifejlesztve. Nem csak nevükben mutatkozik ez meg, hanem mintázatukban és anyagösszetételükben. A téli gumi mintázata sokkal, mélyebb barázdákkal van ellátva, ennek köszönhetően könnyebb elvezetnie a csapadékot, a latyakot vagy a havat a guminak.

Nem csak azért csúszik meg hamarabb a nyári gumi a jeges úton, mert annak a felületi mintázata sokkal kisebb, hanem mert anyagösszetételéből is hiányzik az a plusz dolog, melynek köszönhetően a téli gumi például nem válik fagypont alatt sem keménnyé és merevvé, hanem ugyanolyan rugalmas marad.

A nyári gumival felszerelt autóval való közlekedés télen akár életveszélyes is lehet, hiszen a gépjármű könnyedén megcsúszhat és irányíthatatlanná válhat.

Milyen árkategóriás abroncs a jó?

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint van különbség egy drága (prémium) és egy olcsó (budget) kategóriájú gumiabroncs között?” A részvevők 80%-az igennel válaszolt, csupán 11%-a mondta azt, hogy nem tudja megítélni, hiszen sosem használt drágább abroncsot.

Az biztos, hogy az autó abroncsa az egyik legfontosabb eleme, hiszen ez a része érintkezik közvetlenül az úttesttel. Ezért talán nem a legolcsóbb abroncsot kéne kiválasztani, hiszen valószínű, hogy az minőségileg is egy gyengébb kategória lesz.

Ha nem értünk az abroncsokhoz, mégis gumi vásárlás előtt állunk, sose válasszunk egyet tetszés szerint és sose válasszunk olyat, ami a legolcsóbb. Vásárlás előtt segítségünkre lehetnek a különböző téli gumi tesztek, melyek bemutatják nekünk azt, hogy melyik abroncs szett a legmegbízhatóbb, melyiket éri meg valóban megvásárolni.

Szóljon hozzá!