Közzé tették a teljesen önvezető elektromos Model X videóját
Önvezető autók

Közzé tették a teljesen önvezető elektromos Model X videóját

Rate this post

Tesla-autó – ezt most az egész világ megjegyezhette. A cég vezetője, Elon Musk, máris a nyilvánossághoz fordult, mert, íme, a science fictionök világa valósággá vált: megtette tiszteletkörét a Tesla Model X, amely mindenféle emberi beavatkozás nélkül jutott el egyik pontból a másikba.

Az önálló vezetést biztosító technológia ezentúl minden gyártmányukba belekerül, erősítette meg az igazgató. A modell első lépéseit videó rögzítette.

Nemcsak egy technológiai újításról beszélhetünk, a teljesen autonóm jármű a közlekedésről alkotott elgondolásunkat is forradalmasíthatja. Ezentúl akár sakkozhatunk is volánnál, vagy nyugodt szívvel fogyaszthatjuk el az ebédünket – két kézzel.

Nagyjából 250 km-es végsebességet, és egyetlen töltéssel több mint 400 km-nyi felhőtlen utazást kínál a Model X, amely a közzétett videón jól láthatóan sofőr nélkül gurul ki a garázsból. Mivel a teszt helyszínén, vagyis az Egyesült Államokban, csak sofőrrel közlekedhet az önvezető autó, útközben csatlakozik, mintegy szállítandó csomagként egy ember is.

A Tesla kocsi körbejárja a szűkebb környezetet, megfelelően használja az útkereszteződéseket. A körút végén pedig újra egyedül parkol be a kiinduló pontra, tökéletesen foglalja el a helyét a garázsban. Az utcán sétáló emberek szinte ki sem szúrhatták a többi autó közül, mert semmilyen külső jegy nem árulkodik a korszakalkotó felépítésről. Mint egy átlagos luxusautó, jelenthetnénk ki elsőre.

Tulajdonképpen ezzel a videóval nemcsak a Model X-re hívják fel a figyelmet a gyártók, a legfontosabb hír talán mégiscsak az, hogy már minden Tesla-autót 8 kamerával küldenek a gyártósorra, további 12 darab ultrahangos szenzorral kiegészítve. 360 fokos lefedettség – a legrosszabb időjárási körülmények között is. Megsokszorozzák az adatokat feldolgozó rendszer kapacitását is.

Ennek tudatában tényleg nem túlzás kijelenteni, hogy a Tesla Model X esetében minden adott ahhoz, hogy egy élő embernél is precízebben vezessen, a kritikus helyzetekben hatékonyan lépjen fel, nagyobb biztonságfaktorral manőverezzen.

Tehát minden Tesla rendelkezik majd azzal a hardverrel, amellyel elvileg képes a teljes önvezető üzemmódra, azonban a vevők nem jutnak hozzá automatikusan ehhez a funkcióhoz – hanem extraként érhetik el. A gyártókat és a céget meg kell dicsérni, ugyanis ezzel a hozzáállással, hogy valójában minden elektronikus autóba telepítik a technológiát, anélkül tesztelhetik és fejleszthetik, hogy külön költenének rá.

Ugyanis vezetés közben az új autómodellek folyamatosan gyűjtik és dolgozzák fel a beérkező adatokat. A sofőr nélkül haladó járműket leggyakoribb balesetei általában olyan szituációban alakulnak ki, amelyek teljesen újak, amelyekről korábban nem szerzett információt a jármű.A rengeteg kamera és szenzor sokkal jobb körülményeket biztosít egy probléma mentes úthoz, ahol az útkereszteződésektől kezdve az útfelfestésig, a környezetben mozgó embereken, állatokon és további járműveken túl mindenre képes odafigyelni a Model X.

Kutatások is igazolják, hogy mekkora ellenállásban ütközik az autós társadalom oldaláról egy önvezető járműnek a léte. A nyilvánosságra hozott videó és a Tesla bejelentése talán ezen is igyekszik változtatni, felhívni a figyelmet a sofőr nélküli kocsik előnyeire. Hiszen ezek sosem kelnek útra fáradtan, részegen vagy dühös hangulatukban.

Az önvezető autó baleseti statisztikáit igyekeznek fényezni a fejlesztők, azonban már Tesla-sofőr is szenvedett halálos balesetet. Nem tökéletes tehát ez a modell sem, azonban kétségtelen tagadni a briliáns technológiát és szép kivitelezést. Akár még az egész családunkat is belepakolhatjuk, a cég 7 személyesre tervezte meg a belső teret.

(Forrás: www.theguardian.com)

Szóljon hozzá!