Mad Max: hihetetlen, de effektek nélkül még őrültebb az autós üldözés
Autós trükkök

Mad Max: hihetetlen, de effektek nélkül még őrültebb az autós üldözés

Rate this post

Még sokáig csodálhatjuk, olyan dolgot tett le elénk az asztalra George Miller rendező. Mad Max ikonikus figurája és a poszt-apokaliptikus világ már önmagában is meghozta a film hírnevét, azonban az üldözős jelenetek azokat is székhez szegeztek, akik mit sem ismernek ebből az univerzumból, esetleg a négykerekűt is távolról elkerülik.

A zseniális kaszkadőr-teljesítmények, a valóságban is szétroncsolt járművek és robbantások nem különösebben igényelték a filmipar egyik nagy aduászát, a CGI-t. El sem hisszük, mennyire minimalizálta a vizuális effekteket és utómunkákat a rendező. Mindent elmond az észvesztően izgalmas forgatásról, hogy még a főkarakter, Tom Hardy is elvállalta, őt kötözzék ki a jármű elejére!

2015 egyik slágerfilmje tehát igazi régi motoros technikai megoldásokkal küzdötte fel magát egészen az Oscar-díjig. A rendezői székből vezényelt őrült futamot Afrikában vezényelték le. Namíbia nyújtott tökéletes terepet a produkciót megelőző technikai próbálkozásokhoz is, majd később a tényleges száguldásokat is itt rögzítették.

Nincs mit takargatni, számos videó került fel online, amely az utómunka nélküli, vágatlan anyagokat tárja a nyilvánosság elé. Mintha nem is a 21. században járnánk. A Mad Max teljes stábja olyat alkotott, amelyet még hosszú évekig nézünk majd, maga a megvalósult üldözős őrület!

Mad Max: hihetetlen, de effektek nélkül még őrültebb az autós üldözés
Forrás: PetaPixel

A CGI valóban a könnyebbik utat jelentette volna Millernek, azonban ő kivitte a technikailag nagyon jól felszerelt stábot a sivatag kellős közepére, majd útnak indította a történetet. A werkfotókat és a jelenteket ábrázoló videókat pörgetve igazi kaland és szórakozás lehetett a teljes színészgárdának Mad Max őrült útja. Füstölgő autók felett repkedő kaszkadőrök, robbantós akciók, kikötözött színészek, lángoló gitáros szóló – ezt mind nagyvásznon kaphattuk meg, és szinte csak a vágó kezén futottak keresztül a felvételek, a legkevesebb utómunkával.

A numíbiai sivatag igazi kihívás elé állította az operatőröket is. A felejthetetlen száguldást, az egymást nyűvő járművek életszerű képi világát annak köszönhetjük, hogy a stáb maga is autóra szállt. Fúrótorony nagyságú és kinézetű járgányt képzeljünk el, amely lehetővé tette a bravúros kamera-beállításokat.

Rendkívüli vállalás és teljesítmény, hogy az összes járművet a valóságban is elkészítették. Makettek helyett igazi autókat, csodaszerkezeteket kaptunk, amelyek kinézetükben és felépítésükben is eltalálták a poszt-apokaliptikus hangulatot. Nem meglepő hát, hogy a sivatag homokjában felboruló, a sziklákon ugrató vagy épp lángoló monstrumok pazar látvány nyújtottak – szükségtelen lett volna a valóság számítógépes újraalkotása, hiszen mindent igazából is kiviteleztek.

Nehéz megállapítani, melyik régi trükk a legkápráztatóbb. Talán a robbanásos jelenet és az autós üldözés elől ellophatta a show a járműveket felett szinte szálldosva közlekedő szereplők játéka. Valljuk be őszintén, a moziszékben akárcsak eszünkbe jutott, hogy ezt ténylegesen leforgatták Afrikában?

A kaszkadőrök zseniális teljesítményére volt szükség, és ők, ahogyan a profiktól megszoktuk, ámulatba is ejtettek bennünket. Ahogyan egyik száguldó járműből a másikba jutnak, szavunk sem marad. Ezt, lehet, még George Miller sem sejtette előre. Hogy kinek az ötlete lehetett a gigászi kamion elejére felfüggesztett gitáros, azt sem tudjuk, de, aki látta, biztos nem felejti. Különösen a lángoló részeket.

Érdemes néha előkapni a Mad Max: Fury Road-ot, ugyanis ilyen autós csemegével ritkán kápráztatnak el bennünket. Film- és autórajongóknak pedig éves bakancslistás tétel. Nem kihagyni!

(Forrás: www.businessinsider.com)

Szóljon hozzá!