Magyarországi téli autógumi teszt
Autógumi Autógumi tesztek Téli gumi

Magyarországi téli autógumi teszt

Rate this post

Idén már hatodik alkalommal került megrendezésre a magyar téli gumi teszt, melynek lényegében az a célja, hogy segítse azokat az autósokat, akik éppen téli gumi vásárlás előtt állnak. A rengeteg kategória, fajta és gyártó között ugyanis hamar elveszítheti a fonalat az az ember, aki nem ért különösebben az abroncsokhoz. A szakértők szerint akkor kell felszerelni a téli gumikat a gépjárművekre, ha a hőmérséklet 7 Celsius fok alatt, marad. Ilyenkor már nem biztonságos nyári gumival közlekedni, hiszen az hamar kicsúszhat és irányíthatatlanná válhat a téli időjárás okozta útviszonyokon.

Épp úgy, mint tavaly, összesen idén is 19 szettet mértek össze egymással a szakemberek. Ezek között találkozhatunk ötféle négy évszakos abronccsal is, illetve egy nyári gumival is.

A teszt során a 19 féle szettet télies körülmények között, 1-3 Celsius fokon hasonlították egymáshoz. Vizsgálták, mint száraz, mind vizes, mind jeges úton való fékezést és megállást. Emellett tesztelték a különböző sebességeket, a gördülései ellenállást, a kopást, a menetzajt, illetve a kapaszkodóképességet is. A téligumik minősége és teljesítménye így egy átfogó képet adott arról, hogy mennyire megbízhatóak a valódi, téli útviszonyok között. Néhány autógumi kiemelkedően jól szerepelt a teszteken még mások átlagos teljesítményt nyújtottak, szerencsére az alacsony értékelésű abroncs elenyésző számban volt csak jelen a tesztelésen.

Ezek a legjobb téli gumik a magyar teszt alapján

A tesztelés során három „Nagyon jó” értékelést kapó abroncsok kerültek a lista elejére.

Az első helyezett lett a Continental WinterContact TS 860, második helyet ért el 92 százalékkal a Hankook W452 Winter iCept RS2-es abroncsa, harmadik pedig a dobogón a Bridgestone Blizzak LM001-es abroncs lett 91 százalékkal. Ezeket a téli gumikat bátran felszerelhetjük az autóinkra, vakon megbízhatunk bennük. Tökéletesen megérik az árukat és minden egyes forintunkért a megfelelő minőséget fogják biztosítani a téli, hideg utakon.

Emellett „jó” értékelést kapott a Nexen WinGuard SnowG WH2, a Michelin Alpin 5. ”Kielégítő” értékelést kapott többek között a Goodride SW602 All Season négy évszakos gumija, illetve a Goodyear UltraGrip9 is. „feltételesen ajánlott” értékelésre csúszott le a Firestone Winterhawk 3 abroncs, az infinity Winter Hero INF-049, illetve a négy évszakos Nexen N’Blue 4 Season abroncsa is.

Ezen abroncsok talán az ár-érték arányban is megfelelőek lehetnek, ezért az eredményeik alapján bátran használhatjuk őket a közutakon is.

Melyek a legrosszabb minőségű abroncsok?

Ha valóban a legjobb minőségű téli gumit szeretnénk felszerelni autónkra, akkor az a legjobb, ha a lista elejéről válogatunk, hiszen ők minden vizsgálaton jól teljesítettek. Bár néhány abroncs a különböző szempontoknak eltérő módon tettek eleget, az összesítés során a különbségek nagyjából ellensúlyozták egymást a jó minőségű abroncsoknál.

A lista legvégére azok az abroncsok kerültek melyeket jobb elkerülni, hiszen nem állják meg a melyiket sem havas, sem jeges útviszonyok között. Az egyik ilyen, mely 79 százalékot ért el a vizsgálaton egy használt abroncs, mögötte pedig a Michelin négy évszakos CrossClimate abroncsa áll. 77 százalékkal ide csúszott le a tesztelésen indult használt prémium minőségű nyári gumiabroncs is, illetve az új teszt győztes nyári gumi is.

Szóljon hozzá!