Magyarországon készül az új Apollo Aspire XP gumiabroncs
Autógumi Nyári gumi

Magyarországon készül az új Apollo Aspire XP gumiabroncs

Rate this post

Az alig több mint egy éve átadott gyöngyöshalászi gyárban készítik az indiai abroncsártó legújabb modelljét az Aspire XP-t. Az új gumik a kimagasló vezetési élmény, a kényelem és a biztonság jegyében készülnek.

Minőségi gumiabroncsok Gyöngyöshalászon

Az indiai vállalat 2015 áprilisában kezdte meg 147 milliárd Ft értékű beruházását Gyöngyöshalász ipari parkjában. A gyár két év alatt épült fel, majd 2017. április 7-én kezdte el a tényleges termelést. Az Apollo hollandiai gyáregysége mellett mindössze a második európai üzemét nyitotta meg Magyarországon, amely évente több mint 6.000.000 abroncsot gördít le gyártósorairól.

Ezt tudja az Aspire XP

Az 52 méretben kapható nyári gumi, az Aspire XP két korábbi modell helyét veszi át, amelyek nem mások, mint az Apterra HP és az ApolloAspire 4G. A vállalat ezzel egyszerűsítette, de mégis széleskörűbbé tette termékkínálatát, ugyanis növeli a 17, 18 és 19 colos méretű abroncsainak palettáját, amellyel a személygépjárművek és a crossoverek tulajdonosait célozzák meg.

Az abroncs tervezése során a legfontosabb szempont a biztonság volt. Sikerült is előrelépniük ezen a téren, ugyanis elődeihez képest az gumi fékútja 7%-al csökkent, míg a kezelhetősége 22%-al javult nedves útszakaszon. Utóbbi a biztonság mellett a vezetési élményért is felelős. Száraz aszfalton sem mond csődöt az abroncs, ugyanis ebben az esetben a féktávolság 4%-al mérséklődött és nagymértékben javult a kormány érzékenysége. A gumi belső vállblokkján elhelyezett lamellák csökkentik a belső zajokat, a rugalmasabb oldalfalak javítják a lengéscsillapítást.

Az Apollo a 2018-as Genfi Autószalonon mutatta be legújabb nyári gumiabroncsát. A sorozatgyártást márciusban kezdték, amelyet a magyarországi üzem mellett a hollandiai Entschede városában raknak majd össze.

Az Apollo a teszteken sem mond kudarcot

Bár a szóban forgó abroncsról még nincsenek tesztinformációnk, azonban a gyár egyéb termékei az utóbbi években rendre jól szerepelnek.

Az ADAC idei nyári gumi tesztjén az Amazer 4G ECO a 175/65/R14 kategóriában 2,9-es osztályzattal* a 6. helyre futott be. Az üzemanyag-hatékonyság kategóriában viszont a dobogó legfelső fokán végzett. A 2017-es Pro Mobil teszten a 215/70/R15 méretű abroncsok között az Altrust Summer modell mindenkit megelőzve az első helyre futott be. 2015-ben az Autobild négy évszakos abroncstesztjén az Alnac 4G All Season modelljét mindössze csak a „tesó”, a Vredestein Quatrac 5 tudta maga mögé utasítani.

46 év alatt Indiából Európába

Az Apollo abroncsgyártó vállalatot, hivatalos nevén az Apollo Tires Ltd-t 1972-ben alapították az Indiai Perambra városában. Közel 20 évig egy gyárban zajlott az abroncsok gyártása, majd 1991-ben megnyitották második üzemüket Limda városában, majd még kettőt szintén Indiában. Európában első alkalommal a hollandiai részleg megnyitásával (2013, Entschede) hallattak magukról. A 2. és eddigi utolsó nem ázsiai gyárukat hazánkban építették.

A világhír felé olyan történések repítették őket, mint a 2003-as stratégiai megállapodás a Michelin-el, vagy a 2006-os felvásárlás, amelynek keretein belül a Dunlop dél-afrikai részlegét olvasztották a vállalatba.

Jelenleg a 14. legnagyobb gumigyártó és forgalmazó cég a világon, amely a már említett 2 európai és 4 indiai üzemével, valamint több mint 5000 kereskedelmi partnercégével érte el eddigi eredményeit. 2017-ben több mint 2 milliárd dollár bevételt tudtak felmutatni.

  • Az ADAC osztályzatai 1-5-ig terjednek, ahol az 1-es a legjobb elérhető eredmény.

Kép: Apollo Aspire

Szóljon hozzá!