Megéri-e használt gumit vásárolni az autónkra?
Autógumi Nyári gumi

Megéri-e használt gumit vásárolni az autónkra?

Rate this post

Mindannyian szeretjük a pénzt és szeretünk spórolni. Próbáljuk megtalálni minden terméknél a legolcsóbb megoldást, hogy ár/érték arányban mindig jól jöjjünk ki. Nincsen ez másképpen a téli-nyári autógumi csere dömping idején sem. Folyton előkerülő kérdés, hogy vajon hol vegyünk, milyet vegyünk, mikor éri meg legjobban megvenni, mekkora akciókra számíthatunk ha kivárunk vagy túl gyorsak vagyunk és sokszor a matekozás végén egy apróhirdető oldal hasábjain találjuk magunkat használt autógumikat bogarászva.

Vajon mennyire bízhatunk meg, más elhasznált autógumijában? Vajon megfelelően tárolta a kerekeket valami autogumi hotelben, vagy gumi depóban esetleg otthon a garázsában álltak? A megtett kilóméterek amiket állít a tulaj valósak? Vajon mennyire vette igénybe a kereket? A kérdésekre általában csak egy személyes szemrevételezéssel kaphatunk valamiféle választ, ha eléggé értünk hozzá. Ha csak vakon bízunk meg a küldött fényképekben vagy az eladó szavában, könnyen rosszul járhatunk az adásvétellel.

Átverések használt gumi vásárláskor

Az online világban már sokan vakon megbíznak az álnevek és álprofilok mögé bújt felhasználóknak. Ez nagy hiba. Bár az internet egy hasznos dolog de akárcsak más, egy hozzá nem értő ember kezében nem sokat ér. Ha használtgumi vásárlásra adjuk a fejünket és ehhez egy híresebb apróhirdető oldalt vagy valamilyen közösségi oldal csoportot tartunk a leg ideálisabb helyszínnek, lehet hogy nagyon nagy hibát követünk el.

A garancia és számla nélküli, bizalmi alapon értékesített autógumiknál talán nincs is rosszabb amit vásárolhatunk egy idegentől. Egy végtelenségig kopott gumival a féktávolságunk drasztikusan megnőhet a tapadás hiányának következtében, így közlekedési balesetet okozhatunk egy egyébként elkerülhető helyzetben is. Ügyelni kell arra, hogy csak hivatalos forgalmazótól, bevizsgált és papírokkal alátámasztott minőségű használt gumiabroncsot vásároljunk, lehetőleg ne egy vadidegentől aki csupán pár képpel kívánja bizonygatni szavahihetőségét és a piaci ár töredékéért kívánja ránk tukmálni a portékáját. Ez mindig legyen gyanús körülmény!

Mire figyeljünk használt gumi vásárlásakor?

Mivel Magyarországon már külön szakosodtak erre „gumisok” akiknél akár féláron is megvehetjük a használt autógumikat, előtte érdemes utána járni az adott helynek. Sokszor találni tényleg jó áron, jó gumit de sajnos előfordul, hogy különböző trükkökkel pofoznak helyre, látszólag teljesen használható gumi kinézetűre, a forgalomból már kivonásra kerülő, használhatatlan és közveszélyes autógumikat. Ezek a látszat javítások, tuningolások nagyon veszélyesek. A jó minőségűnek tűnő kerekeket talán csak a szakavatott szem tudja megkülönböztetni a valóban kiváló, vagy legalábbis még évekig használható abroncstól.

Egy autógumi akkor számít még elfogadhatónak, kielégítő minőségűnek ha legalább 1,6 mm, a mintázat mélysége, tehát ha ez alatt van akkor semmilyen körülmények között ne vegyük meg mert azokat azonnal cserélni kell. Az ideális profilmélység egyébként 4 mm, de ezt egy használt gumiként árult abroncstól nehezen várhatjuk el. Tudnunk kell, hogy egy autógumit általános használat mellett is csak kb 5 évig lehet használni, így érdemes megnézni a jelzést, hogy mikor gyártották a gumit. A legjobb, ha szakember segítségét kérjük vagy invesztálunk legalább egy szett négyévszakos szettbe amit akár télen, akár nyáron is aránylag biztonsággal használhatunk.

Szóljon hozzá!