Meglepő eredmény a hazai téli gumis razzián
Autógumi Téli gumi

Meglepő eredmény a hazai téli gumis razzián

Rate this post

A felmérések szerint a hazai autósok egyáltalán nem tudják, hogy szezonálisan mikor is kell cserélni az abroncsokat, jelen esetben mikor kell felszerelni a téli gumit. Arról pedig még kevésbé tudnak, hogy mikor számít a gumi elkopottnak és elhasználódottnak.

Pedig felszerelés során minden esetben alaposan meg kell vizsgálni az abroncs minőségét, állapotát, korát és kopottságát, annak érdekében, hogy kiderüljön, használható-e még. Azt ugyanis jobb észben tartani, hogy egy elkopott elhasználódott abronccsal való közlekedés akár életveszélyes is lehet.

A téli gumit pedig jó kora ősszel felszerelni, mikor a hőmérséklet 7 Celsius fok alatt marad. Szakemberek szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják a gumi cserét, pedig erre semmi szükség! Nem kell megvárni vele az igazi zord telet és a térdig érő havat sem. Jobb minél előbb elintézni az abroncs cserét, hiszen ha beköszönt az igazi tél, akkor lehetséges, hogy mindegyik gumisnál heteket kell várni egy szabad időpontra.

Hány magyar autós készítette fel járművét a télre?

Az idei évben november 8. és 10. között a közlekedési hatóságért eljáró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve a kormányhivatalok járási hivatalának szakemberei egész országra kiterjedt akcióban ellenőrizték azt, hogy az autóbuszok, illetve a személyautók mennyire vannak felkészítve a téli időjárásra. A leggyakrabban a jelző illetve világító berendezésekkel kapcsolatos problémákat észleltek, mely a rendszám megfelelő megvilágítására és az autó belső térvilágosítására is értendő. Minden hetedik autónál okozott ez problémát.

Száz ellenőrzésnél öt esetben akadt probléma az ablaktörlő gumijával kapcsolatban. Összesen körülbelül 3400 személyautót vizsgáltak meg, melyből több mint felének már az időjárásnak megfelelő, téli gumi volt felszerelve. Ezek közül pedig mintegy ötödénél találtak valamilyen hibát az abroncs felületén. Ellenőrzés során a szakemberek minden esetben felhívták az autósok figyelmét a hibákra, illetve tájékoztatták arról őket, hogy milyen közlekedésbiztonsági kockázatokat hoz maga után.

Mennyire vannak az autóbuszok felkészítve a télre?

Az országos vizsgálat során közel 750 autóbuszt ellenőriztek a hatáság munkatársai, a közutakon és a szolgáltató telephelyeken egyaránt. A legtöbb esetben az ablaktörlő kalapács hiányát észlelték, illetve a jármű üléseinek elégtelen állapotát és a biztonsági övek hibáját vették észre. Szerencsére ritka volt az, hogy a vésznyitó szerkezettel, vagy a tűzoldó készülékek állapotával lett volna bármilyen probléma.

A fejlesztési tárca a járási hivatalokkal együttműködve az országos ellenőrzés jövő évi megismétlését is tervezi. Ügyeljünk tehát oda különösen tél közeledtével, hogy az autónk megfelelő állapotban legyen. Ez nem csak az ellenőrzések miatt fontos, de saját épségünkre és biztonságunkra tekintve is.

Ugyanúgy ahogy saját magunk is készülünk a télre, elővesszük a télikabátokat, sapkákat, ugyanúgy a gépjárműveket is kellően fel kell készíteni a várható zimankóra, fagyra, jeges, vagy éppen latyakos utakra. Ha hosszú útra indulunk ilyen időjárási körülmények között, akkor készítsünk be meleg italt termoszba, némi élelmet és meleg takarókat.

Kevesen tudják azt is, hogy havazás után, mielőtt elindulunk az autóval, a gépjármű tetejéről is el kell távolítani a havat. Hiszen egy hirtelen fékezés során az autó melege miatt felolvadt hó hamar a szélvédőre csúszhat, ezzel pedig eltakarva a látóteret az autóból.

Szóljon hozzá!