Mely országokban kötelező a téli gumi?
Autógumi Téli gumi

Mely országokban kötelező a téli gumi?

Rate this post

Habár Magyarországon nem kötelező a téli gumi a leghidegebb időszakokban sem, azonban erősen ajánlott, ami mellett a külföldi országokra ez a megállapítás már nem igaz. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy amennyiben úgy mennénk külföldi országba november után, hogy még nyári gumi van az autón, előtte mindenképpen tudakozódjunk az ottani jogszabályokról, mert ha belefutunk egy rendőri ellenőrzésbe, abban az esetben akár komoly büntetésre is számíthatunk, arról nem beszélve, hogy baleset esetén pláne példátlan bírság vár ránk.

A kötelező téli gumi szabályai a környező országokban

A szomszédos országokban a kötelező téli gumi szabályait alighanem Ausztria veszi a legszigorúbban. Odakint november 1. és április 15 között minden személygépkocsin és teherautón is kötelező a téli abroncs használata. Szabály még, hogy minden tengelyen legyen téli gumi, illetve annak profilmélységének meg kell haladnia legalább a 4 millimétert. A hólánc nem kötelező, csak akkor, ha az úttesten összefüggő hó vagy jégréteg található.

Ha a kötelező téli gumi szabályait megszegjük, a legenyhébb esetben 35 eurót, balesetokozáskor azonban akár 5000 eurót is fizethetünk bírságot. Horvátországban ezzel szemben egy kicsit enyhébbek a követelmények, odakint ugyanis jeges útviszonyok, vagy 5 centimétert meghaladó hóréteg esetén kötelező csak a téli gumi használata, ellenben kötelező, hogy minden autóban legyen egy garnitúra hólánc. A télies útviszonyok esetén legalább a hajtott tengelyen kell lennie téli-, vagy négyévszakos abroncsnak. Szerbiában is kötelező a téli gumi és a hólánc használata is, de csak abban az esetben, ha azt az időjárási viszonyok indokolják. A kijelölt időszak november 1. és április 1. közötti.

Szlovénia az alpesi környezet miatt Ausztriához hasonlóan nagyon komolyan veszi a kötelező téli gumi használatát november 15. és március 15. között. Enyhítés azonban, hogy elegendő csak a hajtott tengelyre téli abroncsot tenni, és érdemes hóláncot is tartani az autóban, hiszen az 5 centiméternél nagyobb hó esetén kötelező.

Romániában november 1. és március 31. között kötelező a téli gumi, és ezt nagyon szigorúan veszik, sőt mi több, aki a téli abroncs hiánya miatt okoz balesetet, az óriási büntetésre számíthat. Szlovákiában a személygépkocsik kapcsán nem kötik dátumhoz a téli gumit, ellenben kötelező feltenni, ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja be. Ekkor mind a négy keréken legalább 3 milliméteres profilmélységű abroncsnak kell lennie. Teherautók és buszok esetén más a szabály esetükben november 15. és március 31. között kötelező legalább a hajtott tengelyeken ilyen abroncs.

A kötelező téli gumi szabályai más európai országban

A kötelező téli gumi szabályai más európai országokban is gyakran szigorúak! Csehországban például november 1. és április 30. között kötelező a téli abroncs, de a jelzett útszakaszok esetében a hólánc használata is. Németországban kiemelkedően szigorúak a szabályok, így bár nincs dátumhoz kötve, ellenben a rendőrök szigorúan büntetnek a hiánya miatt, pláne akkor, ha valaki havas és jeges úton nyári gumival közlekedik, esetleg még a forgalmat is akadályozza.

A profilmélység odakint is 1,6 milliméteres, és már az M+S minősítésűeket is elfogadják, miközben a hólánc használatát táblákkal szabályozzák. Svájcban hasonló szabályok érvényesek, míg Olaszországban régiófüggő, így például az Aosta-völgyben október 15. és április 15. között kötelező.

Az északi országok többségében, így Finnországban, Lettországban, Litvániában és Észtországban december 1. és március 1. között kötelező minden egyes járművön a téli gumi.

Szóljon hozzá!