Mi határozza meg a nyárigumi árát?
Autógumi Nyári gumi

Mi határozza meg a nyárigumi árát?

Rate this post

Eljött a tavasz, és biztosan Önök is észrevették, hogy idén jelentősen megemelték a nyárigumik árát. Hogy ennek mi az oka, az most kiderül. Az áremelés hátterében az alapanyagok drasztikus drágulása áll. A mesterséges gumifélék, és a szénszármazékok ára tavaly nyár óta mintegy 100 százalékkal nőtt. Emellett a gumiabroncsokba alkalmazott acélhuzalok ára is feljebb ment, körülbelül 80 százalékkal emelkedett 2016 júliusa óta. Ezek az okok, amiért az idei évben drágábban kapható a nyári gumi.

Az Abroncs Kereskedőház szerint az járt jól, aki még az idény előtt, vagy a legelején beszerezte a nyári gumijait, hiszen 4-6 hétig, a régi készlet erejéig még a tavalyi árért vásárolhatott. Ezután következett a jelentős drágulás a boltokban, mely az eddigi ár 5-9 százalékára emelkedett. Egy garnitúra megvásárlásához átlagosan 50-100 ezer forintra is szükségük lehet, ennek a drágulásnak köszönhetően pedig plusz 15 ezer forinttal többe kerülnek a gumik. Ennek köszönhetően a természetes gumik gyártása az emelkedésnek köszönhetően jelentősen csökkent legnagyobb exportőr országban, Thaiföldön.

Az olcsó gumi is jó gumi?

Természetesen mindenki szeret spórolni, ám az fontos kérdés, hogy érdemes-e pont az autó gumiabroncsán? Vajon ami árban olcsóbb, az minőségre is silányabb? Azért szélszerű jól átgondolni, melyik nyárigumi mellett döntünk, mert egy gyengébb minőségű abroncs több veszélyt is tartogathat, hiszen megnövelheti a balesetek számát. Ez pedig talán sokkal több kiadást okoz, mintha egy kicsit drágább gumira költenénk. Ezek mellett tudni kell azt is, hogy egy alacsonyabb áron kapható abroncs valószínűleg sokkal hamarabb elkopik, és tönkremegy, mint magasabb árú társaik, hiszen az utóbbiak jóval erősebb gumikeverékből készülnek.

Ahhoz, hogy megtudjuk a gumik közötti minőségbeli különbségeket, fontos tudni, hogy milyen körülményeknek és milyen feltételeknek kell megfeleljen akár egy téli, akár egy nyári gumiabroncs.

A legfőbb eltérés minőségi, Prémium kategória, és olcsó, gazdaságos között a gyártás során alkalmazott gumikeverék összetétele. Az ebben lévő alapanyagok minősége, illetve az aránya mindenképpen befolyásolja azt, hogy az aktuális gumit mennyi ideig tudjuk majd használni. Illetve ez határozza meg a gumiabroncs legfontosabb tulajdonságait, ilyen például a tapadás.

Minőségebbi a prémium árkategóriás gumiabroncs?

Természetesen egy drágább, prémium kategóriájú abroncs sokkal minőségibb anyagból készülnek, mint olcsóbb társai. Például egy prémium nyárigumi összetevőiben sokkal több szilikát található, és ennek köszönhetően pedig sokkal magasabb tapadási hatékonysággal bír, ezáltal a vezetés is biztonságosabbá válik.

A gumikeverékek minősége egyenesen arányos a gumiabroncsok élettartamával. Vannak ugyanis olyan prémium kategóriájú abroncsok, melyek kimondottan a hosszú élettartamra lettek kifejlesztve, így még ha nagyobb összeget is áldozunk rájuk de sok év szükséges az elhasználódására. Összességében nézve, jobban megérheti befektetni egy jó minőségű, de drágább abroncsba, mert az nemcsak a biztonságot növeli, de az üzemagyag fogyasztást is képes csökkenteni, így gyakorlatilag az évek alatt behozhatja a rá fordított keretösszeget.

Szóljon hozzá!