Mi a teendő a tönkrement gumiabroncsokkal?
Autógumi Nyári gumi

Mi a teendő a tönkrement gumiabroncsokkal?

Rate this post

Hazánkba éves szinten több mint 45 ezer tonna autógumi hulladék termelődik. Ám ezek az elhasznált abroncsok nagyon nehezen bomlanak le, miközben a bennük lévő káros anyagok (arzén, króm, higany, stb.) folyamatosan szennyezi a környezetet. A szennyező hatásuk még használat közben is megfigyelhető, ilyenkor tömegük 10 százalékát elveszíti.

Mit tegyünk az elhasznált gumikkal?

Égetés

A gumiabroncsok égetése hatalmas hulladékgyűjtőkben, vagy cementgyárakban történik. Égetés során nagyon sok káros anyag kerül a levegőbe, ezek között ismert rákkeltő anyagok is. A szálló por erősen károsítja a szívet és az érrendszert, légzőszerveket is. A szén-monoxid, kén-dioxid, nitrogén monoxidok mind-mind súlyosan mérgező anyagok, melynek koncentrációját szigorú szabályok határozzák meg.

Sok településen például komoly mérőműszerek vannak kihelyezve, ezek mérik a káros anyagok mennyiségét a levegőben. Ezek mellett azt is jó tudni, hogy daganatkeltő és szülési rendellenességet okozó anyagok is felszabadulnak az abroncs égetésekor. Kicsit jobban vigyázhatunk magunkat, ha az égetés során felszálló fekete füstöt amennyire lehet, elkerüljük, hiszen itt a legmagasabb a mérgező anyagok koncentrációja.

Ám a káros anyagok nem csak a levegőbe, de a talajba is bejutnak. Ezáltal mérgezett növények nőnek, amit mi emberek elfogyasztunk. Hiába van tehát a rengeteg szűrőberendezés, környezetünk károsítását nem kerülhetjük el égetés során. Ezért környezetvédelmi szempontból mindenképpen előnyös, ha anyagban történő hasznosítást választunk, ha háztartásunkba gumihulladék keletkezik.

Anyagban történő hasznosítás

Rengeteg helyen le lehet már adni a tönkrement abroncsokat, ez lehet gumi, vagy autószervíz is. Ezek mellett az országban több cég is foglalkozik használt gumik begyűjtésével, átvételével. Az abroncsok legjobb módja, ha anyagban történő felhasználást válasszuk. A gumihulladék környezetkímélő felhasználására már léteznek eljárások, de sajnos sokszor a hulladék mégsem jut el a megfelelő helyre. Az újrahasznosításra pedig több megoldás is létezik. Kisebb adagban játszóterek, futópályák aszfalt burkolataként használják fel. Egy kis részét a hulladéklerakó helyek takarására használnak. A legnagyobb mennyiségben azonban sajnos még mindig hulladék égetőkbe végzik.

Otthoni újrahasznosítás

Ha ügyesek és kreatívak vagyunk, az egészet megúszhatjuk egy kis újrahasznosítással! A gumiabroncsokat számos dologra lehet újrahasznosítani, kidobás és elégetés helyett. Ezzel környezetünket is óvjuk. Rengeteg ötlet van, amivel kertünkbe készíthetünk díszes virágtartót ezekből a gumikból. De akár gyermekeknek homokozót, hintát, libikókát is.

Legyen gumiabroncsból kertünk lépcsője, vagy akár a szemetes. Csináljunk belőlük asztalt, székekkel. Ne feledjük, egy kis kreatívkodás mindenkinek jól jöhet, akkor pedig sokkal barátságosabbra varázsolhatjuk ezeket a fekete abroncsokat, ha valami élénk színű festékkel lefessük, vagy lefújjuk őket. Ha kertünkbe szeretnénk őket elhelyezni, mindenképp időjárásálló festéket használjunk!

Szóljon hozzá!