Autó Tudós

Miért fontos az autó karbantartása?

Rate this post

Amikor autót vásárolunk, legyen az akár új, akár használt, fontos, hogy gondoskodjunk annak karbantartásáról. Egy autónak ugyanis nemcsak üzemanyagra van szüksége, hanem sok minden másra is.

A karbantartás a biztonságos közlekedés és a jármű hosszú élettartama miatt fontos. Így amikor autót veszünk, gondoljunk annak fenntartási költségeire is. Vásárlás előtt nézzen utána, hogy mennyiben kerülnek az alkatrészek hozzá, ha valami elromlik és cserélnie kell, tömegautóról van-e szó vagy keveset helyeztek forgalomba belőle Magyarországon, és hogy van-e a közelben hozzáértő szerelő.

Mielőtt autót vásárol, töprengjen el, főként mire fogja használni. Városban jár majd vele főleg, vagy inkább hosszabb távon? A városi használatra például az elektromos, a hibrid, plug-in-hibrid vagy a benzines autó is jó választás, hosszabb távra inkább a hibrid vagy a benzines. Diesel autót a mostani árak mellett, nem ajánlják egyáltalán a szakértők.

Rendszeres költségek

Az olajcsere elengedhetetlen, ennek periódusát az autó gyártója határozza meg, de érdemes már a kiírt idő előtt megnézetni a szerelővel, milyen állapotban van az olaj.  A motorolaj részt vesz a motor kenésében és hűtésében is, egy idő után a használat során azonban besűrűsödik, apró fémszemcsék jelennek meg benne, a mennyisége is csökken, így nem képes ellátni a feladatát. Fontos, hogy az olajcsere során olyan motorolaj kerüljön az autóba, amit szintén az autó gyártója határoz meg. Ha elhanyagoljuk a cserét, azzal nagyon sok mindent kockáztatunk, a motor tartós károsodást is szenvedhet, ha nincs megfelelő mennyiségű és minőségű motorolaj a rendszerben.

Az olaj cseréje mellett sok más dolog is van, amit rendszeresen el kell végezni. Egyértelmű, hogy az olajcserével egy időben az olajszűrőt is kicserélik, ezen kívül a levegőszűrő, pollenszűrő is rendszeres cserére szorul. Amikor elvisszük az autót szervizbe, akkor érdemes egy általános ellenőrzést is kérni, ami során megnézik az egyes folyadékszinteket és a kopó alkatrészeket, mint amilyen például a fékbetét.

A műszaki vizsga

Az autó műszaki állapotát hivatott ellenőrizni a műszaki vizsga, ami kétévente kötelező hazánkban. Ilyenkor alaposan átvizsgálják az autót:

Az autószerelés sokrétű dolog, a biztonságos közlekedésnek is sok összetevője van. Például, hogy a karosszéria jó állapotban legyen. Egy rozsdás autó nemcsak esztétikai probléma, érdemes megjavíttatni tehát. De ugyanígy fontos az is, hogy milyen gumiabroncsok vannak az autón és hogy a futóművek megfelelően vannak-e beállítva.

Az autónk szervizelését nem szabad félvállról venni, és ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, érdemes felkeresni egy autószerelőt.  Aki esetleg Várpalotán és környékén keres autószervizt, annak érdemes a varpalotainfo.hu-n kezdenie a keresgélést. Itt, a Szolgáltatók menüpont alatt számos autószerelő műhelyt, szervizt találunk, azt is részletezve, hogy kihez milyen esetekben fordulhatunk.

 

Exit mobile version