Miért fontosak a számok a gumiabroncs oldalán?
Autógumi Nyári gumi

Miért fontosak a számok a gumiabroncs oldalán?

Rate this post

Sok ember beleesik abba a hibába, hogy hiába szeretne új téli, vagy nyári gumikat vásárolni gépjárművére, egész egyszerűen fogalma sincs arról, hogy pontosan milyen, és mekkora kerekekre lesz szüksége. Minden típusnak, azon belül a motornak és a felszereltségi szintnek is megvan a megfelelő gyári abroncsmérete.

A váltóméretezés betartásával ettől számtól is el lehet térni, ám jobb átgondolni, hogy mire vállalkozunk. Más méretű abroncsok lehetnek jóval olcsóbbak, ám a spórolás mellett sok kellemetlenséget is okozhatunk magunknak. Meggyűlhet a bajunk a gépjármű elektronikájával, de akár emiatt csalhat a kilóméteróra is, ami pedig veszélyes is lehet számunkra.

Legfontosabb azonban azt észben tartani, hogy ha ezután garanciális problémával keressük fel biztosítónkat, könnyen beleköthet abba, hogy az autón nem a gyári kerékméretű gumiabroncs található. Hamar ráfogják arra, hogy problémánk ebből keletkezett, így a garancia is elúszik. Talán ennyit valóban nem éri meg kockáztatnunk! Jó tudni azt is, hogy méretbeli különbség lehet téli, és nyári gumi között is.

Honnan tudjuk meg, milyen abroncsra lesz szükségünk?

Az abroncs oldalán minden fontos információt megtudhatunk a gumiról kapcsolata, például azt is leolvashatjuk, hogy mégis mekkora a gyári mérete. Vigyázzunk azonban a használt autókkal, hiszen ebben az esetben fennáll a veszélye annak, hogy az autó előző gazdája eleve rossz méretű kerekekkel szerelte fel a gépjárművet, spórolás szempontjából. Ezáltal könnyedén abba a hibába eshetünk, hogy míg mi azt hisszük, hogy a tökéletes méretet vesszük, egyáltalán nem így van.

Ha tehát ebben a helyzetben vagyunk, talán az a legbiztosabb, ha szánunk arra időt, hogy kinyomozzuk, mekkora méretű kerék kell az autónkra. Az interneten számtalan információt kaphatunk, típusokra és fajtára leszűrve, esetleg abroncs márkákról is olvashatunk tapasztalatok, véleményeket. Ennek köszönhetően biztosak lehetünk abba, hogy mint méretben, mint minőségben a legjobb abroncsot fogjuk megvásárolni!

Mik ezek a jelölések a gumiabroncs oldalán?

Az abroncs oldalán ott van az összes fontos információ, csak tudni kell jól leolvasni azt!

Itt van egy kis segítség példával, hogy hogy kell értelmezni a számokat. Ha az abroncs oldalán az alábbi karakterek vannak, akkor a következőket jelentik: 205/55, R16 80S

Ebben a sorban, a 205-ös szám az abroncs gumiszélességét mutatja, vagyis az adott guminak 20,5 cm a szélessége. / 55 – azt jelöli, hogy a gumi oldalfalának magassága hogyan arányul az szélességéhez. Minél kisebb ez a szám, annál „Peresebb” a gumi, és minél nagyobb, annál „ballonosabb”. A személyautókon általában ez a szám /55, /60 vagy esetleg /65. De manapság a családi autóknál találkozhatunk ennél peresebb gumikkal is. R16 – R jelentése: Radiális szerkezetű abroncs, a 16 pedig a colos átmérője. Egy col 2.54 cmnek felel meg. 80S- Súly és sebességhatárokat jelöli meg.

Az S azt jelenti, hogy 180km/órás sebességig használható az abroncs biztonságos keretek között. Ilyenkor érdemes utána olvasni, és kideríteni, hogy a 80-as milyen méretnek felel meg.

Szóljon hozzá!