Autó Tudós

Miért gondolják felesleges kiadásnak az autósok a téligumi használatát?

Miért gondolják felesleges kiadásnak az autósok a téligumi használatát?

Miért gondolják felesleges kiadásnak az autósok a téligumi használatát?

Rate this post

Statisztikák azt bizonyítják, hogy a magyar lakosság egyáltalán nem tudja, mikor kell lecserélni az abroncsokat téligumira, illetve szeretik az utolsó pillanatra halogatni. Célszerű azonban még a nagyon meleg idő előtt lecserélni az abroncsokat, hiszen sok szakembernél hatalmas sort kell várni, ha újra mi is az utolsó pillanatra hagyjuk. Az utolsó pár évben csupán pár hét volt, amikor valóban kihasználtuk a téligumikat, illetve az autósok nagy része városban vezet, ahol jobb esetben megfelelően takarítva vannak az utak.

Sokan próbálnak azzal spórolni, hogy egész egyszerűen ugyanúgy, a nyárigumikat használja télen, mint nyáron. Ez azonban sok veszéllyel is járhat! Baleset során az életünket is jelentheti egy nem megfelelő abroncs, hiszen a gépjármű nehezebben lesz irányítható, illetve fékezés esetén is több idő kell, míg az autó teljesen megáll.

Miért fontos a téligumi használata?

A hideg idő előtt számos helyen hallhatjuk, hogy 7 Celsius fok alatt már nem biztonságos a nyárigumik használata, ekkor célszerű azokat télire lecserélni. Ezek az abroncsok megfelelően vannak optimalizálva a téli időjárásnak, speciális adalékanyagokat adnak hozzá már gyártás során, melyeknek köszönhetően nagyon hidegben is rugalmasak maradnak a gumik, és nem lesznek merevek. Emellett mintázatuk is sokkal másabb, mint a nyárigumiknak. Hatékonyabban elvezeti a vizet, a jeges, havas aszfalton pedig sokkal jobb a tapadásuk! A megfelelő téligumin pontos jelzéseket találunk, illetve egy hópehely emblémát is.

Ha nem vagyunk jártasok, az abroncs vásárlásban, mindenképp kérjük ki szakember véleményét, esetleg olvassuk el a német autósklub, az ADAC tesztjeit, ami segít eligazodni a rengeteg abroncs gyártó között. Nem szabad elhanyagolni a téligumit se, mielőtt felszerelnénk, alaposan át kell vizsgálni, van-e rajta komolyabb sérülés, illetve meg kell nézni, mennyire vannak elkopva a gumik! Ha ebben nem vagyunk eléggé jártasok, ekkor is jobb, ha szakemberhez fordulunk, akkor megfelelően tudják a gumikat ellenőrizni használat előtt.

Megfelelő lehet a négy évszakos abroncs?

Mivel a gumicsere nem kis költséggel, és időráfordítással jár, illetve sokan rendesen ki sem használják a téligumikat, sokan amellett döntenek, hogy négyévszakos abroncsra váltanak. Jó tudni, hogy a mai technológiáknak köszönhetően gyártás során a cégek elő tudnak olyan abroncsot állítani, ami a téli gumiktól eltérően nem kopnak jobban nyári melegben, de emellett speciális bordázattal vannak ellátva, aminek köszönhetően megfelelő biztonságot nyújtanak havas, jeges terepen is. Ezek az abroncsok leginkább azoknak az autósoknak kedvező, akik leginkább városban vezetnek, hiszen ilyen esetben télen az utak megfelelően takarítva vannak.

Ezek a négy évszakos abroncsok megfelelő kompromisszumos megoldások lehetnek a gumicserével szemben, ám a szakemberek úgy tartják, extrém időjárási körülmények között ezek az abroncsok hamar megadhatják magukat, ilyen esetben mindenképp maradjuk a hagyományos téli és nyárigumi cserélgetésénél.

Exit mobile version