Mikor menjünk autószervizbe?
Nyári gumi

Mikor menjünk autószervizbe?

Rate this post

Az autótulajdonosok körében örök kérdés, hogy mikor érdemes az autót autószervizbe vinni. Vajon mi az a határ, amikor már az otthoni bütykölés nem elég? Sokan a végletekig szokták húzni az autószerelő műhelybe való látogatást, ezzel pedig a végletekig fokozzák a problémát. A korábban csak csikorgó hangot kiadó alkatrész lehet elkopott, a kopásból eredő hiba pedig kihatással van a vele közvetlenül együtt működőkre és azok állapotában is kárt tesz. Ez pedig szépen lassan akár az egész autó használhatatlanságához is vezethet.

Sokan szoktuk félvárról venni a gyanús előjeleket, amiket az autó figyelmeztetésként küld. A mai modern gépkocsik pedig már figyelmeztető jelzéseket és hibaüzeneteket is képesek kiírni, mégsem bízunk ezekben és mintha mi sem történt volna, tovább furikázunk, magunkat azzal hitegetve, hogy ez semmiség, hiszen még megy az autó és biztosan csak valami tévedés, hogy hibát jelez a rendszer. Pedig az autó egy igen összetett szerkezet, amiben azért lássuk be, elég sok minden meghibásodhat és már kisebb sebesség mellett is balesetveszélyes lehet egy hibás autóval a közlekedés.

Érdemes egy öreg, régi kocsi szervizelésére költeni?

Tipikus hiba az a gondolatmenet, amikor egyesek úgy gondolják, hogy elnyűtt autóikra inkább már nem költenek, hiszen úgyis hamarosan túladnak rajta. A szervizelési díjat meg kipótolják és vesznek egy másik használt autót. Bár ördögi körként, sokszor az így vásárolt autó tulajdonosa is így gondolkozik. Így kerül az utakra egy rakás olyan használt autó, amelynek műszaki állapota elég siralmas. Bár menni még lehet vele, de hol lefullad, hol nehezen kanyarodik, hol pedig erősen vagy gyengén fog a fék. Ilyenkor persze az már fel sem tűnik, ha okádja a füstöt, nem hűt, nem melegít vagy nyikorog, kattog vagy hangosan zúg.

Pedig ezek azok a figyelmeztető jelek, amikor már biztosan megérett az autó arra, hogy meglátogassunk egy autószerviz műhelyt. Sokszor csupán néhány ezer vagy tízezer forintos szerelési költséggel megelőzhető lenne, egy több százezer forintos kárrá duzzadó probléma. A vezérlés ellenőrzése, a kormánymű átvizsgálása, a fékek állapotfelmérése, az olajcsere mind-mind olyan fontos teendő, amit bizonyos időközönként ajánlatos elvégeztetni egy szakemberrel.

Így tartsuk autónkat tökéletes állapotban

Sajnos arra nincsen 100%-os garancia vagy módszer, hogy autónk soha semmilyen körülmények között ne robbanjon le az úton, viszont több mindent is megtehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk az autószerviz költségeket és növeljük autónk élettartamát.

Érdemes gyakran ellenőrizni a fényszórókat, a lámpákat, a visszapillantó tükröket is egy-egy átvizsgálás során, akárcsak a gumiabroncsainkat. A felnik minősége és a gumik állapota között is vélhetünk összefüggéseket és a fék vagy szervo rendszer gondjaira is fény derülhet egy-egy ilyen ellenőrzés során.

Az autókban mindig minőségi üzemanyagot tankoljunk és minden folyadékot tartsunk a megfelelő szinten. A klíma berendezést takaríttassuk ki és töltessük fel, az autónkat pedig tartsuk tisztán. Ez azt jelenti, hogy mossuk is le rendszeresen, hiszen a sár, a víz és a por kikezdi az alkatrészeket, rozsdásodáshoz és kopáshoz vezethet. Nézzünk gyakran a motorháztető alá vagy járjunk rendszeres átvizsgálásra, állapotfelmérésre autószervizbe.

Hiába értünk jól az autónkhoz, egy szakember mindig többet lát, ezért rendszeresen érdemes meglátogatni őket. Ha pedig bármilyen szokatlan dolgot észlelünk, ne halogassuk a szervizelést és autónk majd hosszú, biztonságos élettartamával fogja ezt meghálálni.

Szóljon hozzá!