Skoda Téli gumi

Milyen téli gumi méretet válasszunk Škoda Octaviára?

Rate this post

Kétség nem fér hozzá, hogy Magyarországon az egyik legnépszerűbb alsó-középosztályú autó a Škoda Octavia. A csehek által már 1996 óta gyártott modell számos típusa és változata jelent meg az évek alatt, ám sikere azóta is töretlen. Elérhető 5 ajtós liftback és kombi kivitelben is, amelyek 3-3 felszereltségi szinttel vásárolhatóak meg (Classic, Ambiente, Elegance). E népszerű személygépjármű benzines és dízeles kivitelben is kapható, első kerék meghajtású és négykerék meghajtású változatokban is.

Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen gumikat vásárolunk rá. A gumicserének ugyanis évente kétszer kell nagyobb figyelmet szentelnünk. Az egyik a nyári, a másik pedig a hamarosan beköszöntő téli szezon. Bár Magyarországon nem kötelező a szezonális gumicsere, baleset megelőzési szempontból érdemes megfogadnunk a magyar és nemzetközi autós klubok tanácsát és ilyenkor téli gumikra váltani. A nyári gumik összetétele ugyanis képtelen felvenni a harcot a havas, latyakos és jeges útfelületekkel. Nem is csoda, hogy a biztosítók sem fizetnek, ha nyári gumikkal okoztunk balesetet a téli szezonban.

A Škoda Octavia és a hozzá illő téli gumi méret

Az Octavia gumi méretei modelltől függően 175/80 R14 és 225 40 R18 közöttiek lehetnek. Gyárilag azonban nem szereltek fel ezekre a kerekekre lépcsőzetes abroncsokat, így érdemes az abroncsnyomást 1,9 és 2,7 bar között tartani (típustól függően).

A második generációs, 2013 óta gyártott Active változatokra már négy különböző téli gumi méretet is felszereltethetünk: 195/65 R15, 205/55 R16, 225/45 R17 és 225/40 R18. Az Ambition és Elegance kivitelre azonban csak háromféle méret közül választhatunk: 205/55 R16, 225/45 R17 és 225/40 R18.

Szerencsére minden méretben többféle márka és kialakítás között tudunk válogatni. Bár a fenti méretek egyikét sem mérették meg a legújabb 2019-es ADAC téli gumi nagyteszten, mégis tanulságként szolgálhat számunkra az itt felmért eredmény. A legnépszerűbb autógumi márkák ugyanis – akárcsak az elmúlt években – most is az élbolyban kaptak helyet. Így ha ilyen téli gumi márkák mellett döntünk, biztonságosabban közlekedhetünk e veszélyes útviszonyokat tartogató évszakban is.

Ezeket a gumikat érdemes megvásárolnunk télire

Akár Mercedes, akár Skoda Octavia van a tulajdonunkban, megérdemli a legjobb minőségű téli gumit. A prémium márkák többnyire kiváló minőséget is kínálnak, de ami nem méreg drága, attól még lehet nagyszerű teljesítményű. A 2019-es évre a Dunlop, a Kleber és a Pirelli téli gumijainak szavazták meg a legnagyobb bizalmat, a Sava, Toyo valamint a Davanti gumijai pedig elvéreztek a tesztek során, így ezeket a márkákat a rendkívül kedvező árfekvés mellett sem érdemes Škodánkra szereltetni.

Ár-érték arányban dönthetünk a Continental, a Hankook, a Michelin, a Falken, a Vredestein és a Goodyear gumijai között, de népszerű márkák még az autótulajdonosok körében a Nokian, a Kumho, a Viking, Fortune és a Seatta márka is. Ezek számos méretben elérhetőek, így garantáltan találunk az Octaviahoz illő téli gumi méretet.

Bármely modell mellett is döntünk, a lényeg, hogy ne felejtsük el a szezonális gumi cserét, ugyanis ezzel megelőzhetjük a baleseteket, valamint a súlyos anyagi károkat egyaránt.

Szóljon hozzá!