Nagyon meglepő eredményt hozott a hazai téligumi-teszt
Autógumi Continental Michelin Téli gumi

Nagyon meglepő eredményt hozott a hazai téligumi-teszt

Rate this post

Akinek autója van, azok közül mindenkit érdekel melyek a legjobb abroncsok, melyikeket érdemes megvásárolni. A téli gumi tesztek főleg azoknak segítség, akik éppen abroncs vásárlás előtt állnak, de a hatalmas kínálatból nehezen tudják eldönteni, melyiket válasszák. Idén már hatodszor rendezik meg a magyar téli-gumi tesztet a Hungaroringen, ahol összesen 19 abroncsot vizsgáltak meg azért, hogy kiderüljön melyik a legjobb, illetve megtudjuk, hogy melyeket nem érdemes kipróbálni.

A 19 szett közül megismerhetjük a négy évszakos gumik tulajdonságait, illetve megvizsgálták azt is, hogy egy használt és egy új állapotú nyári gumi hogy szerepel téli útviszonyok között.

A 2017-es magyar téli gumi tesztet 1-3 Celsius fokos hőmérsékleten végezték el, vizes, száraz, illetve jeges útviszonyok között egyaránt. Emellett tesztelték azt is, hogy hogyan reagál a csúszós útra az abroncs, milyen a kapaszkodóképessége, milyen a gördülési ellenállást mutató kigurulása, mérték a menetzajt és a kopást is. Sok ember nem tudja eldönteni, hogy valóban megéri-e megvásárolni az adott abroncsot, illetve szélsőségesek a vélemények a négy évszakos gumikkal kapcsolatban is. Pedig a teszt azt mutatta, hogy 5 fajta négy évszakos abroncs közül 4 szett teljesen jól viselkedett jeges útviszonyokon.

Azon viszont sokan meglepődtek, hogy közülük pont az érte el a legrosszabb teljesítményt, melyet nagyon sokan kedvelnek, ez pedig a Michelin CrossClimate abroncs. Vizsgálat során Magyarország legelterjedtebb 195/65 R15 méretben tesztelték az abroncsokat. Hazánkban az átlagos téli útviszonyoknak megfelelő környezetet biztosítva, száraz, nedves illetve jeges úttesten is mérték a fékutat.

Melyik abroncsokat érdemes megvásárolni?

Fagypont feletti hőmérsékleten, de száraz talajon a Michelin négy évszakos abroncsa lett a legjobb, míg vizes felületen a Vredestein téli gumija végzett a legjobb helyen. Mindkettő kategóriában a második helyezett egyértelműen a Continental téli gumija lett, jeges úto pedig a fékezhetőség szempontjából a Bridgestone, kapaszkodási képességet tekintve pedig a Continental volt a legkiemelkedőbb.

Zajszintet tekintve a 19 abroncs szett közül a legcsöndesebben egyértelműen a Bridgestone bizonyult, ahol pedig a gördülés ellenállást vizsgálták, ott a Hankook ért a mezőny elejére. Meglepő, de a kopási szintet tesztelve nagyon sok, összesen 7 abroncs szett is maximális értékelést kapta. A teszt során, a jeges utakon mért kapaszkodás 2020 százalékos, a kopást 10 százalékos, a zajszintet illetve a gördülési ellenállást 5-5 százalékos súlyozással értékelték.

Melyek azok az abroncsok, amiket inkább ne próbáljunk ki?

Természetesen a tesztelés során nem csak az első pár helyezést kell megnézni, hiszen lesznek olyan abroncsok is, melyek annyira gyengén teljesítenek, hogy jobb őket elkerülni. „Nem ajánlott” kategóriába került a használt téligumi, mely cseppet sem tűnt biztonságosnak téli útviszonyok között, karöltve a Michelin négy évszakos, CrossClimate abroncsával.

Természetesen legrosszabban a nyári gumik teljesítettek, ők kerültek a rangsor legvégére, így az biztos, hogy téli időjárásban a nyári szezonra tervezett abroncsokat messziről el kell kerülni, hiszen a nyári gumival felszerelt abroncsok sokkal hamarabb kicsúsznak, nehéz őket irányítani, vagyis nagyon baleset veszélyesek.

Szóljon hozzá!